Kudüs Fatihi
MAKALE
Paylaş
15.12.2023 21:41
2 yorum
912 okunma
İbrahim Kumaş

Sesli Dinleno

Selam üzerinize olsun.

Kudüs Hz. Ömer'in döneminde fethedilmiş ve uzun süre Müslümanların hakimiyetinde kalmıştır.

Ancak 1. Haçlı Seferi sonunda Hristiyanlar tarafından işgal edilerek 88 yıl haçlı zulmü ve işgali altında kalması üzerine Kudüs için Selahaddin Eyyubi "Sultan Kudüs'ü o kadar düşünüyor, onun hakkın¬da öyle dertleniyordu ki; dağların bile tahammül edemeyeceği bir yük taşıyordu kalbinde. "([1]).Bu amacına nihayet Kudüs’ü fethederek ulaşmıştır. O’nun için Mehmed Âkif Ersoy  “Şark’ın en sevgili sultanı”, Fransız tarihçisi Champdor “İslâm’ın en saf kahramanı” diye nitelemiştir.

İslam adaleti, barışı, hürriyeti, esas alan bir dindir. Bunun ilk uygulamalarına da sevgili Peygamberimizin hayatında müşahede etmekteyiz. Kimseye inancından dolay haksızlık yapmamış, yapılmasını da tasvip etmemiştir. O’nun yolunda giden idarecilerde aynı yolu takip etmişlerdir. İnsaflı, tarafsız dünya tarihçileri de buna şahadet etmektedir.

Selahaddin Eyyubi hastalandığı zaman oğlu Melik Efdal’e şu vasiyeti yapar. “Oğlum, sana her iyiliğin kaynağı olan Allah korkusu ile yoldan ayrılmamayı vasiyet ederim. Allah’ın buyruklarını yerine getirmekte kusur etme ki, kurtuluş ondadır. Kanı göz yaşı bil. Kimsenin kanıyla eteklerini kirletme. Çünkü kan hiçbir zaman uyumaz. Halkının güvenliği ve mutluluğu için daima gözün açık bulunsun. Durumlarını araştırmaya çalış ki, bütün halk Allah’ın emanetidir. Komutanlarına değer ver. Arkadaşlarına iyi davranmaya çalış. Aklından çıkmasın ki, benim bu kadar kuvvete ve yüksekliğe erişmem hep davranışlarımın iyiliğiyledir. Hepimizin bir gün öleceğini düşün de kimse için kin tutma. Herkesin hakkına riayet et. Çünkü Allah, Rahman ve Rahimdir. Allah’a karşı işlenen hatalar bir tövbe ile bağışlanabilir. Fakat kulların hakları, sahipleri razı edilmedikçe affedilmez.”([2])

Öldüğünde özel hazinesinden sadece 1 Mısır dinarıyla 36 veya 47 Nâsırî dirhemi çıktığı kaydedilir. Şam'daki Emevî Camii'nin bahçesine defnedilmiştir. Allah rahmet eylesin.

Kudüs’te dahil bütün İslam coğrafyasında emperyalist güçler vekalet savaşları ile zulümlerine devam etmektedirler. Allah’ım biz Müslüman kullarını uyandırsın. Âmin.

 


[1] 1,2.Ebu’l-Hasan En-Nedevi, İslam Önderleri Tarihi 1, Kayıhan Yayınları

[2] 1,2.Ebu’l-Hasan En-Nedevi, İslam Önderleri Tarihi 1, Kayıhan Yayınları

 

 

 

 

 

Yorum Ekle
Adınız :
Başlık :
Yorumunuz :

Dikkat! Suç teşkiledecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Toplam 2 yorum yapıldı
Ah Kudüs Ah Gazze
Çok güzel. Ne çare ki içimiz yanıyor. İçimizin soğuyacağı o adaleli ve huzurlu günler gelecek mi? Gelir inşaallah.
Yorum Ekleyen: Mustafa Yıldız     20.12.2023 12:51:29
TSK.
Aleykum selamm
Yorum Ekleyen: bts     20.12.2023 12:48:33

sanalbasin.com üyesidir

ANA HABER GAZETE
www.anahaberyorum.com
İşin Doğrusu Burada...
İLETİŞİM BİLGİLERİMİZ
BAĞLANTILAR
KISAYOLLAR
anahaberyorum@hotmail.com
0312 230 56 17
0312 230 56 18
Strazburg Caddesi No:44/10 Sıhhiye/Çankaya/ANKARA
Anadolu Eğitim Kültür ve Bilim Vakfı
Anadolu Ay Yayınları
Ayizi Dergisi
Aliya İzzetbegoviç'i
Tanıma ve Tanıtma Etkinlikleri
Ana Sayfa
Yazarlarımız
İletişim
Künye
Web TV
Fotoğraf Galerisi
© 2022    www.anahaberyorum.com          Tasarım ve Programlama: Dr.Murat Kaya