Türk’ün gerçek kurtuluş güneşi: 30 Ağustos!
MAKALE
Paylaş
30.08.2022 21:37
419 okunma
Prof. Dr. Kürşad Zorlu

Bugün Türk tarihinin kırılma noktalarından biri olan 30 Ağustos Başkomutanlık Meydan Muharebesi'nin, Büyük Zafer'in 100. yıldönümü…

Zafere giden yolun birçok yönünden bahsedilebilir. Ancak özellikle taarruz hazırlıkları ve o süreçte yaşananlar hatırlanmaya değerdir.

Öyle ki Mustafa Kemal Paşa’ya Başkomutanlık yetkisi TBMM tarafından dört kez verilmiştir. Birincisi 5 Ağustos 1921’de, ikincisi 4 Şubat 1922’de, üçüncüsü de 6 Mayıs 1922’de olmak üzere üçer aylık sürelerledir. Sürenin sınırlanmasını bizzat Atatürk istemiştir.
 

Dördüncüsü ise 20 Temmuz 1922’deki oturumdadır ve bu oturumda Atatürk yaptığı konuşmada “Bugün ordumuzun manevi kuvveti en yüksek derecededir. Ordumuzun maddi kuvveti de fevkalade bir önleme gerek hissettirmeksizin milli emelleri tam bir güvenle elde edecek düzeye ulaşmıştır. Bu nedenle böyle bir yetkiyi devam ettirmeye gerek kalmadığı görüşündeyim..”

Yaklaşık bu bir yıllık sürede TBMM’de yoğun eleştiriler ve tartışmalar da olmuştur.
 

Tabii Atatürk’ün bu sırada taarruz hazırlıklarını büyük özen ve gizlilik içinde yürüttüğü anlaşılmaktadır. En önemlisi o savaş ikliminde Atatürk’ün bazı mebusların tereddüt­lerini reddetmemesi ve bunlara karşı izahatta bulunma tercihidir.

Eleştiriler neydi? Meclisin herhangi bir şekilde iş göremez hale getirilmesi; üyelerden herhangi biri hakkında keyfi muamele endişesi… Nutuk'ta bizzat kendisi bu iki maddeyi ortaya koyarak aslında bu iki ihtimalin TBMM çatısı altında olmaması gerektiğini vurgulamaktadır!

 

 

Yorum Ekle
Adınız :
Başlık :
Yorumunuz :

Dikkat! Suç teşkiledecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

sanalbasin.com üyesidir

ANA HABER GAZETE
www.anahaberyorum.com
İşin Doğrusu Burada...
İLETİŞİM BİLGİLERİMİZ
BAĞLANTILAR
KISAYOLLAR
anahaberyorum@hotmail.com
0312 230 56 17
0312 230 56 18
Strazburg Caddesi No:44/10 Sıhhiye/Çankaya/ANKARA
Anadolu Eğitim Kültür ve Bilim Vakfı
Anadolu Ay Yayınları
Ayizi Dergisi
Aliya İzzetbegoviç'i
Tanıma ve Tanıtma Etkinlikleri
Ana Sayfa
Yazarlarımız
İletişim
Künye
Web TV
Fotoğraf Galerisi
© 2022    www.anahaberyorum.com          Tasarım ve Programlama: Dr.Murat Kaya