Göktürkler'e ilişkin önemli buluş: Türk adı ilk kez bu yazıtta mı?
MAKALE
Paylaş
24.08.2022 20:52
621 okunma
Prof. Dr. Kürşad Zorlu

Bundan 6 yıl önce Uluslararası Türk Akademisi ile Moğolistan’daki Şivet Ulan adlı bölgeye gitmiştik. Orhun Yazıtlarını görmek ve incelemek elbette büyük bir heyecan ve gururdu. Ancak bir başka heyecanım daha vardı. İlteriş Kutluk Kağan’a ait olduğu düşünülen bir kazı çalışmasını görecektim.

O tarihten bu yana Moğolistan’ın farklı bölgelerinde Türk Akademisi ile Moğolistan Bilimler Akademisi Arkeoloji Enstitüsü ortaklığında buna benzer kazılar yapılmaya devam etti. Bunlardan en önemlisi de 2019’da Nomgon ovasındaki kazı çalışmalarıydı… Ancak "Covid-19 salgını nedeniyle iki yıl ara verilen "Nomgon" ortak kazı çalışmaları, Temmuz 2022'de yeniden başladı.

Ve Türk tarihi açısından çok önem arz edebilecek haberi duyunca geçtiğimiz gün sosyal medya hesaplarımdan da paylaştım. Detaylarını aktarmak için bugünü bekliyordum.

 

Arkhangai bölgesi Nomgon Ovası'nda ortaklaşa yürütülen bilimsel arkeolojik kazı sonucunda, İlteriş Kağan'a adandığı düşünülen bir külliye alanı keşfedildi.

Toplam alanı 49x41.5 m olan Külliye batıdan doğuya doğru oval bir biçimde yerleşmiş. Etrafında hendek kazılmış üzerine toprak yığılarak bir kale inşa edilmiş.

Külliyenin batı tarafında ve alanın ortasında delikli taştan bir küp (sunak), taştan insan figürleri, iki yavrusu olan aslan heykeli ve iki koyun heykeli bulunmaktadır. Ayrıca doğuya doğru 51 adet balbal taşı yan yana sırayla yerleştirilmiş. İncelemeyi yapan bilim adamları beş balbal taşının Aşina ailesine ait "dağ keçisi" sembolünü içerdiğini tespit etmişler.

Bir diğer iddia külliye içinde bir ibadet yerinin bulunması…

En çok merak ettiğim ise tıpkı Bilge Kağan ve Tonyukuk Yazıtlarında olduğu gibi benzer bir yazıtın ve seslenişin olup olmadığı idi…

Evet böyle yazıta ulaşılmış durumda.

İlk açıklanan bilgiler kaplumbağa şeklinde olan ve üst kısmı yer alan bir yazıtın Bilge Kağan ve Tonyukuk yazıtlarındaki bu yönteme benzediğini işaret ediyor. Bazı farklılık ve eklemeler de var. Tabi nihai sonuç üzerindeki yazılar tam olarak okunduğunda ortaya çıkacaktır. Zira eserin iki yüzünde 12 satırlık eski Türk yazısı, üçüncü yüzünde ise eski Soğd yazısı bulunuyor. Keşfe katılan bilim adamları, anıtın metninden "Tanrı", "Türk", "Kutluk", "Tümen". “Kağan” gibi bir dizi kelime tespit etmişler.

Acaba o satırlarda Türk Milletine ve insanlığa ne gibi nasihatler var. Şimdiden büyük heyecan içerisindeyim.

 

 

Yorum Ekle
Adınız :
Başlık :
Yorumunuz :

Dikkat! Suç teşkiledecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

sanalbasin.com üyesidir

ANA HABER GAZETE
www.anahaberyorum.com
İşin Doğrusu Burada...
İLETİŞİM BİLGİLERİMİZ
BAĞLANTILAR
KISAYOLLAR
anahaberyorum@hotmail.com
0312 230 56 17
0312 230 56 18
Strazburg Caddesi No:44/10 Sıhhiye/Çankaya/ANKARA
Anadolu Eğitim Kültür ve Bilim Vakfı
Anadolu Ay Yayınları
Ayizi Dergisi
Aliya İzzetbegoviç'i
Tanıma ve Tanıtma Etkinlikleri
Ana Sayfa
Yazarlarımız
İletişim
Künye
Web TV
Fotoğraf Galerisi
© 2022    www.anahaberyorum.com          Tasarım ve Programlama: Dr.Murat Kaya