Erzurumun Dadaşı
MAKALE
Paylaş
05.05.2023 10:47
1 yorum
725 okunma
İsmail Aydın

Hey be! Erzurum’un dadaşı / Halayda çeker başı. Bu türküyü gençlik yıllarımızda rahmetli Yıldıray Çınar’ın sesinden dinlerdik, merhum ne de güzel söylerdi. Bu arada tur arkadaşımız Şenay Hanımın güzel sesinden, konserleri aratmayacak sanat musikisi eserleri dinlediğimizi de kaydetmek isterim.

Erzurum gezimize kahvaltı sonrası başladık. (7 Eylül 2022) Erzurum tarihi eser açısından sanki bir açık hava müzesidir. Yüzlerce eserin çoğu Selçuklu dönemine aittir ve Erzurum bu yönüyle Sivas’a benzer. Önceki yazımızda andığımız yakım ve yıkımlar olmasaydı, kahraman Erzurum tarihi eser yönünden daha da zengin bir şehrimiz olacaktı.

Taş işçiliğiyle meşhur Çifte Minareli Medrese, 1253’de Alaeddin Keykubad’ın kızı Hüdavend Hatun tarafından yaptırılmış, bundan dolayı Hatuniye Medresesi olarak da anılıyor. Divriği’de gördüğümüz Ulu Camii’deki figürlerin tek oluşunun aksine burada simetriye bol bol yer verilmiştir. Erzurum’un simgesi çift başlı kartal, ağzı açık iki yılan, dilimli yapraktan oluşan hayat ağacı gibi figürler ve pano içindeki Arap harfleriyle yazılı Allah kelamı en dikkat çekenleri. Minareler şerefelere kadar yapılmış, üstü tamamlanmamış. Niçin böyle olmuş, niçin yarım kalmış? Buna dair anlatılan iki rivayet var ise de yazıyı uzatacağından ayrıntılarına girmiyorum.

Anıt mezar olarak yapılan üç kümbetleri gezdik. Kümbetler, içinde medfun kişinin görev ve statüsünü belirten özellikler taşıyor. Bunlar Saltuklu Beyliği döneminde kesme taştan yapılmış.

Üç kümbetlerden sonra yakındaki eski Erzurum konağını gezdik. Cümle kapısı Kemaliye’de gördüğümüz kapılar gibi iki tokmaklı idi. Yerel rehber, mahalli şivesiyle konak hakkında ayrıntılı bilgiler verdi. Tokmağın sesine göre kapı bir kadın veya erkek tarafından açılır, gelen misafir kadın ise konağın hanımlar odasına, erkekler ise erkekler odasına alınırdı. Yerel rehberin, telefonlar için kullandığı Afyon mu, Samsun mu sorusu tur arkadaşlarımızın gülüşmelerine yol açtı.

TARİHİ ERZURUM KALESİ

Devamla,  içinde Mescid ile saat kulesini ( Tepsi Minare) barındıran İçkale’yi gezdik. Bugün yerinde yeller esen eski kalenin tarihi, 2500 yıl önce bölgeye hâkim olan Urartular dönemine kadar uzanıyor. Mevcut İçkale Bizans dönemine, Mescid ise Osmanlılar dönemine ait. Devlete isyan eden Abaza Mehmed Paşa, bu kaleye güvenmişti. Bir şekilde affedilmiş ancak Bosna valiliğine tain edildikten sonra idam edilmiştir.

İçkale ziyaretinin ardından, içinde beş bin kişinin ibadet edebildiği Erzurum Ulu Camii’ni vakit darlığı sebebiyle teğet geçtik. 1179’da Saltuklu Emiri Nasreddin Aslan tarafından yaptırılan caminin Kırlangıç tavanı, kırlangıç yuvasının tam aksi olmak özelliğinden dolayı ilgi çekiyor. Tavan içerideki rutubeti, nem ve kokuyu dışarı verirken, caminin yaz aylarında serin, kış aylarında sıcak kalmasına katkı sağlıyor. Sıcak ve soğuk açısından bu tavan şekli yer yer tarihi Erzurum evlerinde de kullanılmış. Camideki akustik, bir köşede okunan Kur’ân’ın diğer yerlerden işitilebilmesi konusunda fevkalade başarılı.

Yorum Ekle
Adınız :
Başlık :
Yorumunuz :

Dikkat! Suç teşkiledecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Toplam 1 yorum yapıldı
Teşekkür
Üstadım Erzurum'a gelmek var da bu kardeşinizi görmek yok mu? Görüşseydik, şehrimi gezdirseydim, anlatsaydım daha iyi olmaz mıydı? Neyse yine de bu güzel yazı için teşekkürlerimi sunmak bir dadaş için elzem oldu. Teşekkürler üstadım.
Yorum Ekleyen: Abdurrahman Zeynal     7.05.2023 10:29:48
İsmail Aydın
YAZARIN ÖZGEÇMİŞİ

İSMAİL AYDIN KİMDİR?

İsmail Aydın, Hukukçu yazar. Anacığının anlatımına göre koç katımında doğmuş. Koç katımı, Yozgat’ta ekim ayının sonu ile kasım ayının başında olur. Dolayısıyla doğum günü belli değil ama Aydın, doğum günü olarak 29 Ekimi benimsiyor. Koç katımı, döl almak üzere erkek koyunun (Koç) dişi koyunlar arasına bırakılmasına denir.

Peki, hangi yılın koç katımı? O da belli değil. 1950 olabileceği gibi 1949’a da ihtimali var. Her nasılsa nüfusa 08.02.1953 D.lu olarak tescil edilmiş. Yaşı küçük diye ortaokula kabul edilmemiş, bu defa da mahkeme kararıyla, ay ve gün sabit kalmak üzere 1950 olarak tescil edilmiş. İsmail Aydın, doğum gününün bile doğru dürüst kayıt altına alınamayışını, okur-yazar olmayan tolumun  “hal-i pürmelâli” olarak niteliyor.

İsmail Aydın İlkokulu Sorgun’a bağlı Temrezli köyünde, ortaokul ve liseyi Yozgat’ta okudu. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden 1977 yılında mezun oldu. Yedek subay olarak yaptığı askerlik görevinden sonra Sorgun’da altı yıl avukatlık yaptı. Ekim 1986’da Diyarbakır / Bismil’de Noter oldu. Kastamonu/Tosya, Bolu ve Ankara’da çalıştı, 2015 Şubatında emekliye ayrıldı.

İsmail Aydın çilekeş Anadolu’nun yanık sesi olarak çıkıyor karşımıza. Türkiye’mizin karşı karşıya bulunduğu sorunlara ilişkin çözüm önerileri sunuyor. Üzerine titrediği kesim Gençlik. Ağırlıklı olarak üzerinde durduğu sorun Eğitim.

İsmail Aydın, fakülte yıllarından itibaren yazı hayatının içinde oldu. İlk gençlik yıllarıyla beraber memleket meseleleriyle ilgilendi. Tartışmalı radyo ve televizyon programlarına katıldı. Çeşitli dergi ve gazetelerde yazıları yayımlandı. Şubat 2013’ten beridir, internet ortamında yayın yapan Ana Haber Gazete’de yazmaya devam ediyor.

Meteorolojinin Sesi Radyosu’nda 2013-2016 yılları arasında yayınlanan Kıssadan Hisseler Programı’nın yapım ve sunuculuğunu üstlendi. Türkiye Noterler Birliği’nin Meslekî Forum Sitesi’nde anılarını yazdı.

Ağustos / 2016’da “Batı’nın Gücü Nereden İleri Geliyor?”, Kasım 2016’da “Yeniden Yükselişe Doğru”, Şubat 2017’de “Umut Ülke Türkiye”, Mayıs 2017’de “Bir Noterin Anıları”, Ağustos 2017’de “Kaybettiklerimiz”, Ocak 2018’de “Kıssadan Hisseler”, Mart 2018’de “Niçin Akif? Niçin Safahat?” isimli kitapları yayımlandı.

Yazı hayatını ve kitap çalışmalarını sürdüren İsmail Aydın evli ve dört çocuk babasıdır.

sanalbasin.com üyesidir

ANA HABER GAZETE
www.anahaberyorum.com
İşin Doğrusu Burada...
İLETİŞİM BİLGİLERİMİZ
BAĞLANTILAR
KISAYOLLAR
anahaberyorum@hotmail.com
0312 230 56 17
0312 230 56 18
Strazburg Caddesi No:44/10 Sıhhiye/Çankaya/ANKARA
Anadolu Eğitim Kültür ve Bilim Vakfı
Anadolu Ay Yayınları
Ayizi Dergisi
Aliya İzzetbegoviç'i
Tanıma ve Tanıtma Etkinlikleri
Ana Sayfa
Yazarlarımız
İletişim
Künye
Web TV
Fotoğraf Galerisi
© 2022    www.anahaberyorum.com          Tasarım ve Programlama: Dr.Murat Kaya