Sorumluluk Bilinci
MAKALE
Paylaş
29.06.2020 23:46
3.150 okunma
Ali Ay

 

Toplumsal hafızamız çok zayıf. Çabuk unutan bir milletiz. Gündem çok hızlı değişiyor, hayati bazı olaylar gündemimizden çabuk düşüyor. Bu yıl çok büyük felaketler yaşadık. Depremler, çığ, sel baskını gibi. Daha birkaç gün önce Bursa, Manisa, İstanbul illerinde yaşanan sel felaketi, depremler bizi sarsmaya uyarmaya devam ediyor. Medyada uzmanlar eleştiri ve tedbirleri tartışıyor, sonra gündem değişiyor unutuluyor. Mağduriyetler maddi yardımlarla biraz olsun giderilmeye çalışılıyor ise de, insanlar acıları ile baş başa kalıyor. İleriye dönük köklü kalıcı tedbirler ne ölçüde alındığına dair toplum yeterli bilgiye sahip değil.

Olağan dışı doğal afetler bir yana, yaşanan felaketlerin sonuçları yönünden alınması gereken tedbirler  kamunun ve kişilerin sorumlulukları, yapılması gerekenler deprem yönetmeliğinden imar mevzuatına kadar her şeyin idari ve yasal düzenlemesinin olduğu biliniyor. Sorun bu tedbir ve kararların mevzuata göre uygulanıp uygulanmamasında. Mesele dönüp dolaşıp vasıflı, ilkeli, kaliteli, sorumluluğunun bilincinde insan unsuruna dayanıyor.  Ne kadar sağlam mevzuatınız olursa olsun onu işletecek, uygulayacak insan. Bu bizin toplumumuzun genel zaafı ve eksiği.  

Sorumluluk/sorumsuzluk biraz da kitabına uydurmak olarak işliyor. Sorumluluk; görev bilinci, ahlak ve vicdanla da ilişkisi kesilincekolayca kitabına uydurularak, mesele tamam oldu zannediliyor. Mesela mülkiyeti kamuya ait hazine arazileri işgal ediliyor, gecekondu, kaçak ve imarsız yapılar işgalciler lehine bir yasayla meşrulaştırıyor, sonra da çarpık yapılaşmadan şikâyet ederek bas bas bağırıyoruz. Plansız yapıları deprem vuruyor, dere yataklarına yapılanları sel basıyor sonra ah vah ediyoruz. Peki, sorumlu kim? Burası hep es geçiliyor.

Sorumluluk insanın kendisine yüklenen görevleri yerine getirmesidir. Bir kimsenin üstüne aldığı ya da kendisine ve başkalarına karşı yapmak zorunda bulunduğu yükümlülüklerini yerine getirmesi zorunluluğudur, diye tanımlanmaktadır.  

Akıl ve iradesiyle ayrıcalıklı yaratılan insanın konumu bakımından; kendisini var eden yüce yaratıcısına karşı kulluk, birlikte yaşadığı topluma karşı insanlıküzerinde bulunduğu çevreye, tabiata karşı halifelik (yeryüzünü, yaratılış kanunlarını bozmadan imar ve ihya) görev ve sorumlulukları vardır. Bu üç sorumluluk alanı değerler manzumesi olarak vahiy ve risaletle belirlenen ilkelerle bir bütündür. Kur’an-ı Kerim’de  " De ki; Âllah'a itaat edin! Peygambere itaat edin! Eğer yüz çevirirseniz, bilin ki o peygamber; kendisine yükletilenden ve siz de kendinize yükletilenden sorumlusunuz" (Nûr, 24/54) buyurulmaktadır. Sevgili Peygamberimiz  “Her biriniz bir yöneticisiniz ve yönetiminizdekilerden sorumlusunuz " (BuhârîCenâiz, 32; Ahkam, 1) buyurmaktadır.

Sorumluluk sadece sosyal ve toplumsal bir varlık olan insana ait bir yükümlülüktür. Özgür iradesi ile bunu ya kullanır ya da kullanmaz. Sorumluluklarını yerine getirirse dünya ve ahirette mükâfatını, getirmez ise ceza olarak sonuçlarına katlanacaktır. 

Ancak sorumsuz davranışlar nedeniyle yaşanan olumsuzlukların, haksızlık, adaletsizliklerin, sıkıntıların bedelini toplum ödüyor. Çünkü sorumsuzluk sonucu yaşanan maddi-manevi kayıpların çoğu zaman telafi edilememesi toplumsal vicdanı yaralıyor. Bu nedenle insan konumu gereği kendisine, ailesine, toplumuna, çevresine karşı; mesleki, ticari, siyasi, kamu kurumlarında idari, sivil bir organizasyonda nüllü de olsa aldığı görevler sorumluluk bilinciyle yerine getirmelidir.

Sorumluluk bilinci; iyi bir eğitim, vicdan, ahlak, hak-hukuk, dünya ve ahirette hesabını verebileceği inancı ile kişilik kazanmış, iradi bir ruh ve insanlık halidirBeşer olarak doğarız ama sorumluluğunun idrakinde insan olabilmek daha önemlidir. 

Şu halde üzerinde yaşadığımız şu geçici dünyada Allah’a, topluma ve çevreye karşı sorumluluklarımızı hakkıyla yerine getirerek hem dünyamızı r etmiş olmanınhem de ilâhî rızayı kazanmış olmak ümidiyle ahiret için değer yüklü bir hayatın mutluluğunu yaşarız.  

 

Yorum Ekle
Adınız :
Başlık :
Yorumunuz :

Dikkat! Suç teşkiledecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Ali Ay
YAZARIN ÖZGEÇMİŞİ

Burdur İğdeli Köyünde 1949 yılında doğdu. İlköğrenimini köyünde orta öğrenimini Burdur İmam Hatip Okulu ve Burdur Lisesinde tamamladı. Yüksek Öğrenimini Kayseri Yüksek İslâm Enstitüsü (1975) ve Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde (1980) yaptı. Askerlik öncesi Kayseri-İncesu İmam Hatip lisesinde meslek dersleri öğretmeni ve müdür yardımcısı olarak görevde bulundu. Ağustos 1977-Aralık 1979 Tarihleri arasında Yedek Subay olarak askerlik hizmetini yerine getirdi. Askerlik dönüşü Ankara Koçhisar İmam-Hatip lisesinde (1979-80) bir yıl Meslek Dersleri öğretmeni, Kayseri Argıncık Lisesi Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni ve müdürü (1980-1984), daha sonra (1984-86) yıllarında Kadı Burhanettin Orta Okulu Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmeni olarak görev yaptı.

1990 Yılında Ankara’ya taşındı.  Ankara Merkez Mimar Kemal Ortaokulu Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmeni (1996-2001) olarak görev yaptı. 1984-1990 Arası Kayseri, 1990-2005 yılları arası Ankara barosuna kayıtlı Serbest Avukat olarak çalıştı. 2006-2007 Yıllarında iki yıl Adalet Bakanlığı, Bakanlık Müşaviri olarak görev yaptıktan sonra emekli oldu.

1990 Yılında kurulan Anadolu Eğitim Kültür ve Bilim Vakfının kuruluşundan itibaren Mütevelli Heyet üyeliği, Yönetim Kurulu Üyeliği ve Başkanlığı, Genel Müdürlük gibi görevlerde bulundu. Halen vakfın Yüksek İstişare Kurulu üyesi olup, çalışmalarını sürdürmektedir.

Evli ve İki Çocuk babasıdır

sanalbasin.com üyesidir

ANA HABER GAZETE
www.anahaberyorum.com
İşin Doğrusu Burada...
İLETİŞİM BİLGİLERİMİZ
BAĞLANTILAR
KISAYOLLAR
anahaberyorum@hotmail.com
0312 230 56 17
0312 230 56 18
Strazburg Caddesi No:44/10 Sıhhiye/Çankaya/ANKARA
Anadolu Eğitim Kültür ve Bilim Vakfı
Anadolu Ay Yayınları
Ayizi Dergisi
Aliya İzzetbegoviç'i
Tanıma ve Tanıtma Etkinlikleri
Ana Sayfa
Yazarlarımız
İletişim
Künye
Web TV
Fotoğraf Galerisi
© 2022    www.anahaberyorum.com          Tasarım ve Programlama: Dr.Murat Kaya