İnsan bilimleri ve etnografi
MAKALE
Paylaş
04.02.2024 14:54
630 okunma
Prof.Dr. Prof. Dr. Bilal Sambur

İnsan bilimleri, insanı bireysel, toplumsal ve kültürel açılardan araştırma, anlama ve açıklama iddiası taşıyan disiplinlerdir.İnsan bilimleri, insana dair konuları gelişigüzel ve düzensiz bir şekilde çalışmazlar. İnsan gibi önemli bir varlığı çalışan insan bilimleri, kendilerine özgü metotlarla insanı çalışırlar. İnsan bilimlerinin ana bilimi konumunda olan antropoloji, geliştirdiği etnografi metoduyla diğer insan bilimlerinden ayrılmaktadır. Antroplojinin insan bilimleri alanına en büyük katkısı etnografidir. Etnografi, antropolojinin insanı çalışmak için geliştirdiği en sahici insani metot niteliği taşımaktadır. İnsanın hangi insani metotla çalışılacağı sorusuna antroploji, etnografi cevabını vermektedir. Antropolojide geliştirilen etnografi metodu, bugün sosyoloji, psikoloji, teoloji başta olmak üzere bütün insan bilimlerinde kullanılmaktadır. Antropolojinin metodu olan etnografi, din dahil insan tecrübesinin her alanında kullanılabilir. İnsan bilimlerinde etnografinin kullanılması, psikoloji, sosyoloji, siyaset bilimi gibi insan bilimlerinin sahte birer istatistik ve fizik olma saplantılarından kurulup gerçek bir insan bilimi olmalarına imkan sağlamaktadır.

Etnografi, derinlemesine bir alan araştırmasını ve araştırmaya konu olan sosyal grubla birlikte uzun süreli olarak (yaklaşık olarak iki-üç yıl) onlarla yaşamayı, onların içinde olmayı ve onlara katılmayı ifade eden perspektiftir. Etnografi, disiplin olarak antropolojiyi özgün ve biricik disiplin haline getirerek onu diğer sosyal bilimlerden ayırmaktadır.Etnografi, önceden yapılandırılmış, sorunsalı önceden belirlenmiş, normatif temelleri olan bir metod değildir. Etnnografi, araştırmaya konu olan topluluğun içine uzun süre katılmayı, içeriden biri olarak onları araştırmayı esas almaktadır. Tam yapılandırılmış ve yarı yapılandırılmış yöntemlerde önceden belirlenen sorunsallar, etik bir yaklaşım sözkonusudur.Etnografi, anket, mülakat, ölçek ve deney gibi yapılandırılmış veya yarı yapılandırılmış yöntemlerden farklı olarak belirli bir problem etrafında standart soru veya anket kağıtlarını dağıtarak veri toplamak değildir. Etnografide araştırmacı, informant denilen bilgi vericilerin gündelik hayatlarına, pratiklerine ve ilişkilerine katılarak yapılandırılmamış sohbetlerle, ilişkilerle ve sorularla onların hayatlarına dahil olur. Etnografi katılımlı gözlem ve dolaysız soruşturmadır. Etnografi yapılandırılmamıştır, yaşamlandırılmıştır.

Yorum Ekle
Adınız :
Başlık :
Yorumunuz :

Dikkat! Suç teşkiledecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

sanalbasin.com üyesidir

ANA HABER GAZETE
www.anahaberyorum.com
İşin Doğrusu Burada...
İLETİŞİM BİLGİLERİMİZ
BAĞLANTILAR
KISAYOLLAR
anahaberyorum@hotmail.com
0312 230 56 17
0312 230 56 18
Strazburg Caddesi No:44/10 Sıhhiye/Çankaya/ANKARA
Anadolu Eğitim Kültür ve Bilim Vakfı
Anadolu Ay Yayınları
Ayizi Dergisi
Aliya İzzetbegoviç'i
Tanıma ve Tanıtma Etkinlikleri
Ana Sayfa
Yazarlarımız
İletişim
Künye
Web TV
Fotoğraf Galerisi
© 2022    www.anahaberyorum.com          Tasarım ve Programlama: Dr.Murat Kaya