Sembolik hayatlar
MAKALE
Paylaş
04.08.2024 22:26
539 okunma
Prof.Dr. Mustafa Tekin

İnsanların farklı dünya görüşü ve felsefi düşüncelere sahip olması bir sosyolojik gerçekliktir. Her dünya görüşü, evrene farklı bir perspektiften bakar; dünya ve insanlarla bu minvalde ilişki kurar.

Hatta idealize ettiği insan ve dünyayı kendisine yakınsılaştırmak için mücadele eder. Bu mücadelesi açık ve örtük biçimde diğer insanların da kendisi gibi düşünmesi ve yaşaması isteğini de barındırmaktadır. Dolayısıyla insan bir başka açıdan dünyayı homojenleştirmeye çalışır. Kişi kendi yaşam biçimi, kıyafeti ve davranışlarını “doğru” diye düşündüğü için sahiplenir ve sürdürür.

Yaşam tarzı, dünya görüşü, dini ve felsefi düşüncesini bazı sembollerle ifade eder ve yaşatır. Semboller insan hayatında kapsamlı dünya görüşü ve düşünceyi kapsamlı bir şekilde ve kısaca beyan eden anlam çerçevesine sahiptir. Öyle ki, bir müddet sonra insanlar sadece semboller üzerinden kendilerini beyan etmeye başlarlar. Böylece bir semboller yarışı ve çatışması baş gösterebilir.

Türkiye batılılaşma/modernleşme süreci çerçevesinde farklı yaşam tarzlarının belirginleştiği bir ülkedir. Batılılaşmacı/seküler şeklinde adlandırılan insanlar ile muhafazakar/dindar şeklinde vasıflanan insanlar belki kaba bir şekilde toplumda üzerinde konuşulan iki kategori olarak görünmektedir.

Medyanın çok farklı araçlarına bakıldığında bu iki kategorinin birbirleriyle semboller üzerinden tartıştığını görmekteyiz. Bu bazen kişiler bazen da nesne ve olaylar üzerinden gerçekleşmektedir. Hatta ülkenin farklı dönemleri ve siyasetçileri de bu bağlamda sembolleştirilmiş görünmektedir.

Bu iki kategori tartışması da şöyle bir mentalite ile sürdürülmektedir. Birisi, diğerinin olumsuz bir icraatını hatırlattığında, “ancak siz de şöyle yaptınız” diyerek diğerinin eksiklikleri gündeme getirilmektedir. Fakat sonuçta bakıldığında her iki kategorinin olumsuzlukları bakıye olarak kalmaktadır. Diğer yandan semboller her bir tartışmada öne çıkarılırken, bir noktadan sonra sembollerin arkasındaki çok geniş anlam dünyası içeriğini kaybederek tamamen niceliksel bir yarış ve gücün temellükü gündeme gelmektedir.

 

 

Yorum Ekle
Adınız :
Başlık :
Yorumunuz :

Dikkat! Suç teşkiledecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

sanalbasin.com üyesidir

ANA HABER GAZETE
www.anahaberyorum.com
İşin Doğrusu Burada...
İLETİŞİM BİLGİLERİMİZ
BAĞLANTILAR
KISAYOLLAR
anahaberyorum@hotmail.com
0312 230 56 17
0312 230 56 18
Strazburg Caddesi No:44/10 Sıhhiye/Çankaya/ANKARA
Anadolu Eğitim Kültür ve Bilim Vakfı
Anadolu Ay Yayınları
Ayizi Dergisi
Aliya İzzetbegoviç'i
Tanıma ve Tanıtma Etkinlikleri
Ana Sayfa
Yazarlarımız
İletişim
Künye
Web TV
Fotoğraf Galerisi
© 2022    www.anahaberyorum.com          Tasarım ve Programlama: Dr.Murat Kaya