Genci Eğitmek İçin Anlamak Gerekir.
MAKALE
Paylaş
21.08.2023 22:26
342 okunma
Vahap Yaman

Zaten siz bunu biliyorsunuz.

--Yön ve hedefin arandığı, meslek ve ailevi rollerin üstlenilmesi için gerekli kişilik özelliklerinin kazanılmaya çalışıldığı, bireysel hareket etmeye başlanıldığı, bir dönemdeki genç, çocuklukla erişkinlik arasında, gelişme, ruhsal olgunlaşma ve yaşama için hazırlık dönemindedir.

-- Gençlik çağı, topluma karışma çağıdır. Bu dönemde genç evden kopar, çevreye yönelir. Bu dönemde gencin kimlik problemi vardır. Genç bu geçiş döneminde hayallerin, tutkuların, idealizmin, kendi yaş gruplarının, değerler sisteminin etkisindedir. Topluma kendini ispatlamak ister.

-- Gençlik dönemi, hareketli bir dönemdir. Bu dönemde gence duyguları hakim olduğu için acele, düşünmeden, çabucak karar verir. Bu nedenle kolaylıkla yanlış yapma ve hataya düşme ihtimali vardır. Kırmadan, dökmeden, dışlamadan anlayarak eğitmek gerek! Büyüklerden beklenen de bu...

--Gençlik enerji dolu ve hareketli bir dönemdir Genç sahip olduğu enerjiyi harcayabilmek için daha çok harekete ihtiyaç duyar Birçok meseleyi çözebilecek heyecan dinamizm ve fiziksel beceriye, kendisine fırsat verilirse önemli başarılara imza atabilecek yeteneğe sahiptir.

Yeteneklerini köreltme!

-- Bu yaş grubu gençler, aşırı koruyucu-himayeci bir yaklaşımdan rahatsızlık duyarlar. Bütün ihtiyaçları birileri tarafından karşılanan genç ileriki yaşlarda sorumluluk almakta zorlanabilir. Gençler arasında şiddet, kaba davranış, sert hareketler sıkça görülebilir.

Etkilenmeyelim, Bıkmayalım, Bıktırmayalım.

Sevelim, sorumluluk verelim, sıkça eleştirmeyelim.

-- Gençler, bu dönemde haz odaklı bir yaşamın içine hızla çekilmektedir. Gençler çok yanılırlar. Sevgide de, nefrette de aşırıya kaçarlar. Her şeyi bildiklerini sanır ve onun için yanlışlarında bile direnir. Herkesten farklı olmak isterler.

Çatışmacı ve ürkütücü olmayalım!

Tahammüllü olalım. Doğruyu doğru tarif edelim.

-- Aileler kendi yapamadıklarını gençten istememelidir. Aileler, hayal edip de yapamadıklarını gençlerden bekler, onların kabiliyetlerinin ve ilgilerinin olmadığı alanlara yönlendirebilir. Onlar sizin yavrularınız olsa bile ayrı birer kişiliktir yetenektir, karakterdir. Zorlamayalım.

-- Ailelere gençlerin ilgilerine göre eğitim aldırmalarını öğütlemek gerekmektedir. Gençler, gerek ailede, gerekse toplumda dini konuda yeterli destek bulamamaktadırlar. Bir de modern hayatın çekiciliği, İslam’ı öğrenme ve yaşamada gençleri zorlamaktadır

Bilgilen ve bilgilendir.

-- Gençlerin aileleri ile ilişkileri ciddi anlamda kötüdür. Birçok şeyi ailesinden gizli yapmaktadırlar. Günlük hayatta dert edindikleri şeyler oldukça basit şeyler. Gençler bu dönemde yapmış oldukları yanlışlıklardan dolayı kınanmayı sevmezler. Kınama, doğruyu doğru tarif et!

--Gençler farklı olmak için çabalamaktadırlar. Ancak medya onları farklılaştırmak vaadiyle aynileştirmektedir. Çevrenize bir bakın, Hak vereceğinizi umuyorum. Benim gördüğümü sizler de görüyorsunuz.

--Genç eğitimi şekilcilikten arındırılmış ve içselleştirilmiş olmalıdır. İçselleşmiş bir eğitimde genç kendisini eğiticisi ile özdeşleştirir Sevgi ve samimiyetle geliştirilen ilişkiler daha işlevsel ve etkili olduğundan gencin değişimi ve sorumluluk alması kısa sürede gerçekleşir.

--Gençlik sorunları, teorik ve pratik bir şekilde planlanmış, sürekli ve planlı bir eğitimle giderilebilir. Bunun için, donanımlı ve birikimli insanların birlikteliğine ihtiyaç vardır. Büyükler buna uygun davranıyor mu? Sorgulanmalıdır.

--Gençlerin ilgi ve kabiliyetleri keşfedilmeli yetenekleri doğrultusunda toplumun değiştirilmesinde görev alabilecek konuma gelmeleri teşvik edilmeli Gençlere aynı hassasiyeti paylaşan sosyal çevrelerle ortak amaçlı çalışmalar yapmalarını çalışmalarda uyumlu olmalarını anlatmalıdır

--Gençlerin, inançlarına bağlı, sorumluluk sahibi, çevrelerinde sevilen odak, merkez insanlar olmaları teşvik edilmelidir. Müslüman kimlik sahibi olmalarına destek ve öncelik verilmelidir. Kimlik oluşumunun Allah’a karşı kullukta belirleyiciliği sıkça hatırlatılmalıdır.

--Gençler din yorgunu yapılmamalı! Bilgilendirilmede de geç kalınmamalı! Gençlere dinin bilerek tercih edilen bir değer olduğu, dinden haberdar olmanın başka, dindar olmanın başka olduğu prensibi iyi kavratılmalı ve dini tercihlerini bilerek yapmaları hatırlatılmalıdır.

--Gençlere istikbalimizin teminatı sizlersiniz diyerek, onlardan aşırı taleplerde bulunmak ve yapamayacakları görevleri üstlenmelerini istemek, veya gençlerden sadece sürekli şikayetçi olmak ailenin ve toplumun zararlı alışkanlıkları arasındadır. Kaçınılmalıdır.

--Gençlerin, dini, sosyal ve siyasal faaliyetlerde aktif hale getirilmeleri sağlanmalıdır. Teşvik edilmelidir. Öğrendiklerini bu faaliyetlerle sahaya yansıtmalarına vurgu yapılmalıdır. Sahada olmak bir sıfır önde başlamak demektir.

Yeni öğretim yılı herkese hayırlı olsun. Gençlere öncelikle Allah’a kulluk etme bilinci, dindar olma şuuru, peygamberin yolundan gitme gayreti, toplumu değiştirmek için çalışma ruhu verelim.

Vahap Yaman

 

Yorum Ekle
Adınız :
Başlık :
Yorumunuz :

Dikkat! Suç teşkiledecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

sanalbasin.com üyesidir

ANA HABER GAZETE
www.anahaberyorum.com
İşin Doğrusu Burada...
İLETİŞİM BİLGİLERİMİZ
BAĞLANTILAR
KISAYOLLAR
anahaberyorum@hotmail.com
0312 230 56 17
0312 230 56 18
Strazburg Caddesi No:44/10 Sıhhiye/Çankaya/ANKARA
Anadolu Eğitim Kültür ve Bilim Vakfı
Anadolu Ay Yayınları
Ayizi Dergisi
Aliya İzzetbegoviç'i
Tanıma ve Tanıtma Etkinlikleri
Ana Sayfa
Yazarlarımız
İletişim
Künye
Web TV
Fotoğraf Galerisi
© 2022    www.anahaberyorum.com          Tasarım ve Programlama: Dr.Murat Kaya