Şeker bulunmadan önce insanlar lezzet yoksunu mu idi? Şekeri ya hiç yemeyeceğiz ya da azaltacağız. Şeker tüketimini en aza indiriniz.
100 gr şeker 384 kalori verir.
Bedenen çalışmayan bir insanın bir günlük kalori ihtiyacı 1700 -2500 kaloridir.
İçerdiği yüksek kaloriden başka hiçbir besin değeri olmayan, protein, mineral, vitamin içermeyen şekerden fazla yerseniz kalori ihtiyacınızın büyük bir kısmını almış olursunuz. Vücuda yararlı diğer gıdalardan yiyemezsiniz. Yerseniz şişmanlarsınız. Çünkü her gıdanın belli oranda kalorisi vardır.
Çikolata ve şekerlemelerden uzak durulmalıdır. Bütün tatlılar şekerli gıdalar içine girer.
Çikolata: Küçük bitter çikolata alınmalı, bazen tatlı ihtiyacı için yenebilir. Ancak alışkanlık haline gelmemelidir.
Şeker bağımlılık yapar. Birçok hastalığın sebeplerinden biri olarak kabul edilmektedir.
Evde tatlı bulundurmamalıyız. Tatlıda insanı kendisine çeken bir şey var.
Tatlılar da haftada en fazla 1-2 öğün birer porsiyon yenecek.
Beyaz ekmek, beyaz pirinç, şeker ve şekerden yapılan bütün tatlılar birinci derecede kilo aldırır.
Tatlı yenecekse sabah veya öğle yenmelidir. Tatlı olarak ta bal, süt tatlıları veya tahin tatlıları tavsiye edilir.
Şekerin zararları hergün televizyonlardan anlatılmaktadır. Unlu mamullerin ve meyvelerin de fazla yenmesinin sağlık sorunlarına yol açtığı bilinmektedir. Bunlardan az yiyeceğiz, ihtiyaç kadar yiyeceğiz.
HER TÜRLÜ ÇAYA ŞEKER KATILMAYACAK
Bir bardağa katılan 2-3 adet şeker az gibi gelebilir. Gün içinde 10-20 bardak içilen çaya katılan 20-40 şeker enerji deposudur. Kilo aldırır. Daha az kalori almak için çayı şekersiz içeceğiz. Çay ve diğer bitki çaylarına hiç şeker katılmayacak.
Bir günde 20 bardak çay içen bir kişi her bardak için 2 kesme şeker kullanıyorsa günde 40 adet şeker yemiş olur.
Kilolu bir kişiye diyetisyen diyet listesini verir. 3 ay sonra diyetisyene gelince diyetisyen sen benim diyet formülüme uydun mu diye sorar. O şahıs ta evet aynen uydum der. Ancak gördüğün gibi hiç kilo veremedim der. Sen günde kaç bardak çay içersin ve 1 bardak çaya kaç şeker koyarsın diye sorar. O şahıs ortalama 30 bardak çay içerim ve her bardağa da 3 şeker koyarım der. Diyetisyen 90 adet şeker eder. Sen başka bir şey yemesen bu kadar şeker sana kilo aldırır der.
Amerikan Kalp Cemiyeti'nin yayınladığı rakamlara göre; günlük olarak alınabilecek şeker miktarı erkekler için 35 gram (150 kalori), kadınlar içinse 20 gram (100 kalori) olmalıdır.
Sağlıklı bir beslenme düzeninde şeker ve içinde şeker bulunan ürünleri tüketmek yerine günde 3 porsiyon meyve tüketimi uygundur. Meyveden alınan şeker yeterli görülmektedir.
Meyve şekeri früktoz hızla kan şekerini yükseltmemesi için meyvenin yanında kepekli bisküvi, süt, ayran ve yoğurt yenmesi önerilmektedir.
Esmer şeker, şeker kamışı ya da şeker pancarının ikinci şurubundan doğal olarak elde edilir. Esmer şekerin glisemik indeksi beyaz şekere oranla daha düşüktür; ancak buna aldanılmamalıdır.
Esmer şekerde beyaz şekerden hemen sonra gelir. Esmer şeker kristallerinin daha küçük olmasından dolayı daha fazla sıkıştırılmaktadır. Aynı ağırlıkta esmer şeker, beyaz şekere oranla daha yüksek kalorili olabilmektedir.
Örneğin; 1 tatlı kaşığı esmer şeker 48 kaloriyken, 1 tatlı kaşığı beyaz şeker 45 kaloridir.
Şekerin vücudumuza hiçbir faydası yok. Bu nedenle şekeri hayatımızdan tamamen çıkarmamız gerekiyor.
Bütün beslenme uzmanları böyle söylüyor. Ancak bunu söylemek kolay uygulamak zordur. O halde ne yapacağız? Öncelikle tatlıyı sabah ve öğle öğünlerinde yemeye çalışacağız. Haftada 1-2 öğün tatlı yemeye çalışacağız. Bedenen çalışmıyorsak, yediğimizi yakamayacaksak fazla tatlı yemeyeceğiz. Yersek ne olur? İçerdiği fazla enerjiden dolayı kilo alırız.
Değerli okuyucular; bal, pekmez ve tahin gibi tatlılar da aynı tatlıdır. Bunların da kalorileri yüksektir. Bir vatandaş çaya şekeri katmayalı 8-10 sene oldu diyor. Ancak göbek var. Ben her sabah yarım bardak pekmez içiyorum çok faydalıymış diyor. Böyle yapmakla faydalı olmaz zararlı olur. Senin aldığın kilo sana tansiyon, şeker hastalığı ve kalp damar hastalıkları olarak döndüğü zaman anlarsın.
Değerli okuyucular ağzımızdan tatlı bir gıda giriyorsa bu meyve de olabilir. Bunun kalorisi yüksek demektir. Bize kilo aldırır. Az yiyeceğiz.
Bir vatandaş fazla kilo almış ve şeker problemleri başlamış. Ben dedim ki sen bir şeyi fazla yiyorsun dedim. O da sen bal faydalıdır dedin ya ben de sabahları yarım ekmeğin arasına 2 yemek kaşığı bal sürüyorum yiyorum dedi. Yanlış dedim. Ben de sabahları bal yiyorum. Ancak tam buğday küçük bir dilim üzerine 1-2 tatlı kaşığı bal sürüyorum dedim. Balın da fazlası hem kilo aldırır hem de şeker hastaları için zararlıdır. Bütün tatlılarda olduğu gibi baldan da az yiyeceğiz.
Bir vatandaş kilo almış, ekmeği hamurlu gıdaları azaltırsan kilonu verirsin dedim. O da ben ekmeği az yiyorum dedi. Ben de o zaman tatlıyı çok yiyorsun dedim. O da ben her akşam en az bir porsiyon tatlı yerim dedi. Ben tatlıyı çok seviyorum bundan vazgeçemem dedi. Ben de çok seviyorum ama çok yemekten vazgeçtim.
Değerli okuyucular kendiniz tatlı yapıyorsanız tatlıya ne kadar şeker katıldığını bilirsiniz. Ancak siz yapmıyorsanız evde tatlı yapılırken bir bakın kaç kilo şeker katılıyor. Çaya katılan 2-3 şekeri sıfırlayınız sıfırlayamazsanız 1 şekere, yarım şekere düşürünüz diyoruz. Siz her gün 1 kase tatlı yerseniz ve bunu yakacak hareketli bir yaşantınız yoksa bu size kilo olarak geri döner.
Tatlı yiyorsak sporumuzu, yürüyüşümüzü yapacağız, yediğimizi yakacağız yakmazsak kilo alırız.
Değerli okuyucular ben de çocukluktan beri şekeri çok seven bir kişiyim. Askerliğimi İstanbul da asteğmen olarak yaptım. Mesaiden döndüğüm zaman eve gelmeden bir tatlıcıdan hergün çeşitli tatlılardan 1 kase yerdim. Ancak askerlikte çok hareketli idim. Yediğimi yakıyordum. Zamanla bu tatlının insan sağlığına zararlarını öğrendim ve azalttım. Bugün de tatlıyı sıfırlamadım. Ancak çok az yemeye çalışıyorum çevremde ki tatlı sevenler eğer sana kalırsak açlıktan ölürüz diyorlar. Ben tatlıyı, ekmeği az yiyorum sofraya konan yemekleri herkes ne kadar yiyorsa yiyorum. Vatandaş beyaz ekmeği yemeyip tatlıyı azaltmanın gerçekten kilo verdirdiğine inanamıyor. Çünkü kendisi denemiyor.
Demek ki irademize güveneceğiz, hiçbir tatlıyı fazla yemeyeceğiz.
Ben yarım kg tahin helvasını 16 parçaya ayırıyorum, bazen günde bir adet bundan yiyorum. Allah’a şükür bugün şeker, tansiyon ve kalp damar problemlerim yok. Ancak sağlığıma dikkat ediyorum. Sporumu düzenli yapıyorum. Boyum 173 cm, kilom 73 kg.
Benim bir tanıdığım var herşeyi çok yiyor kilo almıyor diyenler var. O kişilerin metabolizmaları çok çalışıyordur. Genetik olarak böyledir. O çok yiyen insanlar bugün sağlıklı görünebilir, yarın ne olacakları belli değildir. Sizler doğru olanı yapınız. Sınıfa girdiğiniz zaman bazı öğrenciler daha zeki oluyor. Ben neden böyle olmadım deme hakkımız var mı?
Bu metod da az yemesini bilmek vardır.
Tatlıyı fazla yemenin günlük kalori miktarını çok artıracağı hiç unutulmamalıdır.
İçinde bulgurun çok olduğu bir yemek yiyorduk. Ben hiç ekmek yemedim. En yakınlarım bile sen ekmek hiç yemedin kendini iyi diyete çektin dediler.
Değerli okuyucular bulgur buğdayın ikiye bölünmüş hali olduğuna göre ben fazlasıyla hububat yedim. Ancak toplumumuzda hala ekmek yemeyenin yeterli gıda alamayacağını zannediyorlar. Bir kısım insanımız da ekmek olmadan karnımız doymaz düşüncesinde.
Değerli izleyiciler daha önce belirttiğim gibi bizim yemek kültürümüzde bir haftalık beslenme programımız içinde fazlasıyla hububat tüketiyoruz.(pizza, tost, hamburger, pirinç ve bulgur pilavı, bisküvi, kek, pasta, ekmek arası yiyecekler gibi)
Değerli izleyiciler bu metodun en önemli kuralı olan sabah 2 öğle 1 akşam 1 dilim(25-30 gr) tam buğday ekmeği yemeye devam ediniz. Bu prensibe uyduğunuz sürece kilolar ile başınız dertten kurtulacaktır.
Sağlıklı günler dileğimle.
Tatlı (1 porsiyon)……………400
Çikolata (30 gr)…………… 145
Necdet ERGÜN
Ziraat Yüksek Mühendisi
Mail:necdet@necdetergun.com