Yordular bizi
MAKALE
Paylaş
01.09.2024 20:54
217 okunma
Vahdettin İnce

Yordular, yoğurdular...Necdet Subaşı dostumun kullanıma soktuğu "Din yorgunu" kavramına bir telmih değil bu sözüm. Başka bir yorgunluktan, yol yorgunluğundan bahsediyorum. Yorucu, yoğurucu, uzun bir yolculuktan yani. Ama geçen sene bu vakitler piyasaya çıkan "Yolcîtî" kitabım da değil mevzu. Benim "Yolcîtî", yoran, yoğuran bir yolculuk değildi zaten. Van gölü çevresini kapsayan mütevazı bir yolculuğa çıkmışsın, yorması ne olacak ki, yoğurması ne olsun? En az üç yüz yıldır Batı ile çıktığımız fikir ve hayat tarzı yolculuğudur kastettiğim. Yorucu olmasının yanında yoğurucu da olması bu yüzdendir. Fikir yoğurur ve tabi her zaman olumlu tarafından değil.

Bu yorgunluğun, yoğurulmuşluğun belirtilerini, yakın tarihin belki de en korkunç katliamlarının yaşandığı Gazze karşısındaki bezgin, bitkin, yılgın, hatta ölgün tavrımızdan görmek mümkün. Gözlerimizin feri sönmüş. Yorgunluktan göz kapaklarımızı kaldıracak mecalimiz kalmamış. Bizi, çıktığımız bu yolculuk fena halde yormuş. Bizi kurtarsın (!) diye batının peşi sıra çıktığımız bu yolculuk yoğurmuş bizi. Pestilimizi çıkarmış bu yolculuk.

Gazze olayları karşısındaki durumumuz da gösterdi ki artık onların istedikleri kıvama da gelmişiz. Yani yorulup yoğurulmakla kalmamış, dönüşmüş, başkalaşmışız da. Artık kendimiz değiliz. Bir parçamız, özümüz Gazze, artık yabancımız çünkü.

Nereden baksan, bir üç yüz yıl vardır batı ile yol yürüdüğümüz. Bu yolculuğun rehberi, ne yaptığını, nereye gittiğini, nereye varacağını bileni, esasen bu yolculuğun planlayanı batı olduğu için de yolculuğun yorulanı ve yoğurulanı olmamız kaçınılmazdı. Tecrübeyle sabittir, nereye, ne zaman varacağını bilmeden meçhule doğru yol alan biri normalden birkaç kat daha fazla yorulur. Belirsizlik yiyip bitirir beynini çünkü ve normalden kat be kat fazla güç sarf eder. Şu menzil, olmadı şu konak, ha gayret, öteki durak...derken dizlerinde mecal kalmaz insanın. Gözlerinin önünde evladı doğransa, elini kaldıracak takati kalmaz. Gazze'ye dönüp bakmadığı, bakamadığı, hatta yabancı görmüş gibi bigane kalması koskoca ümmetin, bu yüzdendir.

 

Yorum Ekle
Adınız :
Başlık :
Yorumunuz :

Dikkat! Suç teşkiledecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

sanalbasin.com üyesidir

ANA HABER GAZETE
www.anahaberyorum.com
İşin Doğrusu Burada...
İLETİŞİM BİLGİLERİMİZ
BAĞLANTILAR
KISAYOLLAR
anahaberyorum@hotmail.com
0312 230 56 17
0312 230 56 18
Strazburg Caddesi No:44/10 Sıhhiye/Çankaya/ANKARA
Anadolu Eğitim Kültür ve Bilim Vakfı
Anadolu Ay Yayınları
Ayizi Dergisi
Aliya İzzetbegoviç'i
Tanıma ve Tanıtma Etkinlikleri
Ana Sayfa
Yazarlarımız
İletişim
Künye
Web TV
Fotoğraf Galerisi
© 2022    www.anahaberyorum.com          Tasarım ve Programlama: Dr.Murat Kaya