Sadece son bir yılda 27 siyasi parti kuruldu. Türkiye’de toplam siyasi parti sayısı 107 oldu. Siyasette bir arayış var ama bunu artan parti sayısına bakarak söylemiyorum.
Zira bazı siyasi partilerin kurulma nedenleri gerçekten sahada siyaset yapmak ya da etkin bir siyasi aktör olmak için değildir.
Bir kısmı, 'bir gün parti lazım olur' diye, bir kısmı isim hakkını elinde tutmak için, bir kısmı da hobi olsun diye kurulmuş olabilir.
Ancak son birkaç yılda kurulan bazı partiler buna benzemiyor.
SÜREKLİ PARTİLERİ BÖLÜNÜYOR, YENİLERİ KURULUYOR
İYİ Parti’den istifa eden Ümit Özdağ ve arkadaşlarının da yeni bir parti kuracağını açıklamasıyla aktif siyaset içindeki patilerin bölünme süreçlerinin devam ettiğini görmüş olduk.
Sadece son birkaç yılda MHP (İYİ Parti), AK Parti (Gelecek, Deva), Saadet (Yeniden Refah), CHP (İnce ve Sarıgül) bölünerek yeni partiler doğurdu.
İlk defa ana partiden ayrılan bir (İYİ) partinin, yeniden bölünerek başka bir partinin (Ümit Özdağ) oluşumuna şahitlik edeceğiz.
Bunlar kamuoyunun yakından tanıdığı isimlerin kurdukları parti ya da başlattıkları hareketler. 2023 yılında yapılacak seçimlere kadar daha ne kadar benzeri bir durumla karşılaşacağız bilmiyoruz.
Peki ne oluyor? Neden sürekli partiler bölünüyor, yeni partiler, hareketler doğuyor? Birkaç sebebi var.