Ünlü istihbaratçıların ortak trajedisi
MAKALE
Paylaş
08.09.2024 19:31
161 okunma
Ferhat Ünlü

İstihbarat tarihi; şöhretin istihbaratçılar için amansız bir sınav olduğunu gösteren emsallerle doludur. Biraz mitolojik ve edebi ifade edeyim, kısa yoldan: 'İstihbarat tanrısı', şöhrete erişmiş istihbaratçılardan er ya da geç intikamını alır. İstihbarat ve şöhret kavramları, birbiriyle uyumlu olmayan kavramlardır. Casusun şöhretlisi, 'ününün bedelini' mutlaka öder. Çok örnek var...
Türk istihbarat tarihindeki müşahhas örnekler rahmetli Hiram Abas ve Mehmet Eymür'dür. Abas, bir istihbaratçı olarak şöhretinin bedelini; kimlik bilgileri de ifşa edildiği için canıyla; Eymür de istihbarat dünyasında zamanla yalnızlaşarak ödemiştir. Dünya tarihinden en iyi örnek ise; Birinci Dünya Savaşı yıllarında Gertrude Bell ile birlikte Osmanlı Devleti'ne en çok zarar vermiş casus olan Thomas Edward Lawrence'dır. Şu meşhur Lawrence da, bütün ünlü casusların yaşadığı trajediyi yaşamıştır. Lawrence, 13 Mayıs 1935'te İngiltere Dorset'te şüpheli diyebileceğimiz bir motosiklet kazasında ağır yaralandı. Altı gün sonra da Azrail ile buluştu.

MİTOLOJİDE 'İSTİHBARAT TANRISI' VAR MI!
İstihbarat tanrısı dedik... Bakalım; değişik kültürlerin mitolojisindeki istihbarat tanrılarının bahsi geçiyor mu! Antik çağlarda tek tanrılı dinler öncesinde paganistler, 'istihbarat tanrısı' adı altında somut bir tanrıya tapınmıyordu, ama çeşitli mitolojilerde istihbaratı çağrıştıracak sözde tanrılar, tanrıçalar mevcuttu! Bunlardan biri, Antik Yunan mitolojisindeki İris'ti.
İris'in sembolü gökkuşağı idi. Gökkuşağı, gökle yeri birbirine bağladığından sözde tanrılar tanrısı Zeus, ona gökyüzünden yeryüzüne 'haber taşıma' görevini vermişti! Ama istihbaratçıların aksine İris, genelde mutlu haberler verirdi. Gözdeki iris ile gözetleyen İris arasında da doğal olarak etimolojik bir akrabalık var elbette.

 

Yorum Ekle
Adınız :
Başlık :
Yorumunuz :

Dikkat! Suç teşkiledecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

sanalbasin.com üyesidir

ANA HABER GAZETE
www.anahaberyorum.com
İşin Doğrusu Burada...
İLETİŞİM BİLGİLERİMİZ
BAĞLANTILAR
KISAYOLLAR
anahaberyorum@hotmail.com
0312 230 56 17
0312 230 56 18
Strazburg Caddesi No:44/10 Sıhhiye/Çankaya/ANKARA
Anadolu Eğitim Kültür ve Bilim Vakfı
Anadolu Ay Yayınları
Ayizi Dergisi
Aliya İzzetbegoviç'i
Tanıma ve Tanıtma Etkinlikleri
Ana Sayfa
Yazarlarımız
İletişim
Künye
Web TV
Fotoğraf Galerisi
© 2022    www.anahaberyorum.com          Tasarım ve Programlama: Dr.Murat Kaya