HUBUBATTAN, PİRİNÇTEN VE BULGURDAN YAPILAN BÜTÜN GIDALARIN KALORİ DEĞERLERİ YÜKSEKTİR
İster beyaz undan, ister tam buğday unundan ister kepekli undan yapılsın hububattan yapılan bütün gıdaların kalori değerleri yüksektir.
Makarna, tel şehriye, arpa şehriye, mantı, bulgur pilavı, irmik, dolma, bulgurdan yapılan, çiğ köfte, kısır bunların hepsinin kalorileri yüksektir.
Bulgur pilavı faydalıdır, kilo aldırmaz, organiktir diyenler yanılıyor. Bulgur pilavı bal gibi kilo aldırır. Çünkü kalorisi yüksektir. Allah aşkına buğdayı ince öğütüyorsunuz un oluyor, ikiye bölüyorsunuz bulgur oluyor. Arasında ki fark incelik kalınlık o kadar. Bulgur una göre tercih edilebilir. Ancak fazlasının kilo aldıracağı unutulmayacak.
Pirinçten yapılan bütün gıdaların kalori değeri yüksektir. Pirinç pilavı pirinç dolması v.b. Pirincin kalorisinin çok yüksek olduğu unutulmayacak.
Ben unlardan hiç yemeyeceksiniz demiyorum. Bir insanın beslenme programı 7 gün 21 öğün üzerinden yapıldığına göre bu kalorisi yüksek gıdalardan kaç öğün yiyeceğimizi bileceğiz. Haftada 2-3 öğün olabilir.
Et, baklagil ve sebze yemekleri daha fazla olursa kilo problemi riski azalır.
Hububat ve pirinçten yapılan gıdalardan istediğimiz kadar yersek kilo almamız kaçınılmazdır. Bunu bileceğiz.
Makarna yiyorsak o öğünde hiç ekmek yemeyeceğiz. Makarnayı ekmekle yemiyorum o öğünde ki çorbayı ekmekle yiyorum yanlıştır.
Pirinç pilavından kaçınacağız kalorisi çok yüksektir. Haftada 1-2 defa az yenebilir. Bilhassa akşam öğününde yenen fazla pilav kilo aldırır.
Bulgur pilavı tercih edilmelidir. Ancak bulgur pilavı da haftada en fazla 2-3 defa olmalı o da az olmalıdır. Bulgur pilavı faydalıymış deyip fazla yenmeyecek. Televizyonlarda pirinç pilavı yerine bulgur pilavını tercih edin diyenler miktar vermiyorlar, yanlış yapıyorlar.
Hububat ve pirinçten yapacağımız yemeklerin bir ölçüsü olmalıdır. Burada ölçüyü kaçırırsak çocuklarımızda alışkanlık meydana gelmekte ve ileride kilolu olmaktadırlar.
Pilav, mantı, patates, makarna, dolma gibi karbonhidrat içeren gıdalardan haftada 2-3 defa yemelidir. Bunları mümkün olduğu kadar akşam yememeye dikkat etmelidir. Ancak bazen de yenebilir.
Pilavlardan ve diğer yemeklerden bir öğünde bir kepçe bir tabak yenecek ikincisi yenmeyecek. Pilav varsa ekmek hiç yenmeyecek. Bunlardan yapılan her türlü yemek yenirken ekmek yenmeyecek.
Haftada 1-2 defa makarna yemek normaldir. 2-3 defa yense bile yanında ekmek yenmiyorsa ve bir tabaktan fazla yemiyorsak o öğünde almamız gereken kaloriyi almış oluruz. Ancak fazla yemeyeceğiz. Tereyağlı makarnadan 2 tabak yersek risk var demektir. Çünkü bu gıdalar alışkanlık yapar.
Bir tanıdığın çocuğu 12-13 yaşlarında oldukça kilolu idi. Ben ne yiyor da bu kilo oldu dedim. Bu çocuk makarnayı çok seviyor. Akşam et kavurduk herkes kavurma yerken bu çocuk annesine makarna pişirmesini söyledi dedi. Ben de çocuklar küçükken her ailede makarna pişer. Ancak sorumlu aileler ikinci tabağı vermezler başka yemekler yemesini sağlarlar. Çocuk istiyor diye her gün makarna çikolata verilirse çocuk şişman olur.
Son zamanların gözde yiyeceği bulgurdan yapılan etsiz çiğ köfte. Çiğ köftenin kalorisi yüksektir. Limon sıkıyorum ekşili acılı yiyorum kilo aldırmaz demeyin kendinizi kandırmayın. Yemeyin demiyorum 7 gün 21 öğün içinde 2-3 defa yiyin fazlası kilo aldırır. O nu da az yiyin.
Tel şehriyeden ve arpa şehriyeden yapılan çorbaların kalorileri yüksektir.
Tarhana asıl olarak undan yapıldığı için az yiyeceğiz. Ölçüyü kaçırmayacağız. Pirinç pilavı da makarna gibi alışkanlık yapar.
Değerli okuyucular biz bunları zaten biliyoruz diyebilirsiniz. Burada önemli olan kilolu insanların neden kilo aldığını bulabilmesi için hatırlatma yapıyorum. Bak ben şu yemeği çok yiyordum demek ki bunun kalorisi yüksekmiş diyebilir. Herkesin fazla kilolu olma sebebi farklıdır.
Oldukça kilolu bir gence ekmeği kesersen kilonu verirsin dedim. O da ben Almanya da yaşıyorum ben fazla ekmek yemem dedi. Ben de o zaman tatlı yiyorsun dedim. O da evet ben santralda çalışıyorum. Çekmecemde çeşit çeşit çikolata var devamlı yerim. Ben öyle mutlu oluyorum dedi.
Kilolu bir vatandaş ben ekmek ve tatlıyı az yerim çok dikkat ediyorum ama kilomu veremiyorum dedi. Ben de o zaman ya meyveyi, ya çerezi fazla yiyorsun ya da akşamları fazla pirinç pilavı yiyorsun dedim. Hayır dedi ancak yanında ki 5-6 yaşlarında ki çocuğu babam akşamları çok pirinç pilavı yiyor. Bazen 2 tabak bile yiyor dedi. Ben de pirincin kalorisi çok yüksektir. Akşam yemek ayrıca risk artıran faktördür. dedim.
Değerli okuyucular, bunları zaten biliyoruz diyebilirsiniz. Hububattan ve pirinçten yapılan yemekler ve çorbaların kalori değerlerinin yüksek baklagil çorbaları, sebze çorbaları, yoğurt çorbası gibi çorbaların kalori değerleri ise daha düşüktür. İşkembe ve kelle paça gibi çorbalar hayvansal yağ içerdikleri için kalori değerleri de yüksektir. İşkembe ve kelle paça çorbaları bağışıklık sistemimizi yükseltiyor diye her gün içilmez. İçersen ne olur? Kilo alırsın. Bunlardan da bir haftada 2-3 defa içmek yeterlidir.
Bunları bilmek yememize içmemize dikkat etmemiz için önemlidir.
Ben yemeyelim içmeyelim demiyorum. Ancak hangi gıdadan ne kadar yiyip içeceğiz bunu bilmemiz gerektiğini söylüyorum. Ağzımızdan giren su hariç bütün gıdaların kalorisinin olduğunu fazlasının kilo aldıracağını bilmeliyiz.
Pirinç,şehriye (1tabak)……………115
Makarna (1tabak)……………375
H Pilav (5 yemek kaşığı)…185
ububat (1 bardak)…………100
Patates (1 tabak haşlama.)……90
Patates kızartması (1porsiyon)..200
Yumurtalı erişte (1 tabak)…200
Necdet ERGÜN
Ziraat Yüksek Mühendisi
Mail:necdet@necdetergun.com