İran’ın ofansif ve defansif istihbaratı
MAKALE
Paylaş
26.05.2024 23:35
612 okunma
Ferhat Ünlü

Son bir haftadır yalnızca bölgemizin değil, dünyanın da gündeminin başat maddesi olan 19 Mayıs Verzigan helikopter kazası ile tartışılan İran, bugünkü gizli servis yönetim modeline 1979 Devrimi'nden sonra erişti. Bununla birlikte istihbarat eklektik (eski, farklı felsefi sistemlerin yeni sistemler içinde kullanılmasına verilen ad) bir iştir ve İran, gizli servis mantalitesine Devrim'den sonra erişmiş değil. İran, günümüzde hem ofansif, hem defansif taktikleriyle dikkat çeken; kimi zaman etkili operasyon yürüten ve bazen de gol yiyen bir istihbarat sistemine sahiptir.

Bugün bu köşede İran'a ilişkin iki operasyon üzerinden bu sistemin kodlarını anlamaya çalışacağız. 2006, İran'ın enteresan bir istihbarat operasyonuna maruz kaldığı bir sene olarak tarihe geçti. Zira o senenin önemli özelliği, İstanbul'da bir otelin bugün örneklerini görmeyeceğimiz türden bir espiyonaj olayına sahne olmasıydı. İran'ın nükleer sırlarını bilen eski Savunma Bakan Yardımcısı Ali Reza Askari, İstanbul'da kaçırıldı. Asgari'den 7 Şubat 2006 günü geldiği İstanbul'da, Taksim'deki bir otele girişinden bir süre sonra haber alınamaz oldu.

Soğuk Savaş döneminin casus filmlerini andıran bu esrarengiz kaçırma, daha doğrusu çıkarma operasyonu; 6 Şubat günü yabancı görünümlü iki kişinin otelin resepsiyonuna gelip Ali Reza Askari adına üç gece için yer ayırtmasıyla başladı. Askari, 7 Şubat'ta Atatürk Havalimanı'ndan Türkiye'ye giriş yapıp, aynı gün oteline yerleşti. Ve otele yerleştikten sonra da sırra kadem bastı.

'BAL TUZAĞI'NA DÜŞEN ROMANTİK İRANLI

Kayıp olayının bildirilmesinden sonra Ankara hareketlendi. Dışişleri Bakanlığı'nın isteği üzerine MİT ve Emniyet'in katıldığı bir toplantı yapıldı ve hemen araştırma başladı. Askari'nin geldiği yerin İran değil, Suriye'nin Şam kenti olduğu anlaşıldı. MİT ve Emniyet araştırmalara başlamıştı ama operasyon tamamlanmış, Askari muhtemelen çoktan Okyanus Ötesi'ne doğru yola çıkmıştı. O dönemde İran, Türkiye'ye resmen müracaat etti, ama sonuç alınamadı. Asgari, kuvvetle muhtemel bir CIA operasyonuyla ABD'ye götürüldü ve bir başka kimlikle, muhtemelen yüzle orada yaşıyor, şayet ölmedi, öldürülmediyse... Elbette bunun karşılığında İran'ın nükleer sırlarını ABD'ye verdi Askari.

 

Yorum Ekle
Adınız :
Başlık :
Yorumunuz :

Dikkat! Suç teşkiledecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

sanalbasin.com üyesidir

ANA HABER GAZETE
www.anahaberyorum.com
İşin Doğrusu Burada...
İLETİŞİM BİLGİLERİMİZ
BAĞLANTILAR
KISAYOLLAR
anahaberyorum@hotmail.com
0312 230 56 17
0312 230 56 18
Strazburg Caddesi No:44/10 Sıhhiye/Çankaya/ANKARA
Anadolu Eğitim Kültür ve Bilim Vakfı
Anadolu Ay Yayınları
Ayizi Dergisi
Aliya İzzetbegoviç'i
Tanıma ve Tanıtma Etkinlikleri
Ana Sayfa
Yazarlarımız
İletişim
Künye
Web TV
Fotoğraf Galerisi
© 2022    www.anahaberyorum.com          Tasarım ve Programlama: Dr.Murat Kaya