HASTANEYE ÖDEDİĞİNİZ ÜCRETE DİKKAT!..
MAKALE
Paylaş
20.01.2023 16:36
594 okunma
Fatih Acar

Sosyal Güvenlik Kurumu ile anlaşmalı özel hastanelere gittiğinizde ücret ödemeniz gerekiyor. Peki bu ücret ne kadar? Nelere dikkat edilmeli?

Ülkemizde uygulanan genel sağlık sigortası sistemi her vatandaşın eşit şekilde sağlık hizmetlerinden faydalanmasını öngörüyor. Ayrıca bu sistemin temel mantığı, ödenen primler nedeniyle sağlık hizmetlerinden bedava faydalanmaya dayanıyor. Ama gelin görün ki bu pek mümkün değil.

Genel sağlık sigortasına dahil hastalar hastanelere gittiğinde ilave ücret, muayene katılım payı, ilaç katılım payı gibi birçok ödeme yapmak zorunda kalıyorlar. Ayrıca burada kişinin asgari ücretli veya patron olmasının da bir önemi yok ve hepsinden aynı şekilde ücret alınıyor.

Özel Hastaneye Gidenler İlave Ücret Öder

Hastalandığınız zaman devlet hastanelerinin yanı sıra SGK ile anlaşmalı vakıf üniversite hastaneleri ile özel hastanelerde gitmeniz mümkün. Ancak bu hastanelerce hastalardan ilave ücret alınabiliyor. Söz konusu ilave ücret tutarı mevcutta sağlık hizmeti bedelinin 2 katına kadar çıkabiliyor.

Örneğin, SGK ile anlaşması olan bir özel hastaneye veya vakıf üniversitesi hastanesine gittiğinizde Sağlık Uygulama Tebliği’ne göre SGK’nın 300 TL şeklinde karşıladığı bir sağlık hizmeti alırsanız, hastane sizden de ayrıca 600 TL isteyebiliyor. İşte buna ilave ücret deniyor.

Özel Hastaneler için Sağlık Uygulama Tebliği (SUT)ile belirlenen muayene ücretleri 29 Tl ile 43 TL arasında, Üniversite hastaneleri için 66 TL ile 101 TL arasında değişiyor. Bu hastaneler muayene ücreti olarak belirlenen bu ücretlerin en fazla 2 katı kadar ilave ücret alabilirler.

Hastanede Haklarınızı Biliyor musunuz?

Hastaneye giden vatandaşlar muayeneden sonra önlerine konan faturalarla şok yaşayabiliyorlar. Bu sebeple bilinçlenmeleri ve haklarının farkında olmaları önemli.

Burada bilinmesi ve hastaların dikkat etmesi gereken hususları şöyle sayabiliriz.

  1. Vakıf üniversiteleri ile özel hastaneler sunduğu sağlık hizmetleri öncesinde, alacağı ilave ücrete ilişkin hasta veya hasta yakınının yazılı onayını almalı. Yoksa ilave ücret istenemez.
  2. Hastaneler ilave ücret oranını gösterir bir levhayı ilave ücretin tahsil edildiği yere asmak zorunda.
  3. Sağlık hizmeti bedelleri toplamının 100 TL’yi aşması halinde hastaneler, bu hizmetleri ve varsa ilave ücret tutarını gösterir belgeyi hastaya vermek zorunda.
  4. Ancak, hastanın istemesi halinde tutar sınırı olmaksızın sunulan tüm işlemleri ayrıntılı olarak gösteren bilgi ve belgeler hastaya verilmek zorunda.

Fazla İlave Ücret Alan Hastane Ceza Öder

Şayet gittiğiniz hastane sizden fazla ilave ücret aldıysa ne yapmalısınız? Bu halde durumu SGK il müdürlüğüne veya Merkez Müdürlüklerine şikayet edebileceğiniz gibi ALO 170 hatını arayarak ta bu şikayetinizi iletebilirsiniz. Bu durumda hastaneye fazla alınan tutarın 10 katı kadar ceza kesilmekte. Eğer hastane fazla aldığı tutarı hastaya iade ederse kesilecek ceza tutarı 5 katına düşüyor.

Bunun yanında hastane ilave ücret tutarını ve ayrıntısını gösteren belgeyi hastaya vermezse 3 bin TL ceza ödemek zorunda.

Acil Durumlarda İlave Ücret Alınmıyor

İlave ücretin bazı işlemlerden alınması söz konusu değil. Örneğin, acil servislerde acil haller nedeniyle sunulan sağlık hizmetlerinden ilave ücret alınmaması gerekiyor. Ancak burada dikkat edilmesi gereken bir nokta var. Eğer acil servislerin yeşil alanlarında (yani acil müdahale gerektirmeyen bölümünde) muayene olursanız hastane ilave ücret alabilir. Sarı ve kırmızı alanlarda ise ilave ücret ödemeniz gerekmiyor. Bunun için hastaneye gittiğinizde acil girişinizin hangi bölüme yapıldığına dikkat edin.

Hastanın acil servislerde 24 saat içinde stabilizasyonu esas. Hastanın acil servise başvurusundan itibaren 24 saat içinde stabilize edilerek ilgili kliniğe yatışı ya da başka bir sağlık hizmeti sunucusunun yataklı kliniğine sevk edilmesiyle acil hal sona erer. Acil servislerden kabul edilerek doğrudan uygulanan acil girişimsel işlemler ile 24 saat içinde acil gözlem ünitelerinde uygulanan tüm sağlık hizmetleri için ilave ücret alınamaz. Hastadan ilave ücret alınabilmesi için hastaya/hasta yakınına acil halin sona erdiğine ve müteakip işlemlerin ilave ücrete tabi olduğuna ilişkin “Acil Halin Sona Ermesine İlişkin Bilgilendirme Formu” kullanılarak, yazılı bilginin imza karşılığı verilmesi zorunlu.

Bunun dışında; yoğun bakım hizmetleri, kanser tedavileri (radyoterapi, kemoterapi, radyo izotop tedavileri), yenidoğana verilen sağlık hizmetleri, hemodiyaliz tedavileri gibi bazı sağlık hizmetlerinden ilave ücret alınamıyor.

SGK Tarafından Hayata Geçirilen Önemli Bir Proje

SGK Başkanlığı yaptığım dönemde hayata geçirdiğimiz önemli projelerden biri de yukarıdaki sorunu tamamen ortadan kaldıran “Hastaneni Seç Doktoruna Ulaş” projesi olmuştu. 2012 yılında hayata geçirilen proje ile SGK’nın internet sayfası, bu konudaki soru işaretlerini gideriyor. İnternet üzerinden SGK ile anlaşması olan özel sağlık kuruluşları, anlaşmalı branşlar ya da doktorlar anında görüntülenebiliyor. Uygulama ile özel hastaneye ödenecek maksimum tutarları öğrenmek mümkün!Ancak üzülerek ifade etmeliyim ki bu önemli projeden yararlanan kişi sayısı oldukça az.

 

Yorum Ekle
Adınız :
Başlık :
Yorumunuz :

Dikkat! Suç teşkiledecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

sanalbasin.com üyesidir

ANA HABER GAZETE
www.anahaberyorum.com
İşin Doğrusu Burada...
İLETİŞİM BİLGİLERİMİZ
BAĞLANTILAR
KISAYOLLAR
anahaberyorum@hotmail.com
0312 230 56 17
0312 230 56 18
Strazburg Caddesi No:44/10 Sıhhiye/Çankaya/ANKARA
Anadolu Eğitim Kültür ve Bilim Vakfı
Anadolu Ay Yayınları
Ayizi Dergisi
Aliya İzzetbegoviç'i
Tanıma ve Tanıtma Etkinlikleri
Ana Sayfa
Yazarlarımız
İletişim
Künye
Web TV
Fotoğraf Galerisi
© 2022    www.anahaberyorum.com          Tasarım ve Programlama: Dr.Murat Kaya