İslam'ın ekonomi politiği
MAKALE
Paylaş
30.06.2024 12:18
369 okunma
Prof.Dr. Mustafa Tekin

Eskiden beri “emek”, sömürü”, cinsiyet(çilik) vb. kavramlar üzerinden İslam’a dair bir tartışma olduğunda bir kısım Müslümanlar bunların modernliğe ait kavramlar olduğu ve İslam’ın bu kavramlar etrafında tartışılmasının doğru olmadığını ifade etmektedirler.

Bu tür itirazların içinde yaşadığımız dünyayı anlam(landırm)ak açısından kendi içine kapalı bir dünya inşa ettiğinde kuşku yoktur. Kullanılan bu tür kavramlardan bazıları Batı orijinli olmakla ve Batı’nın kendi soru(n)larını tanımlamakla birlikte, önemli bir kısmı insanlığın ve içinde yaşadığımız dünyanın sorunları ile ilintilidir. Dolayısıyla bu sorunları tartışmadan insanlığa bir öneri sunmanız çok mümkün olamayacaktır.

Nihayetinde “emek” insana dair bir değerdir. İnsanın emeğinin karşılığını al(a)maması, orada mutlaka sömürünün olduğuna işarettir. Sömürü ise insanlık tarihinin başından bu yana en önemli sorunların başında gelmektedir. Çünkü sömürü bir insanın, grubun ya da devletin gücüne dayanarak diğerlerini istismar etmesi, üzerinde egemenlik kurması ve nihayetinde köleleştirmesi demektir.

Batı modernitesinin yükselişinin ardından Batı’nın diğer ülkeleri sömürgeleştirme faaliyeti hız kazanmış; bu minvalde diğer toplumların emekleri, ürünleri, toprakları, varlıkları Batı’ya akmaya başlamıştır. Şimdi bunu problem olarak görmeyecek misiniz? Kanaatimizce asıl problem budur. Şayet bir din bu sorunla ilgilenmezse, ne ile ilgilenecektir?

Bir kısım Müslümanlar Allah’ın birliği (tevhid), Allah-insan ilişkisi, insanın konumu ve değersizleştirilmesi ile hiç ilgilenmemekte; İslam’ı bazı ritüellerle eşitlemektedirler. Halbuki Tevhid başta olmak üzere İslam’ın temel kavramları bir perspektif olarak insanın Allah, evren, bilgi ve tabiata bakışını belirlemektedir.

Bu bağlamda Tevhid, bir hakikati ve perspektifi ifade etmektedir. Kur’an-ı Kerim’in Tevhid üzerinde ısrarla duruşu bir hakikati ve perspektifi vurgulamaya yöneliktir. Kur’an içine indiği toplumda bu bağlamda statükoyu çözündürmek ve insanı özgürleştirmek istemiştir.

Kur’an-ı Kerim’in ve hatta Hz. Adem’den bu yana İslam’ın (Tevhid geleneğinin) kesintisiz bir şekilde üzerinde durduğu konu sıkı bir paganizm eleştirisidir. Bu eleştiri, bir yandan evrene bakıştaki bir hakikati dile getirmesinin yanı sıra paganizmin kurduğu ve koruduğu ekonomi politiğe bir itirazdır. Mekkeli oligarşinin pagan kültür üzerinden oluşturduğu düzen, sömürüye, bir takım insanların müztazaflaştırılmasına ve onların üzerinde egemenlik kurmaya kadar gitmiştir.

 

Yorum Ekle
Adınız :
Başlık :
Yorumunuz :

Dikkat! Suç teşkiledecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

sanalbasin.com üyesidir

ANA HABER GAZETE
www.anahaberyorum.com
İşin Doğrusu Burada...
İLETİŞİM BİLGİLERİMİZ
BAĞLANTILAR
KISAYOLLAR
anahaberyorum@hotmail.com
0312 230 56 17
0312 230 56 18
Strazburg Caddesi No:44/10 Sıhhiye/Çankaya/ANKARA
Anadolu Eğitim Kültür ve Bilim Vakfı
Anadolu Ay Yayınları
Ayizi Dergisi
Aliya İzzetbegoviç'i
Tanıma ve Tanıtma Etkinlikleri
Ana Sayfa
Yazarlarımız
İletişim
Künye
Web TV
Fotoğraf Galerisi
© 2022    www.anahaberyorum.com          Tasarım ve Programlama: Dr.Murat Kaya