Dünyada teknolojinin hızına yetişmek gerçekten zor. Geleneksel teknolojilerin ihtiyaca cevap vermediği bu dönemde yeni teknolojilere ve dolayısıyla yeni stratejilere ihtiyaç var.
Bu amaçla Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanlığı (CBDDO) ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından 2021-2025 yıllarını kapsayan Türkiye’nin ilk “Ulusal Yapay Zekâ Stratejisi” hazırlandı.
PEKİ YAPAY ZEKA NEDİR?
Ulusal Yapay Zekâ Stratejisi’nde de ifade edildiği gibi yapay zeka “en genel haliyle, bir bilgisayarın veya bilgisayar kontrolündeki bir robotun çeşitli faaliyetleri zeki canlılara benzer şekilde yerine getirme kabiliyeti olarak tanımlanmaktadır”.
Yani yapay zeka makinelerin deneyimden öğrenmesini, yeni girdilere uyum sağlamasını ve insan benzeri görevleri gerçekleştirmesini mümkün kılıyor.
Bu nedenle, sosyoekonomik getirileri düşünüldüğünde, Yapay Zeka, ülkeler arasındaki rekabet ve iş birliğinin temel alanlarından biri olarak dünyada ülkeler arasında hızlı bir yarışın başlamasına neden olmuştur. Mevcut durumda, dünyada 60’tan fazla ülkenin Yapay Zeka stratejisini yayımladığı görülmektedir.
Yapay Zeka Stratejisi'ni hazırlayan ülkeler ABD, Güney Kore, Çin, Kanada, Japonya, Singapur, Almanya, Fransa, Hindistan, Birleşik Krallık ve Rusya gibi teknolojide önde gelen ülkeler olmuş.