Ortadoğu barışı, emperyalizm ve İran
MAKALE
Paylaş
17.04.2024 21:54
64 okunma
Ergün Yıldırım

Post-Osmanlı Ortadoğu'sunda, yüzyıldır savaşlar devam ediyor. Arap-İsrail, Irak- İran ve Arap Baharı sonrası savaşlar. İsrail, savaşçı bir devlet olarak hayatını sürdürüyor. Bu savaş ve çatışma durumu bütün Ortadoğu'nun zenginliklerini sömürmeye ve silahlanmaya yarıyor. Kısır döngü şöyle: Petrol-doğal gaz Batıda silah paralarına dönüyor ve silahlar da Ortadoğu'da kendi halklarına. Hep savaş hali sürüyor. İsyanlar ve diktatörler de buradan doğuyor. Bu kısır döngüyü üreten emperyalizm ve Siyonizm'dir. Bu Ortadoğu düzeni terör gruplarını üretip duruyor. PKK, IŞİD, El-Kaide... Fakirlik ve göçler doğuyor. Huzursuzluk ve adaletsizlik sürüyor.

Arap Baharı sonrasında ise mezhepçilik ve aşırı milliyetçilik ile bu kan ve duman artık hiç eksik olmuyor. Yıkıcı umutsuzluk içinde yetişen kuşaklar, yoksul ve dışlanmış insanlar, mezhepçilik öfkeleriyle dolup taşıyorlar. Bir zamanların peygamberler yatağı, bilgeler diyarı, saadet şehirleri semalarında sadece kan ve dumanlar yükseliyor.

Bu fotoğraftan kurtulmanın basit ve gerçekçi ilkesi var: Birbiriyle savaşmama. Ortadoğu ülkelerinin savaşı birbirlerine yöneltmemeleri. Milis gruplar oluşturarak ya da terör yapılarını destekleyerek... Savaş bilincini sadece emperyalizme yöneltmeliyiz. Siyonizm ve emperyalizmin taarruzlarına ve müdahalelerine karşı ortak bir tutum içinde olmalıyız. Atatürk, 1937 yılında Sadabad Paktını kurduruyor. İran, Türkiye, Irak ve Pakistan beraberliğinde... Bu antlaşma önemli bir model. Çünkü hiçbir emperyalist müdahaleye açık değil. Onların Ortadoğu bekçiliğini yapmıyor. Doğrudan bu ülkelerin çıkarlarının uzlaşmasına dayanıyor. 1979 yılında, İran İslam Devrimi olunca bu pakt yok oluyor. 1954'te Bağdat Paktı kuruluyor. Bu ülkelerin yanında Birleşik Krallık da bulunuyor. Bu birlik, anti-Sovyetik bir nitelik taşıyor. Emperyalizmle ilişkili. Nitekim Arap ülkeleri buna karşı çıkıyorlar ve Sovyetlere yaklaşıyorlar.

1960ların başında İslam Konferansı Teşkilatı kuruluyor. Sovyetler, siyonizm ve sekülerizm tehdidine karşı ortaya çıkıyor. Hala var, ama hiçbir ciddi etkisi yok. İsrail, her gün katlederken sadece toplantıları, yardımları ve duaları organize ediyor.

 

 

Yorum Ekle
Adınız :
Başlık :
Yorumunuz :

Dikkat! Suç teşkiledecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

sanalbasin.com üyesidir

ANA HABER GAZETE
www.anahaberyorum.com
İşin Doğrusu Burada...
İLETİŞİM BİLGİLERİMİZ
BAĞLANTILAR
KISAYOLLAR
anahaberyorum@hotmail.com
0312 230 56 17
0312 230 56 18
Strazburg Caddesi No:44/10 Sıhhiye/Çankaya/ANKARA
Anadolu Eğitim Kültür ve Bilim Vakfı
Anadolu Ay Yayınları
Ayizi Dergisi
Aliya İzzetbegoviç'i
Tanıma ve Tanıtma Etkinlikleri
Ana Sayfa
Yazarlarımız
İletişim
Künye
Web TV
Fotoğraf Galerisi
© 2022    www.anahaberyorum.com          Tasarım ve Programlama: Dr.Murat Kaya