Ebû Hanife (80-150/699-767) Bağdat
MAKALE
Paylaş
12.01.2022 11:50
896 okunma
Abdulbaki Bilgin

Bu günlerde Büyük İmam Ebû Hanife, her zaman olduğu gibi, beni yine etkiledi. Boşuna Büyük İmam denmediğini bir kez daha anlamış oldum. O, Kelam ve Fıkıhta üstünlüğü bir yana, insan olma ve Müslüman olup Müslüman kalma bakımından da, hem çağdaşlarına hem de daha sonraları onu takip ettiğini söyleyen ya da söylemeyen insanlara örnek olma bakımından müstesna bir âlimdir.

Bugün ülkemizde ve pek çok Müslüman ülkede dokunulmaz ve tartışılmaz bir değer olarak sevilen ve en önemlisi Fıkıhta ortaya koyduğu ilkelerle bir mezhebin oluşmasında önder olan Ebû Hanife, ne yazık ki, hayatı büyük zorluk, baskı ve vicdan yoksunu yöneticilerin verdiği acılarla geçmiştir. Bu durum onun için, Allah’tan başkasına eğilmemenin bir bedeli olmuştur, adeta. Büyüklüğü ve ilmî dehâsı hem halk hem ulema hem de yöneticiler tarafından bilinip kabul edilmesine rağmen, ne yazık ki, “el üstünde tutulmamıştır!” İşin daha ilerisi ve üzüntü verici tarafı, çağdaşı olan bugün isimleri günümüz Müslümanlarınca da bilinen meşhur ulemanın iftira dolu saldırılarına, yöneticilerin ağır baskısına ve bazı en yakın öğrencilerinin, üstü kapalı da olsa, hasedine bile maruz kalmıştır.

Kendisine, daha hayatta iken, bizim bugün dine imana sığmaz bu sözler, nasıl söylenebilir diyeceğimiz korkun sözlerle, öyle ki, uğursuz, zındık, kâfir, Mürcie ve Cehmiyye gibi sapkın mezhep mensubu, Peygamberin Sünnetini dışlayan adam, deccal, Yahudi ve müşrik olmasına kadar varan saldırılar yapılmıştır. Bu söylenenler ve hakkındaki daha başka iddialar toplumda yayılmış olmalıdır ki, Şia Mezhebi’nin kabul ettiği oniki İmamından biri olan Peygamberimizin torunlarından Muhammed Bâkır (ö.114/732) ile aralarında şu konuşmanın geçtiği rivayet edilmektedir.

Muhammed Bakır, Ebu Hanife ile Medine’de karşılaştıklarında, hakkında duymuş olduklarına dayanarak ona şu soruyu sorar: Dedemin dinini ve hadislerini kıyas ile değiştiren sen misin?

Ebu Hanife: Böyle bir şey yapmaktan Allah’a sığınırım.

Muhammed Bakır: Sen bu işi yaptın.

E. Hanife: Şöyle oturalım da konuşalım. Size üç soru soracağım. Birincisi: Erkek mi zayıf kadın mı zayıf?

M. Bakır: Kadın.

E. Hanife: Peki söyleyiniz, kadının mirasta payı nedir?

M. Bakır: Erkeğin yarısı kadardır.

E. Hanife: Ben dedenizin dinde esas aldığı şeyleri kıyas ile değiştirmiş olsaydım, mirasta kadına iki erkeğe bir hisse verilmesini söylerdim. Çünkü zayıf ve korunmaya muhtaç olan kadının bu şekilde gözetilmesi gerekirdi. Ben böyle bir şey yapmadım.

………………..

E. Hanife, önünde saygı ile diz çöküp oturduğu İmam Bakır’a sorar: Sidik mi daha pis yoksa meni mi?

M. Bakır: Sidik daha pistir.

E. Hanife: Eğer dedenizin yolunu ben kıyas ile değiştirmiş olsaydım, vücuttan meninin çıkmasından değil de sidiğin çıkmasından dolayı gusül yapılması gerektiğini söylerdim. Ben kıyasla dinin ilkelerini değiştirmekten Allah’a sığınırım.

Bu konuşmaların bitiminde İmam Muhammed Bakır, İmam Azam Ebu Hanife’yi kalkıp kucaklayıp ve alnından öperek takdir ve tebrik etmiştir.

Buradan sözün daha bir önemlisine gelirsek, İmam Âzam’a sormuşlar:

-Senin kâfir olduğuna hükmedenlere siz ne dersiniz?

-“Onların yalancı olduklarını söylemekle yetinirim. Çünkü onlar Allah’ı inkâr etmiyorlar, beni inkâr ediyorlar. Bu benimle onlar arasında bir iştir. Beni inkâr edeni ve bana yalan isnatta bulunanı küfürle itham edemem. Çünkü Cenâb-ı Hak bize şu uyarıyı yapmıştır: “ … Bir zümreye olan şahsi kin ve nefretiniz sizi adâletten sapmaya sevk etmesin! Âdil olun, bu Allah’ın koruması altına girmenin en sağlam yoludur….”(Mâide-8)

Vesselam.

08.01.2022 Kayseri    

Abdulbaki Bilgin

Yorum Ekle
Adınız :
Başlık :
Yorumunuz :

Dikkat! Suç teşkiledecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Abdulbaki Bilgin
YAZARIN ÖZGEÇMİŞİ
 
** YAZARIN KISA ÖZGEÇMİŞİ **
 
İlâhiyatçı- Öğretmen
Kayseri’nin Eyim Köyü’nde 1953 yılında doğmuştur. İlkokulu köyünde, ortaokul ve liseyi Kayseri’de okumuştur. 1970 yılında Sümer Lisesi’nde öğrenimini tamamladıktan sonra, yüksek öğretimine Ankara Üniversitesi İlahiyât Fakültesi’nde başlamış ve 1974 yılında lisans düzeyinde mezun olmuştur. Daha sonra, öğretmenlik görevini sürdürmekte iken, Erciyes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde başladığı Yüksek Lisans çalışmasını 1991 yılında tamamlayarak, Felsefe ve Din Bilimleri alanında, “İlahiyât Bilim Uzmanı” olarak mezun olmuştur.
Çalışma hayatına askerlik görevi ile başlayıp, Yedek Subay Teğmen olarak 1976 yılında terhis olduktan sonra aynı yıl öğretmenlik görevine başlamıştır. Tamamı da Kayseri de olmak üzere sırasıyla; Yahya Gazi Lisesi, Atatürk Lisesi, Merkez Ticaret Meslek Lisesi, Behice Yazgan Kız Lisesi, Ali Rıza Özderici  Anadolu İmam Hatip Lisesi ve  Mimar Sinan Mesleki Teknik Anadolu Lisesi’nde çalışmıştır.                                                                                                                                
Merkez Ticaret Meslek Lisesinde görev yapmakta iken,girmiş olduğu sınavları kazanarak, Bakanlıklar Arası Ortak Kültür Komisyonunca, 1995 ile 2000 yılları arasında, İsviçre’nin,  Zürih başta olmak üzere, çeşitli kantonlarında “Türkçe ve Türkçe Kültür Dersleri Öğretmeni” olarak görevlendirilerek beş yıl İsviçre de Türk çocuklarına dini ve milli konularda öğretmenlik yapmıştır.
Kendi ifadesi ile, sosyal ve kültürel içerikli ilâhiyat-tarih okumalarını ve araştırmalarını sürdürmektedir. “Kütüb-ü Sitte de İslamiyet Dışındaki Din ve İnançlar” adlı, basılmamış bir eseri mevcuttur. 
Kayseri’de yaşamakta olan Abdulbaki BİLGİN, 15 Mart 2018 tarihinde resmi öğretmenlik görevinden ayrılmıştır. Neriman Bilgin (Ataman) hanımla evli olup üç çocuk babasıdır.

sanalbasin.com üyesidir

ANA HABER GAZETE
www.anahaberyorum.com
İşin Doğrusu Burada...
İLETİŞİM BİLGİLERİMİZ
BAĞLANTILAR
KISAYOLLAR
anahaberyorum@hotmail.com
0312 230 56 17
0312 230 56 18
Strazburg Caddesi No:44/10 Sıhhiye/Çankaya/ANKARA
Anadolu Eğitim Kültür ve Bilim Vakfı
Anadolu Ay Yayınları
Ayizi Dergisi
Aliya İzzetbegoviç'i
Tanıma ve Tanıtma Etkinlikleri
Ana Sayfa
Yazarlarımız
İletişim
Künye
Web TV
Fotoğraf Galerisi
© 2022    www.anahaberyorum.com          Tasarım ve Programlama: Dr.Murat Kaya