Adam, insan olmak
MAKALE
Paylaş
15.07.2024 10:38
1 yorum
905 okunma
İbrahim Kumaş

Sesli Dinleno

Selam üzerinize olsun.

Dünyaya insan olarak geliyoruz. İnsan olarak yaşıyor ve insan kalabiliyor muyuz? Adam olmanın şartı, insan olmak için çaba göstermektir. Hatasız insan olmaz, yanlış yapar, hata yaparız. Hatadan dönmek güzel bir haslettir. İlişkilerimizi hangi ölçüler belirliyor? İnsani ölçüler kurallar mı, yoksa geçici çıkar, menfaat, mal, mülk, makam elde etmek için her türlü yolu meşru mu görüyoruz. Elde ettiğimiz malın da ne kadarı bizim? “Âdemoğlu, "Malım, malım!" diyor. Ey âdemoğlu, senin yiyip tükettiğin, giyip eskittiğin ve sadaka verip önceden (ahirete) gönderdiğin dışında bir malın mı var?” [1] İnsan diğer canlılar gibi sadece zorunlu ihtiyaçlarını gideren yiyip içen, yatıp kalkan bir varlık değildir. “Nice insan gördüm üzerinde elbise yok. Nice elbise gördüm içinde insan yok”. [2]

Yaradan’ımız insanı en güzel değerlerle donatmış ve başıboş bırakmamıştır . ” İnsan, kendisinin başı boş bırakılacağını mı sanır?” [3] Sorumluluk vermiş, üzerine emanetler yüklemiş, emanete sahip çıkmasını istemiştir. Fikreden, akleden nereden gelip nereye gideceğini bilendir. Sorumluluk bilinci olan hakkını, hukukunu, haddini bilendir. Özü sözü bir, sözünün eridir, söz verdiği zaman sözünü yerine getirir. Söyledikleriyle, yaptıklarıyla tutarlıdır. Yapıcıdır ,müsbet düşünür, kendisiyle de barışıktır. “Mümin cana yakındır. (İnsanlarla) yakınlık kurmayan ve kendisiyle yakınlık kurulamayan kimsede hayır yoktur.” [4] Bütün çabası da Allah’a layık kul olabilmektir.



[1] Hadislerle İslâm Cilt 2 Sayfa 489

[2] Mevlâna

[3] 75. Kıyamet.36

[4] Hadislerle İslâm Cilt 4.

 

 

Yorum Ekle
Adınız :
Başlık :
Yorumunuz :

Dikkat! Suç teşkiledecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Toplam 1 yorum yapıldı
İslamiyeti tam yaşamak.
54 AHLAK FARZI VARDIR.AYRICA 32 İBADET FARZI VARDIR.Bu farzlara uyanlar vede yerine getirenlerin garantili yeri CENNETTİR.İnsaallah bizlere Cennet nasip olur.
Yorum Ekleyen: Osman Özütemiz emekli ögretmen     16.07.2024 17:06:29

sanalbasin.com üyesidir

ANA HABER GAZETE
www.anahaberyorum.com
İşin Doğrusu Burada...
İLETİŞİM BİLGİLERİMİZ
BAĞLANTILAR
KISAYOLLAR
anahaberyorum@hotmail.com
0312 230 56 17
0312 230 56 18
Strazburg Caddesi No:44/10 Sıhhiye/Çankaya/ANKARA
Anadolu Eğitim Kültür ve Bilim Vakfı
Anadolu Ay Yayınları
Ayizi Dergisi
Aliya İzzetbegoviç'i
Tanıma ve Tanıtma Etkinlikleri
Ana Sayfa
Yazarlarımız
İletişim
Künye
Web TV
Fotoğraf Galerisi
© 2022    www.anahaberyorum.com          Tasarım ve Programlama: Dr.Murat Kaya