Şair, Yazar, Eğitimci Muhterem Şahin; Anadolu Eğitim, Kültür ve Bilim Vakfı’nın “Aliya İzzetbegoviç’i Tanıma ve Tanıtma Etkinlikleri” kapsamında, 1-5 Kasım 2023 tarihlerinde gerçekleştirilen ve üç ülkeyi (Arnavutluk, Karadağ, Bosna-Hersek) kapsayan Balkanlar Gezisine dair izlenimlerini, güzel ve etkili bir slaytla gençlere anlattı. Anadolu Eğitim Kültür ve Bilim Vakfı, bu konferans ile 2024 yılının ilk toplu programını da gerçekleştirmiş oldu.
Konuşmacı Şair, Yazar, Eğitimci Muhterem Şahin; Vakfımızın Kadın Kolları ve Gençlik Kollarının koordinasyonuyla düzenlenen “Bosna Gezisi İzlenimleri” adlı konferansını 6 Ocak 2024 tarihinde saat 14.00’te gerçekleştirdi. Etkinlikte, Vakfımızın Yönetim Kurulu Başkanı Av. Hayrullah Başer, Yönetim Kurulu üyeleri ile çok sayıda genç ve katılımcı da yer aldı.
Türkiye’nin değişik illerinden, yaklaşık otuz kişinin katıldığı Balkanlar Gezisine dair izlenimlerini edebi, kültürel ve şiirsel bir dille aktaran Şair, Yazar, Eğitimci Muhterem Şahin; Arnavutluk’un Başkenti Tiran’da başlayan gezi güzergahının İşkodra, Podgorica (Karadağ/Montenegro), Saraybosna, Travnik, Ahmiçi Köyü, Konjic, Mostar, Alperenler Tekkesi, Poçitel, Kotor, Budva olduğunu ve gezinin yine Tiran’la noktalandığını dile getirdi.
Programda Konuşmacı Şahin, özellikle Bosna-Hersek coğrafyası üzerinde durdu ve Aliya İzzetbegoviç’in fikir, aksiyon ve mücadele hareketi üzerine gençlere önemli mesajlar verdi. Gezinin ikinci günü Aliya İzzetbegoviç’in Saraybosna’daki Kovaçi Şehitliğinde bulunan kabrini de ziyaret edip Vakıfımız adına mütevazı bir anma programı yaptıklarını anlatan Şahin, şunları söyledi: “Bosna, Balkanların Kudüs’ü olarak nitelendirilir. Bugün Bosna’nın siyasi, dini, kültürel, demografik ve yönetim yapısı; yeni çatışmalara sebebiyet verecek, kritik bir zeminde yer almaktadır. 1992-1995 yılları arasındaki o kanlı katliamların yeniden yaşanması asla düşünülmez, diyemeyiz. O katliamların, savaşın ve sıkıntılı yılların tekrarını katiyyen tasvip etmek mümkün değil, lakin Bosna’nın demografik yapısı ve yönetimindeki garip durum, bizleri endişeye sevk ediyor. Birleşmiş Milletler Yüksek Komiseri, devlet başkanını görevden alma yetkisine sahip mesela. Bu, bir ülkenin hür, bağımsız ve egemenlik haklarına aykırı değil mi? Ne olur, Bosna; Endülüs olmasın! Bosna, Kudüs olmasın! Bosna, Kırım olmasın! Bosna, Kerkük olmasın! Bosna Doğu Türkistan olmasın!”
Konferansın ortalarında ve sonunda Şahin, genç katılımcılara soru sorarak interaktif bir ortam kazandırdı. Şahin, sorularına doğru cevap veren genç katılımcılara kendi kitaplarını hediye edip onlar için imzaladı.
Etkinliğin sonunda Vakfımızın Yönetim Kurulu Başkanı Av. Hayrullah Başer, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Adnan Yıldırım, Yönetim Kurulu Üyesi Aydın Şık ve Kadın Kolları Başkanı Sevda Tepe Şahin ile birlikte, Konuşmacı Muhterem Şahin’e hediye takdim ettiler.
Kapanış konuşması için kürsüye gelen Vakfımızın Yönetim Kurulu Başkanı Av. Hayrullah Başer; Şair, Yazar, Eğitimci Muhterem Şahin’e hem Vakfımızın Aliya Projesinin önemli bir ayağı olan Bosna’da Anma Programına katkılarda bulunması hem de güzel ve etkili sunumu dolayısıyla teşekkür etti ve gençlere bazı nasihatlarda, önerilerde bulundu.