Sistem Liderliği Kavramı ve 21.Yüzyılda Bunun Önemi
MAKALE
Paylaş
26.10.2023 12:39
1 yorum
583 okunma
Fatih Acar

21. yüzyıl klasik yönetici anlayışı ile idare edilen kurumların başarısızlığa mahkum olduğu, bu anlayış yerine tüm çalışanlarına değer veren, onların düşünce ve önerilerinden faydalanmasını bilen sistem liderliği anlayışı ile idare edilen kurumların başarılı olacakları bir süreci beraberinde getirecektir. Bugün dünyada yaşadığımız sorunların temelinde de dünyayı yöneten liderlerin önemli bir kısmının Sistem Liderliği kavramından uzak sadece otoriteyi temsil eden bir Liderlik anlayışı ile yönetimlerini sürdürmeleri yatıyor. Dünya ülkeleri gerekli bilgi birikimine sahip eğitim ve donanımlı hak hukuk kavramlarını içselleştirmiş sistem liderleri tarafından yönetilmiş olsaydı bugün yaşadığımız sıkıntıların birçoğunu yaşamayacaktık. Adil bir gelir dağılımı ile hiçbir insanın aç kalmadığı, kan ve savaşların ortaya çıkardığı çok acı manzaraları yaşamadığımız, hayal ettiğimiz herkesin huzurlu ve mutlu olduğu yeni bir dünya düzenini ancak bu anlayışa sahip sistem liderleri ile gerçekleştirebiliriz.

Yöneticilik,Liderlik Ve Sistem Liderliği

Yöneticilik koltuğu aslında liderlik koltuğudur. Bunu bir lider gibi kullanabilmek ya da sade bir yönetici olarak kalmak o makamda duruş biçimine göre belirlenir. Aslında her lider bir yöneticidir; ama her yönetici mutlaka lider olacaktır denemez.

Lider kelimesinin anlamı bile çok şeyi ele verir aslında. Leader: Hareket eden (yerinde saymayan, değiştiren) kişi demektir. Öyleyse yönetici koltuğuna oturan kişiyi lider ,  yapacak özellikleri tanımlayarak netleştirelim:

• İş geliştirerek

• Alan genişleterek

• Cesaretle

• Amacına doğru

• İnsanları etkileyip

• Arkasından yürüterek

• Kararlılıkla ilerleyen

Kişi, hedefine tam olarak varamamış olsa da bir liderdir!

İnsanı lider yapan her şeyden önce belirlediği hedefleridir. Zaten başarı da hedefine ulaşmaktır. Başarı için ise bir hedef gereklidir. Yani hedefi olan ve hedefine göre hareket eden yönetici, liderdir.

Kendimize soralım: Bir hedefimiz var mı?

Eğer yoksa, bir an önce hedeflerinizi belirlemeniz gerekir.

Bilimsel bir anket çalışmasında amir ve yöneticide bulunmasını istenen özelliklerinden 10 tanesinin yazılması istenmiş ve 3.000 yönetici arasında yapılan ankette iyi bir yönetici için olması gereken nitelikler şu şekilde gerçekleşmiştir:

1. Tutarlılık

2. Dürüstlük

3. İletişim kurabilme

4. Kararlılık

5. Tarafsızlık

6. İyi bir dinleyici olma

7. Destekçi olma

8. Fikirlere açık olma

9. Espri duygusuna sahip olma

10. Yanında çalışan personelin gücünden rahatsız olmama.

Liderleri Hedefler Doğurur, Başarılar Büyütür

Birinci Haçlı Seferi’nde Kudüs düşmüştü. Sokaklarda Müslüman kanların- dan göletler oluşmuştu. İslam topraklarında büyük bir mağlubiyet hüznü vardır. Kayıp büyüktür. Toparlanma umudu yok gibidir. Suriye içlerinde bir kasabada, beş yaşındaki çocuğunun elinden tutmuş bir âlim esnaf ziyaretine çıkmıştır. Asık suratlı, başları öne eğik, dudaklarını bıçak açamayan bedbin ve umutsuz oturan insanlar arasında bir marangoz dikkatini çeker. Marangoza yaklaşır alim ve sorar: “Sen ne yapıyorsun böyle?” marangoz işine ara vermeden cevap verir: “Minber.” “İyi de, yapılan bir cami yok ki!..” der alim. Marangoz gözleri yaşararak cevaplar: “Mescid-i Aksa’ya minber yapıyorum.” Alim ve elinden tuttuğu beş yaşındaki oğlu şaşkındır: “Mescid-i Aksa elden çıktı, geri kurtarmaya çalışmak yerine minber mi yapıyorsun sen şimdi?” Doğrulur marangoz: “Ben marangozum. Mescid-i Aksa için ancak minber yapabilirim. Elimden bu geliyor. Bir gün bir komu- tan çıkar bu minberi alır, o mescide koyar!” Yıllar sonra, o beş yaşındaki çocuk, o minberin üzerinden Mescid-i Aksa’da Cuma hutbesini verirken bu hikayeyi anlatacaktır. O gün bir marangoz sayesinde kazandığı hedef o çocuğu şarkın bilge ve sevgili sultanı Selahaddin-i Eyyubi yapmıştı! Belki de tarihi Selahaddin değil, o marangoz değiştirmişti, kim bilir?

 

İşte hedefi, insanı lider yapar. Başarı ise liderleri büyütür.

Atatürk’ün, askerî lisede arkadaşlarına bir gün cumhuriyeti ilan edeceğini söylemesi, ne yaptığını, hedefini bilen bir lider olduğunun kanıtıdır.

Bütün liderleri gözden geçirin. Atatürk Lenin, Hitler, Gandhi, Ömer Muh- tar… hangisini hatırlasak onları hedefleri ile anlatırız. Aynı bir insanı tanıtırken annesini, babasını söylememiz gibi. Liderleri hedefleri doğurur, başarıları büyütür. “Lider insan ufka adım atar... Bakan köre göz olur...”

Verimlilik Güven İlişkisi İçinde Artar

Başarılı yönetici,lider ve sistem liderleri çalışanlarına güven ve pozitif enerji verirler. Çalışanların düşüncelerine değer vermenin yanında, yetki devri yapmak suretiyle bu güvenin oluşmasının yolunu açarlar. Her işi kendisi yapmak yerine bir orkestra şefi gibi tüm çalışanları işin içine katarak verimlilik ve başarıyı yakalarlar.

Yetki devri yapmakla iki önemli kazanım elde ederler. Birincisi aşırı iş yükü ne- deniyle zaman ayırmakta zorlandıkları önemli projelere, yeni hedeflere, yeni stratejilere daha fazla zaman ayırma fırsatı bulurlar. İkincisi yetki devri yaptıkları astlarının güvenini kazanmış olurlar. Yetki devri yapılanlar kendilerine değer verildiği ve güvendiği hissi ile daha fazla çalışma heyecanı duyarlar.

k, insanlara yap

Başarı Benli Bir Şey Değil Bizli Bir Şeydir.

Başarının “biz” anlayışında olduğunu tablo ile gösterelim:

Birlikte çalışma kültürünü ifade eden, “Başarı benli bir şey değil, bizli bir şeydir.” anlayışını kısa ve özlü bir şekilde anlatan tablo aşağıda yer almıştır:

 

YÖNETİCİ

LİDER

SİSTEM LİDERİ

KARARLAR

Kararnamelere uyar

Karar verir

Karar verdirir

ÖDÜL-CEZA

Sarı zarf kullanır

Sallandırır (İki tanesini)

Ödüllendirir

KARAR ALMA

Tecrübe

İçgüdü

Veri + Bilgi + Sezgi

İLGİ ODAĞI

Bürokrasi + Kağıtlar

Güç + Otorite

İnsan + Bilgi

YAKLAŞIM

Dinler

Anlatır

Dinler + Anlatır

İŞ

İşi doğru yapar

İş yapar

Doğru işi yapar

SORUN ÇÖZME

Pansuman tedavisi yapar

Ameliyat yapar

Koruyucu hekimlik

AYRINTILAR

Ağaç sayar

Ağaç diker-keser

Ormanla ilgilenir

MOTİVASYON

Uyuşturur

Dolduruşa getirir

Enerji yayar

İNİSİYATİF

İnisiyatif kullanmaz

İnisiyatif sahibidir

İnisiyatif verir

ŞAHIS ZAMİRİ

Onlar

Ben

Biz

YÖNETEN

Yöneten

Patron

Ortak

FIRTINA ÇIKTIĞINDA

Demir atar

Yelken açar

Fırtınaya yakalanmaz

FUTBOL OYNADIĞINDA

Savunma yapar

Gol atar

Gol attırır

Kaynak: İZGÖREN A.Ş. (2010), İş Yaşamında 100 Kanguru-Sistem Liderliği, Elma Yayınları

Verilen tabloda açıkça görüldüğü üzere; Sistem Liderliği kavramı Liderliğinde ötesine geçen başarıyı getiren  tüm çalışanlarının düşünce ve önerilerinden faydalanmasını bilen yeni bir kavramdır.

Sistem liderleri,

1. Hedeflerine göre yaşarlar.

2. Proaktif ve vizyoner dirler? (Yeni durumlara yeni çözümler yapma, ya da yeni durumu siz oluşturup yeni konumlar ve konular oluştururlar)

3. Oyunu “kazan kazan” şeklinde kurarlar.

4. Doğru ve hızlı karar verme yeteneğine sahiptirler

5. Sinerjiniz ve cesaret verici yanları ile fark oluştururlar.

6. Yaşadıklarından çıkarım yaparlar

7. Uzlaşma kültürüne sahiptirler.

8. Uygulamalarında gerektiğinde risk alırlar

9. Ben yerine biz anlayışını benimserler.

10. Merhamet , en önemli vasıflarıdır.

11. Sade bir yaşantıları vardır.

12. Geride bırakacakları tek mirasın ülkeleri ve tüm insanlığın hayrına yapacakları işler olduğuna inanırlar.

 

 

Yorum Ekle
Adınız :
Başlık :
Yorumunuz :

Dikkat! Suç teşkiledecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Toplam 1 yorum yapıldı
VAR OL
TEŞEKKÜRLER.HER ZAMAN YAZILARINIZI BEKLERİZ
Yorum Ekleyen: Ahmed YAHYA     1.11.2023 00:24:49

sanalbasin.com üyesidir

ANA HABER GAZETE
www.anahaberyorum.com
İşin Doğrusu Burada...
İLETİŞİM BİLGİLERİMİZ
BAĞLANTILAR
KISAYOLLAR
anahaberyorum@hotmail.com
0312 230 56 17
0312 230 56 18
Strazburg Caddesi No:44/10 Sıhhiye/Çankaya/ANKARA
Anadolu Eğitim Kültür ve Bilim Vakfı
Anadolu Ay Yayınları
Ayizi Dergisi
Aliya İzzetbegoviç'i
Tanıma ve Tanıtma Etkinlikleri
Ana Sayfa
Yazarlarımız
İletişim
Künye
Web TV
Fotoğraf Galerisi
© 2022    www.anahaberyorum.com          Tasarım ve Programlama: Dr.Murat Kaya