İklim değişikliği meselesi dünyanın en önemli sorunlarından birisi haline geldi. İklim değişikliği ile mücadelede özellikle 1990’lı yıllarda BM öncülüğünde başlatılan çalışmalar şimdi daha somut adımlar ile devam ediyor.
Bugüne kadar BM öncülüğünde 26 İklim Değişikliği Taraflar Konferansı (COP) düzenlenmiş ve bu konferanslar ile somut hedefler koyma ve bunları gerçekleştirmek için önemli bir yol haritası oluşturulmuş.
Önümüzdeki dönemi, iklim değişikliği sorunlarının üstesinden gelmek için uygulanması gereken zorunlu değişikliklerin hayata geçirme dönemi olarak adlandırabiliriz.
PEKİ GEÇMİŞTE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ SORUNLARI İÇİN NELER YAPILDI?
1992 yılında Rio de Janeiro’da düzenlenen Birleşmiş Milletler (BM) Çevre ve Kalkınma Konferansı’nda imzaya açılan BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi, uluslararası alanda atılan ilk ve en önemli adımdır.
1994 tarihinde yürürlüğe giren BM-İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi’ne aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 196 ülkenin yanısıra Avrupa Birliği de (AB) taraf oldu.
Türkiye ise bu sözleşmeye 2004 yılında katıldı.
1995 yılında Berlin’de gerçekleşen 1. BM İklim Değişikliği Taraflar Konferansı’nda (COP 1) ile başlayan ve her yıl düzenlenen bu zirvelerde alınan kararlar sayesinde iklim değişikliği sorunlarının önlenmesi için yol haritası belirlenmektedir.