Sesli Dinle
Selam üzerinize olsun. Adalet, hak sahibine hakkını teslim etmektir. Kendisine ait olanı almak, başkasına ait olanı vermektir. “Adaletli davranın. Çünkü Allah, adaletli davrananları sever.” [1] “Adalet mülkün temelidir.” [2] Adalet, hukukun da temel kavramlarındandır. Anlam olarak her şeyi yerli yerince kullanmaktır. İnsanın tüm ilişkilerinde ölçülü , düzenli ve dengeli olmasıdır. “Ölçüyü adaletle tutun ve eksik tartmayın. “ [3] “Keser gibi olma; hep bana, hep bana. Rende gibi olma; hep sana, hep sana. Testere gibi ol hem sana hem bana.” [4] Aleyhimize de olsa doğru sözden ayrılmamaktır. Adalet nerede varsa orada barış, kardeşlik, birlik, yüceliş, ilerleme ve zafer vardır. Adaletin zıddı haddi aşmak, ölçüsüzlük, dengesizlik ve zulümdür. Adaletin ve haksızlığın olduğu toplumlarda kargaşa hâkimdir. Adam kayırmacılığın, partizanlığın, grupçuluğun yaygınlaştığı toplumlarda hiç kimse hak ettiği yerde değildir. “Allah size, emanetleri mutlaka ehline vermenizi ve insanlar arasında hükmettiğiniz zaman adaletle hükmetmenizi emreder.” [5] Karşılaştığımız her şey kendi ellerimizin eseridir. Neye layıksak onu göreceğiz. Haksızlığın hüküm sürdüğü bir toplum Allah’ın yardımını kazanamaz. Toplumun canı, malı, namusu, düşüncesi, adaleti, emniyeti ve güvenliği devlet tarafından sağlanmalıdır. Devletin görevlerinin en önemlisi adaleti sağlamaktır. Bu sebeple adil yönetilmiş olan devletler uzun süre yaşamışlardır. Devletlerin devamlılığı, adil olmalarına bağlıdır. “Mülk küfürle devam eder, zulümle devam etmez ” [6] “Aklı öldürürsen, ahlak da ölür. Akıl ve ahlak öldüğünde, millet bölünür. Kadı’yı satın aldığın gün adalet ölür. Adaleti öldürdüğün gün Devlet de ölür.” [7] Devlet yönetiminde görev alanların ehil ve adil olmaları gerekir. En önemlisi yaşarken yönetenlerin de yönetilenlerin de adaletten ayrılmadan yaşamalarıdır. İlahi adaletin mutlak tecelli edeceğine iman ediyoruz. Dolayısıyla dünyada mutlak adalete yaklaşabilmek hedefimiz olmalıdır. Barış, huzur ve esenlik dileğiyle... [1] 49. Hucurât.9 [2] Hz. Ömer [3] 55. Rahmân.9 [4] Mevlâna [5] 4. Nisâ.58 [6] Nizamü’l Mülk. Selçuklu veziri [7] Fatih Sultan Mehmet
Selam üzerinize olsun.
Adalet, hak sahibine hakkını teslim etmektir. Kendisine ait olanı almak, başkasına ait olanı vermektir. “Adaletli davranın. Çünkü Allah, adaletli davrananları sever.” [1] “Adalet mülkün temelidir.” [2] Adalet, hukukun da temel kavramlarındandır. Anlam olarak her şeyi yerli yerince kullanmaktır. İnsanın tüm ilişkilerinde ölçülü , düzenli ve dengeli olmasıdır. “Ölçüyü adaletle tutun ve eksik tartmayın. “ [3] “Keser gibi olma; hep bana, hep bana. Rende gibi olma; hep sana, hep sana. Testere gibi ol hem sana hem bana.” [4] Aleyhimize de olsa doğru sözden ayrılmamaktır. Adalet nerede varsa orada barış, kardeşlik, birlik, yüceliş, ilerleme ve zafer vardır. Adaletin zıddı haddi aşmak, ölçüsüzlük, dengesizlik ve zulümdür.
Adaletin ve haksızlığın olduğu toplumlarda kargaşa hâkimdir. Adam kayırmacılığın, partizanlığın, grupçuluğun yaygınlaştığı toplumlarda hiç kimse hak ettiği yerde değildir. “Allah size, emanetleri mutlaka ehline vermenizi ve insanlar arasında hükmettiğiniz zaman adaletle hükmetmenizi emreder.” [5] Karşılaştığımız her şey kendi ellerimizin eseridir. Neye layıksak onu göreceğiz. Haksızlığın hüküm sürdüğü bir toplum Allah’ın yardımını kazanamaz.
Toplumun canı, malı, namusu, düşüncesi, adaleti, emniyeti ve güvenliği devlet tarafından sağlanmalıdır. Devletin görevlerinin en önemlisi adaleti sağlamaktır. Bu sebeple adil yönetilmiş olan devletler uzun süre yaşamışlardır. Devletlerin devamlılığı, adil olmalarına bağlıdır. “Mülk küfürle devam eder, zulümle devam etmez ” [6] “Aklı öldürürsen, ahlak da ölür. Akıl ve ahlak öldüğünde, millet bölünür. Kadı’yı satın aldığın gün adalet ölür. Adaleti öldürdüğün gün Devlet de ölür.” [7] Devlet yönetiminde görev alanların ehil ve adil olmaları gerekir. En önemlisi yaşarken yönetenlerin de yönetilenlerin de adaletten ayrılmadan yaşamalarıdır. İlahi adaletin mutlak tecelli edeceğine iman ediyoruz. Dolayısıyla dünyada mutlak adalete yaklaşabilmek hedefimiz olmalıdır.
Barış, huzur ve esenlik dileğiyle...
[1] 49. Hucurât.9
[2] Hz. Ömer
[3] 55. Rahmân.9
[4] Mevlâna
[5] 4. Nisâ.58
[6] Nizamü’l Mülk. Selçuklu veziri
[7] Fatih Sultan Mehmet