İçimizdeki Düşman!
MAKALE
Paylaş
15.06.2020 09:10
5 yorum
4.528 okunma
Ali Ay

Canlılar içinde beşer olarak yaratılan insan toplumsal bir varlıktır. Kur’an’ın eşref-i mahlûk olarak nitelediği insanı Allah fıtri olarak en güzel biçimde yaratmıştır. İnsan yaratılışı itibariyle iyiye ve kötüye meyilli olarak da yaratılmıştır. İradesini iyi istikamette kullandığı takdirde Allah katında şerefini yüceltecek, takvaya ulaşacak, kötü istikamette kullandığı takdirde Kur’an’ın ‘esfel-e sefilin’ diye nitelediği aşağılık seviyesine düşecektir. Allah insanı boşuna yaratmamış, ölüm ve hayatı, kimin daha iyi, daha yararlı iş yapacağını sınamak için yarattığını bildirmiştir.

İnsanoğlu gerek tarihi tecrübesi ve ürettiği bilgi, gerekse vahiy ve risaletin rehberliğinde hayatın bütün acı tatlı gerçekleriyle yüzleşmiş ve toplum olarak yaşamanın dini, ahlaki, hukuki, sosyal, siyasi, ekonomik, kültürel, mesleki ve benzeri ilişkileri düzenleyen ilkeler, kurallar geliştirmiştir.

Bireysel ve toplumsal yapı itibariyle sosyal bir varlık olan insan hem biyolojik, hem de sosyolojik olarak birbirine benzememekte farklı yaratılış özellikleri taşımaktadırlar.  Allah Teâlâ bunu, Kur’an’ı Kerimde  “Ey insanlar! Biz sizi bir erkek ve kadından yarattık, birbirinizle tanışmanız için milletlere ve kabilelere ayırdık. Allah katında en üstününüz, takva sahibi olanınızdır” (Hucurat, 49/13) buyurarak açıklamaktadır.

İnsanlar bütün bu farklılıklarına rağmen toplumsal ilişkilerinde güven ortamında huzur içinde yaşamak isterler. Ancak ihtilafa düşülen konularda veya menfaatine dokunulduğunda genellikle sorun çıkar ve çatışma olur. Bu ise güveni ortadan kaldırır ve sosyal ilişkilerde zafiyet meydana getirir. Aslında sorunları sadece çıkar ve menfaat çatışması ile izah etmek tam doğru değilse de insan olmanın zaafı ihtilafların özünde hep bu vardır. 

Buradan şuraya gelmek istiyorum. Bu kadar bilgi, tecrübe, yaşanmışlık ve elimizde hakikatin yegâne kaynağı kitap, Kur’an ve Peygamber örnekliği sünnet capcanlı varken, özelinde neden Müslüman toplumlar kendi içinde çatışma halindedir? Kendi içinde fiili saldırılar ve çatışmalarla birlikte, sosyal hayatın her alanında sorunlarla ilgili sosyal ve görsel medyada etnik, dini, siyasi ve benzeri alanlarda kavgacı bir üslupla yapılan tartışmalar toplumsal gerilimi ve kutuplaşmayı artırmaktadır.

Ülkemiz içinde birlik, beraberlik ve kardeşliği zedeleyen, karşıtlık üreten, toplumsal bağlarımızı zayıflatan bu çatışmacı yaklaşım toplumumuzun güven ve huzurunu tehdit eder niteliktedir. Dünyada meydana gelen sokak eylemlerinin sosyolojik bir virüs gibi ülkemize sıçramasına zemin hazırlamasından sakınmalı, sorunlarımız daha bir sükûnet ve ortak akıl çerçevesinde tartışılmalıdır. Bunun için; 

Farklılıklarımızla birlikte yaşama kültürümüzü içselleştirmeliyiz.

Hikmeti gereği Allah’ın insanı farklı cinsler, kabileler, milletler, ırklar ve mekânlarda yarattığı, muradının tanıma/tanışma olduğu bağlamında açıklaması ilgi ve dikkat çekicidir. Farklılıklarla birlikte yaşama insanların birbirini tanıması ile olur. Tanıma/tanışma anlamayı/anlaşmayı, anlama ise birlikte ortak değerler üreterek yaşamayı sağlar. Bir insanın hangi kabile veya milletten olduğu, kimliği değil, nasıl bir insan olduğu, yani kişiliği önemlidir. Üstünlük kimlikte değil kişiliktedir, takvadadır. Çatışmanın temelinde anlama sorunu yatmaktadır. Karşıdakini anlamanın yolu “tanımak” tan geçer. Karşıdakini tanımak insanın öce kendini bilmesi tanıması, aynaya kendini tutması ile başlar. Yunusun deyişi ile ‘İlim, ilim bilmektir, ilim kendin bilmektir’, ‘Gelin tanış olalım, işi kolay kılalım/Sevelim sevilelim, dünya kimseye kalmaz’. Hz. Ali ‘Kendini bilen Allah’ını bilir’ demiştir. Allah’ı bilen hayatı bilir ve anlar. Bu nedenle insan, farklılıkları ilahi kudretin bir hikmeti olduğunu idrak ederek, erdemli ve faziletli bir duruş sergilemelidir.

Farklı düşünceleri çatışma konusu yapmak yerine, zenginlik olarak görmeliyiz.

Allah insanları tornadan çıkmış makina gibi tek tip yaratmadığına göre, her insanın fıtri yapısı, bilgi birikimi ve tecrübesi de aynı değildir. Bu durumun doğal sonucu olarak düşünce ve inanç farklılıkları da tabii bir olgudur. Haliyle bu durum insanın olayları, beşeri ve dini konuları kavrayışı, anlayışı, yorum ve fikirleri de farklı olacaktır. Mutlak hakikat ancak vahiydir. Bunun dışındaki her bilgi, düşünce ve yorumlar izafidir. 

Günümüzde bir kısım insanlar, gruplar, cemaatler, tarikatlar kendi ekollerine ait bilgi ve düşünceleri mutlak hakikat, tek doğru gibi kabullenerek, kendi dışındakileri ya ötekileştirmekte, ya da dini tutumlarını en azından beğenmemektedirler. Bu tutumun temelinde ilim ve bilgide sığlık, kalıplaşmış ön yargılar, ideolojik ve fanatizme varan şartlanmış bakış açıları yatmaktadır. Bu durum ise insanların birbirini anlamasını ve anlaşmasını engellemekte, aksine çatışma ruhunu beslemektedir.

Aslında geleneğimizde bilim adamı, âlim, âkil insanlar herhangi bir konuda düşünce farklılıklarını “Bana göre; benim düşüncem, yanlış olma ihtimali olan doğrularımdır. Senin düşüncen ise doğru olma ihtimali olan bana göre yanlıştır” şeklinde formülü ederek çözmüştür. Benim düşüncem mutlak doğrudur dememiş, yanlış olabileceği ihtimali ile karşı düşünceye saygılı yaklaşım göstermiştir. Böylece farklı düşüncelerin birlikte yaşadığı zenginlik, büyük bir İslam medeniyetinin oluşumunu sağlamıştır.

Kur’an ve Sünneti kapsayıcı ve kuşatıcı derinliği ve bütünlüğü ile hayatımıza yansıtmalıyız.

Günümüzde Müslümanlar genel olarak İslam’ı Kur’an ve Sünnet bütünlüğü içinde kapsayıcı, kuşatıcı derinliği ile kavrayarak, kişilik oluşturucu ahlaki niteliğe dayalı bir anlayış geliştirmek yerine yüzeysel, parçacı bilgilerle yetinmektedirler. İnsanlar daha çok Müslüman kimliğini sakal, sarık, cüppe, simgesel kıyafetler, şekil ve görüntüye indirgemişlerdir. Nasıl bir Müslüman kişiliği sorusunu beş vakit namazını aksatmadan kılan, orucunu tutan, her yıl umreye giden, dini ritüellerini hassasiyetle yerine getiren kişi olarak anlamaktadırlar. İslam’ın toplumsal ilişkilere dair yüklediği ahlaki sorumlulukların, ilke ve kuralların yaşanırlığı konusunda çok ciddi sorunlarımız bulunmaktadır. Her konuda cehalet, bilgide sığlık, tefekkürsüzlük anlamayı ortadan kaldırmaktadır. Cahile laf anlatmak, deveyi hendekten atlatmaktan zordur denmiş.

Sonuç olarak Kuran’ın ortaya koyduğu ilke ve kuralların hayata yansıdığı, Vahiy ve Risalet bütünlüğü içinde kuşatıcı ve derinlikli bir ahlak ve kişilik inşasına ihtiyaç vardır. Bu anlayışın temeline sevgiyi, saygıyı, yardımlaşmayı, dayanışmayı ve hoşgörülü anlayışı ve değerleri yerleştirdiğimiz takdirde çatışma değil, huzur ve güven içinde yaşayan sağlıklı bir toplum inşa edebiliriz. Bunun gerçekleşmesinin önündeki engel; “ben”in, “bencilliğ”in, “önyargı”ların beslediği içimizdeki düşman, çatışma/cedelleşme virüsünden kurtulmalı, “Biz” olmalıyız. 

Vesselam.

Ali AY
Ankara.14.06.2020 

Yorum Ekle
Adınız :
Başlık :
Yorumunuz :

Dikkat! Suç teşkiledecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Toplam 5 yorum yapıldı
Teşekkür
Allah (c.c) "OL" deyince olduran yagane güç ve yaratıcı olduğu halde,Kur'an-ı Kerimde "BİZ" diye ifade etmesi, BEN (ene) için önemli bir cevap olduğunu bilmek gerekir. YANİ; "Biz" ifadesi, bencil ve menfaatperes nefislere benliği bırakıp kolektif şuurla hareket etme ufkunu da göstermektedir. Selam ve dua ile.
Yorum Ekleyen: hasan mutluoğlu     18.06.2020 11:30:35
Biz...
Biz olmalıyız...
Yorum Ekleyen: Cağfer Karadaş     16.06.2020 21:16:44
Tebrik ve Teşekkür
Değerli ve Saygı Değer Ali Bey Ağabeyimiz, Kardeşimiz. Kalemine ve yüreğine sağlık. Bana göre nefis bir değerlendirme ve şahane bir yazı. Allah Razı olsun. Evet işte bütün mesele ötekileştirmeden insanları olduğu gibi kabul ederek gerçekleri tartışarak, doğruya güzele ulaşmak. Yoksa ben bilirim, benim dediklerim doğrudur, kabul etmeyenleri ötekilerdir gibi yaklaşımlarla bu toplum çok çekmiştir ve çekmeyede devam etmektedir. Bir doğru vardır bilindiği gibi oda Rabbimizin buyrukları. Yüclerin yücesi hiç ötekileştirmeden herkesin rızkını vermekte, hiç bir zaman ayrım yapmamakta. Kimin ne suçu ve cezası ile sevamı varsa obür dünyada elbette cezasını yada mükafatını görecektir. Bir olalım, diri olalım ve ötekileştirmeden herkesi olduğu gibi kabul edelim bunun mükafatı elbette alınacaktır. Tekraren teşekkür eder, başarılarının devamını dilerim.Kardeşiniz Beşir
Yorum Ekleyen: Beşir Yılmaz     15.06.2020 18:39:09
Makale
Kaleminiz daim olsun muhteşem bir makale
Yorum Ekleyen: Abdulkerim Yavuz     15.06.2020 16:54:25
Günümüzde müslümanlar
Abi kalemine sağlık.Güzel ,faydalı bir yazı.Çok beğendim.
Yorum Ekleyen: Hasan Bolat     15.06.2020 15:17:10
Ali Ay
YAZARIN ÖZGEÇMİŞİ

Burdur İğdeli Köyünde 1949 yılında doğdu. İlköğrenimini köyünde orta öğrenimini Burdur İmam Hatip Okulu ve Burdur Lisesinde tamamladı. Yüksek Öğrenimini Kayseri Yüksek İslâm Enstitüsü (1975) ve Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde (1980) yaptı. Askerlik öncesi Kayseri-İncesu İmam Hatip lisesinde meslek dersleri öğretmeni ve müdür yardımcısı olarak görevde bulundu. Ağustos 1977-Aralık 1979 Tarihleri arasında Yedek Subay olarak askerlik hizmetini yerine getirdi. Askerlik dönüşü Ankara Koçhisar İmam-Hatip lisesinde (1979-80) bir yıl Meslek Dersleri öğretmeni, Kayseri Argıncık Lisesi Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni ve müdürü (1980-1984), daha sonra (1984-86) yıllarında Kadı Burhanettin Orta Okulu Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmeni olarak görev yaptı.

1990 Yılında Ankara’ya taşındı.  Ankara Merkez Mimar Kemal Ortaokulu Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmeni (1996-2001) olarak görev yaptı. 1984-1990 Arası Kayseri, 1990-2005 yılları arası Ankara barosuna kayıtlı Serbest Avukat olarak çalıştı. 2006-2007 Yıllarında iki yıl Adalet Bakanlığı, Bakanlık Müşaviri olarak görev yaptıktan sonra emekli oldu.

1990 Yılında kurulan Anadolu Eğitim Kültür ve Bilim Vakfının kuruluşundan itibaren Mütevelli Heyet üyeliği, Yönetim Kurulu Üyeliği ve Başkanlığı, Genel Müdürlük gibi görevlerde bulundu. Halen vakfın Yüksek İstişare Kurulu üyesi olup, çalışmalarını sürdürmektedir.

Evli ve İki Çocuk babasıdır

sanalbasin.com üyesidir

ANA HABER GAZETE
www.anahaberyorum.com
İşin Doğrusu Burada...
İLETİŞİM BİLGİLERİMİZ
BAĞLANTILAR
KISAYOLLAR
anahaberyorum@hotmail.com
0312 230 56 17
0312 230 56 18
Strazburg Caddesi No:44/10 Sıhhiye/Çankaya/ANKARA
Anadolu Eğitim Kültür ve Bilim Vakfı
Anadolu Ay Yayınları
Ayizi Dergisi
Aliya İzzetbegoviç'i
Tanıma ve Tanıtma Etkinlikleri
Ana Sayfa
Yazarlarımız
İletişim
Künye
Web TV
Fotoğraf Galerisi
© 2022    www.anahaberyorum.com          Tasarım ve Programlama: Dr.Murat Kaya