Dünya sürgününde bir diriliş şairi: Sezai Karakoç
MAKALE
Paylaş
17.09.2023 21:12
868 okunma
Nuriye Çakmak Çelik

Ahmed Sezai Karakoç, resmi kayıtlara göre 22 Ocak 1933 tarihinde Ergani’de dünyaya geldi. Leventoğulları olarak anılan ailenin babası Yasin Bey kendi halinde bir tüccar, annesi ev hanımıydı. Evdeki kitaplardan 4 yaşında kendi kendine okumayı öğrendi ve 1938 yılında henüz 5 yaşındayken ihtiyat sınıfına başladı. 3 ay süren bu eğitimin ardından devam ettiği ilkokulu Ergani’de tamamladı. Osmanlı Türkçesini yine evdeki kitaplardan kendi başına öğrendi. Ergani’de devam edebileceği bir okul olmadığı ve masraflar ailesine ağır geleceği için parasız yatılı sınavlarına girdi ve ortaokulu Maraş’ta yatılı olarak okudu. Bu yıllar, fikir dünyasında önemli yer edecek olan Büyük Doğu ile tanıştığı yıllardı.

Sezai Karakoç, parasız yatılı olarak devam ettiği lise eğitimini Gaziantep’te bitirdi. Lisedeyken Fransızcasını çeviri yapacak kadar ilerletti. Sebilürreşad ve Büyük Doğu’nun tüm ciltleriyle Batı Klasiklerinin büyük kısmını okudu. Şiir yazmaya ağırlık verdiği bu dönemde ilk şiiri Mehmet Leventoğlu imzasıyla Büyük Doğu’da yayınlandı. 1950 yılında, felsefe okuma hayali ve Büyük Doğu’ya yakın olabilme umuduyla İstanbul’a geldi. İstanbul’da kaldığı kısa sürede Necip Fazıl Kısakürek’le tanışma ve onunla çalışma fırsatı buldu. Felsefe bölümüne kaydını yaptırsa da eğitim masraflarını karşılayamama endişesiyle Siyasal Bilgiler Fakültesi’nin parasız yatılı sınavlarına girdi ve kazandı. Çok sevdiği İstanbul’dan ayrılıp ‘mutsuzluğun şantiyesi’ dediği Ankara’ya gitmek zorunda kalmış, eğitim hayatını yine kendi talepleri değil burslu okuma zorunluluğu belirlemişti.

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Mali Şube’den mezun olmasına birkaç dersi kaldığı halde hapisten çıkan ve Büyük Doğu’yu yeniden çıkartmaya niyetlenen Necip Fazıl’ın çağrısıyla İstanbul’a geldi. Hatıratında bu günlerden şöyle bahsedecekti: “Günlük gazete olarak faaliyete geçen Büyük Doğu için de elimden gelen hizmeti verebilmek için koşuşturuyordum. N. Fazıl Bey, haftada bir 2/3 sayfa büyüklüğündeki Edebiyat/Sanat bölümünü benim hazırlamamı istemişti.” Elinden gelen hizmeti fazlasıyla yerine getiren Sezai Karakoç, bu fedakarlığı sonucunda son sınıfı ikinci kez okumak zorunda kaldı ve 1955 yılında mezun oldu. Mecburi hizmet şartından ötürü memuriyete başladı. Anadolu’da çeşitli görevlerde bulunduktan sonra 1959’da Gelirler Kontrolörü olarak İstanbul’a atandı. Aynı yıl ilk şiir kitabı ‘Körfez’ yayınlandı.

 

 

Yorum Ekle
Adınız :
Başlık :
Yorumunuz :

Dikkat! Suç teşkiledecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

sanalbasin.com üyesidir

ANA HABER GAZETE
www.anahaberyorum.com
İşin Doğrusu Burada...
İLETİŞİM BİLGİLERİMİZ
BAĞLANTILAR
KISAYOLLAR
anahaberyorum@hotmail.com
0312 230 56 17
0312 230 56 18
Strazburg Caddesi No:44/10 Sıhhiye/Çankaya/ANKARA
Anadolu Eğitim Kültür ve Bilim Vakfı
Anadolu Ay Yayınları
Ayizi Dergisi
Aliya İzzetbegoviç'i
Tanıma ve Tanıtma Etkinlikleri
Ana Sayfa
Yazarlarımız
İletişim
Künye
Web TV
Fotoğraf Galerisi
© 2022    www.anahaberyorum.com          Tasarım ve Programlama: Dr.Murat Kaya