Kalbin kanı atar damarlara pompalamasına “büyük tansiyon” denir. . Büyük tansiyon kalbin kanı pompaladığı andaki basıncı ifade eder.
Kalbin iki sıkışması arasındaki süreye de “küçük tansiyon” denir. Küçük tansiyon ise kalbin atımlar arası dinlenme durumundaki basıncını gösterir.
Tansiyon, yorgun olup olmamaya, insanın o andaki ruhi durumuna, yaşa ve bünyeye göre değişir. Yaşlandıkça tansiyon yükselir.
Büyük tansiyon 11’in altına düştüğü zaman düşük tansiyon var demektir.
Fazla kan kaybından sonra, ateşli hastalıklarda veya salgı bezlerinin salgılarındaki düzensizliklerden dolayı kaynaklanabilir. Kadınlarda ay halinden sonra, sıcakta fazla kalınca ve fazla sinirlenmeden dolayı tansiyon düşebilir.
Doktorların tavsiyelerine uyulmalıdır. Düşük tansiyon tespit edilince tuzlu ayran içilmelidir.
Sağlıklı yetişkinlerde normal tansiyonun 120/80 veya bu değerlerden biraz düşük olması istenir.
Büyük tansiyonun 13.5 - küçük tansiyonun 8.5’in üstünde olması yüksek tansiyon olarak kabul edilir.
Düşük tansiyonlu kişilerde tansiyon 90/60’tan daha az olduğu durumlardır.
Düşük tansiyonun sebepleri doktorlar tarafından ortaya çıkarılmalı ve ona göre tedavi uygulanmalıdır.
Büyük tansiyonun 90 mmHg ile 120 mmHg;
Küçük tansiyonun 60- 90 mmHg arasında olması gerekir.
Büyük tansiyon 10 - küçük tansiyon 6’dan az olanlar düşük tansiyonlu kişilerdir.
Tansiyon 90/60 mmHg’nin altında ise göz kararması, baş dönmesi, halsizlik ve bayılma görülürse düşük tansiyon var demektir.
Düşük tansiyonlu kişilerde asıl olarak büyük tansiyonun düşüklüğü tehlike yarattığı kabul edilmektedir. Ancak her zaman bir doktora danışmak gerekir.
Bazı kişilerin tansiyonu düşük olabilir. Doktora gidip bu düşük tansiyonun sebebini araştırdıktan sonra bazı insanlar tansiyonu düşük olarak yaşayabilirler.
Tansiyon 90/60 mmHg’nin altına düşmese de kan basıncında ki düşmeler de düşük tansiyon belirtilerinin ortaya çıkmasına sebep olabilir.
Tansiyonun fazla düşmesi halinde bir sağlık kuruluşuna gidilmelidir.
Düşük tansiyonun belirtileri hafifse bu kişiler hayatlarını böyle sürdürebilirler. Ancak doktor kontrolü her zaman gereklidir.
Düşük tansiyon ilaçla tedavi edilmiyorsa beslenme ve yaşam tarzı değişikleri yapmanın faydaları görülebilir.
Düşük tansiyon belirtileri: sersemleme, bulantı, yorgunluk, baş dönmesi, terleme, nemli cilt, bulanık görme ve konsantrasyonda azalma görülebilir.
Bazı düşük tansiyonlu kişiler normal hayatlarına devam edebilirler. Bazı kişilerde ise böbrek üstü bezi hormonal bozukluklar ortaya çıkabilir. Bir sağlık kuruluşunda tetkikler yapılmalıdır.
Düşük tansiyonda ki şok belirtiler; Aşağıda ki belirtiler görüldüğü zaman acil tıbbi müdahale gerekebilir. Dikkatli olmalıdır. Hızlı ve yüzeysel solunum, zayıf ve hızlı nabız, bilinç kaybı, soğuk, nemli ve soluk bir cilt görülebilir.
Düşük Tansiyon Sebepleri Nelerdir?
Uzun süre sıcakta kalmak, kalp yetmezliği, damar genişlemeleri ve hamilelikte düşük tansiyon görülebilir.
Kan basıncı bir gün içinde değişkenlik gösterebilir. Stres, kullanılan ilaçlar, tüketilen gıdalar, vücut pozisyonları gibi daha birçok faktör etkileyebilir. Kan basıncı geceleri düşerken uyanınca artar.
Dehidratasyon: Vücuttan fazla miktarda sıvı kaybedilmesi ve bu sıvının yerine konulmaması dehidratasyona neden olur. Dehidratasyon; kusma, ishal, ateş, ağır egzersiz ve diüretik grubu ilaç kullanımındaki doz aşımına bağlı olarak meydana gelebilir. Dehidratasyon; tansiyonda düşmeye ve halsizlik, baş dönmesi gibi belirtilerin ortaya çıkmasına sebep olur.
İç kanama ve ağır yaralanma sonucunda fazla kan kaybı olursa sonuçta tansiyonun düşmesine sebep olabilir.
Zararlı mikroorganizmaların kanda enfeksiyon oluşturması, septik şoka sebep olabilir. Septik şok, ölüme de sebep olabileceği için tıbbi müdahale gerekebilir.
Gebelik esnasında kan basıncında meydana gelen düşmeler olabilir. Tansiyon değerleri genellikle doğumdan sonra doğumdan önceki değerlere çıkar.
Çeşitli kalp rahatsızlıkları kalbin vücuda kanı pompalamak için yeterli basınç oluşturamaması sonucu düşük tansiyon görülebilir.
Endokrin nedenleri; Düşük şeker, paratiroid bezi hastalıkları, böbrek üstü bezi arızaları düşük tansiyona sebep olabilir.
Tiroid bezinin az veya çok çalışması tansiyon düşüklüğüne sebep olabilir.
Arı sokması, yemek ve ilaç alerjisi meydana gelebilir. Alerji ağır seyrederse hastanın Anafilaktik şok geçirmesine sebep olabilir. Ağır alerjik reaksiyon geçiren kişilerde düşük tansiyon, boğazda şişme ve solunum yolunun tıkanması, kızarıklık ve kaşıntı meydana gelebilir. Alerjisi olan kişiler solunum yolunda tıkanma meydana gelmeden önce bir sağlık kuruluşuna gitmelidir. Ölümle sonuçlanan vakalar görülebilir.
Sağlıksız ve dengesiz beslenme, Demir, folat ve B12 vitamini eksikliği kansızlığa sebep olabilir. Anemi(kansızlık) kan basıncında düşüklüğü sebep olabilir
Bazı ilaçlar tansiyonun düşmesine sebep olabilir. Bazı tansiyon, kalp, idrar söktürücü ilaçları tansiyonun düşmesine sebep olabilir. Bu nedenle doktor tavsiyesi olmadan başkasının ilacı kullanılmamalıdır.
Kan basıncındaki düşüşün çeşitli sebepleri vardır.
Ortostatik hipotansiyon, yatar veya oturur pozisyondan ani ayağa kalkınca tansiyon düşebilir. Bu durum yaşlılarda fazla görülmesine rağmen her yaşta insanda görülebilir.
Genellikle yaşlı kişilerde yemekten 1-2 saat sonra kan basıncında düşüş meydana gelebilir. Parkinson hastalarında düşük tansiyonun görülme riski fazladır.
Uzun süre hareketsiz kalmak veya fazla hareket edip vücuttan fazla sıvının atılması sonucu düşük tansiyon görülebilir.
Uzun süre ayakta kalınırsa da düşük tansiyon görülebilir.
Düşük tansiyonlu kişiler öncelikle tuzlu gıdalar tüketebilir. Tuzlu peynir, tuzlu ayran, zeytin tüketilmesi tansiyon düşüklüğüne iyi gelir.
Yeterli sıvı almak için su, ayran ve soda içebiliriz. Böylece vücudumuzdan eksilen sıvı tamamlanmış olur. Sulu meyveler de aynı görevi görebilir.
Düşük tansiyon oluşunca beynin yeterince oksijen almaması gibi bir sorun ortaya çıkabilir. Bu da çeşitli hastalıklara sebep olabilir.
Tansiyon düşüklüğünde beyne yeterli oksijen gitmemesi sonucu baygınlık meydana gelebilir.
Fazla tüketilen kafein, kalp hızının artmasına ve böylece kan basıncında geçici bir yükselmenin meydana gelmesine sebep olabilir.
Fazla kafein kullanmak nabzı hızlandırır ve çarpıntıya sebep olabilir.
Kafeinin etkisi geçtikten sonra tansiyon düşüklüğü ve bitkinlik hissi oluşabilir.
Düşük tansiyon için kafeinli içecekler iyi bir çözüm değildir.
Vücudun su ve tuz dengesine dikkat edilmelidir. Tansiyon düşünce tuzlu ayran içmek iyi bir uygulama olarak kabul edilmektedir.
Öğünlerin sık olması ve porsiyonların küçük olması tavsiye edilir.
Alkol kullanılmamalıdır.
Sıcak havalarda fazla kalmamalıdır. Sıcak havalarda sıvı tüketimini artırmalıdır. Hamam ve sauna gibi yerlerde doktor kontrolünde dikkatli olunmalıdır.
Ani ayağa kalkmak ve ani vücut pozisyonu değişiklikleri düşük tansiyona sebep olabilir.
Tansiyonun düşmesi halinde beyne oksijen gitmesini sağlamak için bu kişiler hemen sırtüstü yatırılmalı ve ayaklarını kalp seviyesinden yükseğe kaldırılmalıdır.
Damarlarda ki ani genişlemeler nedeniyle ani tansiyon düşüklüğü meydana gelebilir.
Tansiyon düştüğü zaman nabzı hızlanır yani çarpıntı olur. Hem tansiyon hem nabız düşük olursa kalp krizi tehlikesi ortaya çıkabilir.
Bu makalenin yazarı olarak ben de düşük tansiyonlu bir kişiyim. Tansiyonum ölçüldüğü zaman normal 12/7-8 çıkıyor. Ancak oturduğum yerden ani kalktığım zaman önce gözlerim kararıyor sonra dengemi kaybedecek gibi oluyorum sonra geçiyor. Bende görülen en önemli belirti gözlerim kararıyor hiçbir şeyi göremiyorum. O zaman hemen sırt üstü yatıyorum. Tuzlu ayran içiyorum. Doktorlar bana ilaç vermediler. Tansiyonum düştüğü zaman tuzlu ayran veya tuz kullan, öncelikle hemen su iç dediler. Günlük su tüketiminin önemli olduğunu söylediler.