Koronavirüs salgını ile birlikte hem ülke ekonomilerinin hem de dünya ekonomisinin olumsuz etkilendiği bir dönemdeyiz. Salgının en çok etkilediği ülkelerin başında dünyanın önde gelen ekonomilerinin yer alması nedeniyle global ekonomik büyümeyle ilgili tahmin ve beklentiler de çok iyi değil.
2020 yılı ilk çeyreğinde Çin yüzde 6,8 oranında ekonomik daralma yaşadı ve bu tarihi daralma 1992 yılından beri yani 28 yıl sonra ilk defa görülmüş oldu. Çin ekonomisi ilk çeyrekte geçen yılın son çeyreğine göre ise yüzde 9,8 daralma gerçekleştirdi. İçinde bulunulan bu durumda IMF, Çin ekonomisinin 2020 yılında yüzde 1,2 büyüyeceğini tahmin ediyor. Koronavirüs öncesinde 2020 yılı için ekonomik büyüme tahmini ise yüzde 6’ydı.
Doğal olarak, şu anda salgının merkezi olan ABD’de, İngiltere’de, İtalya’da ve daha birçok ülkede düşük büyüme oranlarını görmüş olacağız. Ayrıca ilk çeyrekte negatif büyüme yaşayanlar olacağı gibi 2. çeyrekte de daralacak ülkelerin olması muhtemel. Her ne kadar 3. çeyrek ile ilgili tahminler iyimser olsa da salgına karşı henüz aşının geliştirilememiş olması ve salgının sonbaharda tekrar ortaya çıkma olasılığı 3. ve 4. çeyrek dönemiyle ilgili belirsizlikleri de beraberinde getiriyor.
Pandeminin ekonomiler üzerindeki etkilerinin boyutu, belirsizlik ve ihtimallerin ekonomik konjonktürü değiştirmesi ve en önemlisi de tekrar ekonomik büyümenin ne zaman başlayacağı yani toparlanmanın nasıl gerçekleşeceği konusunda farklı senaryolar bulunmaktadır.