Enerji arz güvenliği, ekonomilerin sürdürülebilirliği, güvenliği ve geleceği açısından en ciddi konulardan birisi. Gelişmiş ülkelerin sahip oldukları GSYH seviyelerini devam ettirmeleri için zaten yüksek enerji tüketimine ihtiyaçları var. Gelişmekte olan ülkeler ise daha çok üretmek ve daha hızlı büyümek için daha çok enerjiye ihtiyaç duyuyorlar.
Bu nedenle ekonomik açıdan hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerde enerji arz güvenliği olmazsa olmazlardan.
AB ÜLKELERİ VE İNGİLTERE’DE YAŞANAN ENERJİ KRİZİ
Tüm dünyada Kovid-19 kaynaklı kısıtlamaların azalması, ekonomilerin toparlanmasıyla özellikle Asya'dan gelen yüksek talep enerji fiyatlarında artışa neden oldu.
Bu günlerde AB ülkelerinde artan doğal gaz fiyatları AB ülkelerinde ve özellikle İngiltere’de yaşanan enerji fiyat artışları enerji krizi yaşanmasına neden oluyor. Bu kriz, öncelikle AB ülkelerinde ve İngiltere’de yaşanıyor olsa da enerji fiyat artışlarının küresel bir sorun olacağı konusunda endişeler de yok değil.
Enerji krizi yaşayan İngiltere örneği önemli. İngiltere’nin enerji tüketiminde doğal gaz, yüzde 40 oranında bir paya sahip. En önemlisi de İngiltere’nin, elektrik üretmek için doğal gaza bağımlı olması Avrupa’da doğal gaz fiyatlarının artması neticesinde doğal gaz yoluyla elektrik üretiminin olumsuz etkilenmesine neden oldu.
Çünkü, mayıs ayından beri Avrupa’da doğal gaz fiyatı iki kattan daha fazla arttı.
Artan doğal gaz fiyatlarıyla karşı karşıya kalan İngiltere’nin enerji arz güvenliğini sağlamak için, tekrar kömürle çalışan elektrik santrallerini çalıştırmak zorunda kalması bu krizi açıklamak adına oldukça çarpıcı bir örnek.