Akif’in gür sesinden, Yunus’un nefesinden bir serdengeçti
MAKALE
Paylaş
06.11.2022 17:59
605 okunma
Nuriye Çakmak Çelik

Asıl adı Osman Zeki Yüksel olan Osman Yüksel Serdengeçti, 25 Temmuz 1917 günü Antalya, Akseki’de dünyaya geldi. Babası Akseki Müftüsü Hacı Ahmet Salim Efendi, annesi Emine Hanım’dı. Ailenin dört oğlundan üçüncüsü olan Osman Zeki Yüksel, aynı zamanda eski Diyanet İşleri başkanlarından Ahmet Hamdi Akseki’nin yeğeniydi. İlkokulu Akseki’de, ortaokulu yatılı olarak Antalya’da okudu. 11 yaşında iken annesi verem nedeniyle vefat etti. Kendisini çok etkileyen annesinin ölümüne bazı şiirlerinde değinen şair, babasının annesiz kalan çocuklarını akşamları etrafına toplayarak Muhiddin-i Arabi, İmam-ı Gazali, Hasan-ı Basri, Beyazıd-ı Bestami gibi İslam alimlerinin eserlerinden bölümler okuduğundan da bahsetmişti.

“Beni günlük gelici geçici şeylerden, ferdiyetin dar çerçevesinden kurtaran: bana mücadele heyecanı, cemiyet ve cemaat şuuru veren Mehmet Akif olmuştur”, “Aradığımı yine kendimde, kendimizde, şarkta buldum. Mevlânâ ve Yunus imdadıma yetişti” cümleleriyle beslediği kaynaklara dikkat çeken Osman Zeki Yüksel, Ankara Atatürk Lisesini bitirdikten sonra 1940 yılında Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi’nde Felsefe eğitimi almaya başladı.

Son sınıfta okurken Sabahattin Ali’yle yaşadığı kavga ve 3 Mayıs 1944’te çıkan öğrenci olaylarına katıldığı gerekçesiyle ilk hapis cezasını aldı. Sıkıyönetim uygulanan İstanbul’a gönderildi ve Hüseyin Nihal Atsız ile birlikte bir süre hapis yattı. Mahkeme sürecinde suçsuz olduğu anlaşıldı ve üç buçuk ay sonra beraat etti. Yarım kalan öğrenimini tamamlamak için harekete geçse de Maarif Vekâleti kendisini geri çevirdi. Yardım talep ettiği dönemin Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel tarafından okuldan uzaklaştırıldı. Bunun üzerine kendi çıkardığı Bağrıyanık adlı mizahi gazetede Hasan Ali Yücel’e hitaben yazdığı “Yüksek Vekâletin Alçak Vekiline” yazısı nedeniyle okuluna dönemeden yeniden tutuklandı ve henüz bir sayı çıkarabildiği gazetesi kapatıldı.

Osman Zeki Yüksel, serbest kaldıktan sonra okuluna dönebilmek için bir dava açtı. Hasan Ali Yücel Milli Eğitim Bakanlığı’ndan ayrılınca davayı kazanarak fakülteye döndü. Ancak okuldaki hocaları ona baskı yapmaya devam etti ve mezuniyetine iki ders kaldığı halde hiçbir zaman mezun olamadı. Daha sonra kendisinin soyadı da olacak Serdengeçti ismiyle aylık bir dergi çıkarmaya başladı. 1947-1962 yılları arasında toplam 33 sayı yayınlanan dergi, defalarca toplatıldı, kapatıldı ve artık ismi Osman Yüksel Sergengeçti olan yazar, bu dergideki yazıları nedeniyle defalarca tutuklandı.

Kapağında “Allah’a, millete, vatana koşanların dergisi” ibaresinin yazılı olduğu dergiyi Serdengeçti genellikle tek başına hazırlar, kendi imkanlarıyla dağıtırdı. Çoğu zaman dergideki tüm yazılar kendisine ait olsa da özellikle 1950 yılından sonraki sayılarda Ali Fuat Başgil, Nihal Atsız, Eşref Edip Fergan, Nurettin Topçu, Necip Fazıl Kısakürek, Mehmet Kaplan, İsmail Hami Danişmend, Peyami Safa gibi isimlerin de makaleleri yer aldı. Dergideki yazıları nedeniyle sık sık tutuklandığı için 15 yılda sadece 33 sayı çıkabilen Serdengeçti’nin yanında Yeni İstanbul, Zafer, Türk Yurdu, Millî Gazete, Çağlayan gibi gazete ve dergilerde yazdı.

 

 

Yorum Ekle
Adınız :
Başlık :
Yorumunuz :

Dikkat! Suç teşkiledecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

sanalbasin.com üyesidir

ANA HABER GAZETE
www.anahaberyorum.com
İşin Doğrusu Burada...
İLETİŞİM BİLGİLERİMİZ
BAĞLANTILAR
KISAYOLLAR
anahaberyorum@hotmail.com
0312 230 56 17
0312 230 56 18
Strazburg Caddesi No:44/10 Sıhhiye/Çankaya/ANKARA
Anadolu Eğitim Kültür ve Bilim Vakfı
Anadolu Ay Yayınları
Ayizi Dergisi
Aliya İzzetbegoviç'i
Tanıma ve Tanıtma Etkinlikleri
Ana Sayfa
Yazarlarımız
İletişim
Künye
Web TV
Fotoğraf Galerisi
© 2022    www.anahaberyorum.com          Tasarım ve Programlama: Dr.Murat Kaya