İnsanın Temel Sorusu
MAKALE
Paylaş
05.08.2026 20:12
427 okunma
İsmail Aydın

Küçük hatalarda ısrar insanı büyük hatalara, büyük hatalarda ısrar da, neticede Hak ve Hukuku inkara, o da tamamen yok oluşa sürükler.

Defter sayfalarının üst kısımlarındaki kısa yazıları gören bir arkadaş şu notu yazdırdı: Ayakların baş, başların ayak olduğu yerde hiçbir şey olmaz.

Abdülhamid'in nasıl ortadan kaldırılacağı sorusu, İttihat ve Terakki Cemiyeti üyeleri arasında tartışmalara sebep olmuş, kimisi suikast yapalım, kimisi bomba kullanalım, kimisi de rovelver silahı kullanalım demiş.

İstiklal Marşı'nın kabulü sırasında ayağa kalkmayan tek kişi Tunalı Hilmi ile arkadaşları Şefik ve Hasan ise "Osmanlı ihtilal Komitesi"ni kurmuşlardır. Fırkanın mühürü: İhtilal Fırkası, Ya Hak, Ya Ölüm, ibaresini taşımakta idi.

Tunalı Hilmi ekibinin kurduğu komitenin bildirisinde şu ifadelere yer verilmiş: Zabıta güruhu ve asker takımı yolumuzu kesmeye kalkışırsa, aramızı ancak ölüm ayırabilecektir. Evet öleceğiz, öldüreceğiz, keseceğiz, biçeceğiz, yakacağız, yıkacağız. Gerçekten, bu zihniyette olanlar akıl almaz işler yapmışlardır.

Türkiye-Paraguay maçında en iyi oyuncu hakem idi.

Aziz milletimizin hiçbir başarısı küçük görülemez. İlimde, fende, fizikte, matematikte, tıpta, sanayide başarı... Futbolda başarı. Dünyada bir buçuk milyar insanın gözü Türkiye'nin başarılarında. Futbolculara duyulan tepkiye bu açılardan bakılmalıdır.

Başkaları ilimde ilerlerken, Biz, Allah'ın "aklınızı kullanmaz mısınız?" emrini ihlal ederek cehalette ilerledik. İşimizi akla ve ilme havale etmedikçe gerçek kurtuluş mümkün olmayacaktır.

Rüşvet, kayırma ve iltimas, adaletten uzaklaşan, ehliyet ve liyakati (yetenek ve kabiliyeti) dikkate almayan her devrin sosyal hastalığıdır.

Atta ayak olsa, başka kusur aranmaz / Erde cesaret olsa, işi zor olmaz. (Mahdumkulu Firaki) Biz cesaretin başına bilgiyi de koyalım. "Bilgi ve cesaret" diyelim.

İnsanoğlu, hayat gayesi ile hayatına dokunacağını düşündüğü kimselerin önünde takla atar fakat kendisini yaratan Allah'ı unutur. Dünyadaki tüm sapkınlıkların esası işte bu unutkanlıktır.

Dünyada iş ve fiillerin (amellerin) değeri, insanların anlayış, bakış ve görüşleriyle doğru orantılıdır. Yüksek anlayış güzel fiiller, dar bakış çirkin ve hoş olmayan fiiller doğurur.

İnsanların hepsi Allah'tan korkmuş ve "haksızlıkla birbirinizin malını yemeyin" emrine göre hareket etmiş olsalardı, dünyanın her tarafı -herhalde- Cennet kesilirdi.

İnsanın temel sorusu: Hayat nedir, hayatın gayesi nedir? Hayatın akışı nasıl bir seyir takip edecek?Ben kimim, nereden geldim, nereye gidiyorum? Bu sorulara sağlıklı cevaplar bulamadığı sürece insan buhrandan ve bunalımdan kurtulamaz.

 

Yorum Ekle
Adınız :
Başlık :
Yorumunuz :

Dikkat! Suç teşkiledecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
İsmail Aydın
YAZARIN ÖZGEÇMİŞİ

İSMAİL AYDIN KİMDİR?

İsmail Aydın, Hukukçu yazar. Anacığının anlatımına göre koç katımında doğmuş. Koç katımı, Yozgat’ta ekim ayının sonu ile kasım ayının başında olur. Dolayısıyla doğum günü belli değil ama Aydın, doğum günü olarak 29 Ekimi benimsiyor. Koç katımı, döl almak üzere erkek koyunun (Koç) dişi koyunlar arasına bırakılmasına denir.

Peki, hangi yılın koç katımı? O da belli değil. 1950 olabileceği gibi 1949’a da ihtimali var. Her nasılsa nüfusa 08.02.1953 D.lu olarak tescil edilmiş. Yaşı küçük diye ortaokula kabul edilmemiş, bu defa da mahkeme kararıyla, ay ve gün sabit kalmak üzere 1950 olarak tescil edilmiş. İsmail Aydın, doğum gününün bile doğru dürüst kayıt altına alınamayışını, okur-yazar olmayan tolumun  “hal-i pürmelâli” olarak niteliyor.

İsmail Aydın İlkokulu Sorgun’a bağlı Temrezli köyünde, ortaokul ve liseyi Yozgat’ta okudu. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden 1977 yılında mezun oldu. Yedek subay olarak yaptığı askerlik görevinden sonra Sorgun’da altı yıl avukatlık yaptı. Ekim 1986’da Diyarbakır / Bismil’de Noter oldu. Kastamonu/Tosya, Bolu ve Ankara’da çalıştı, 2015 Şubatında emekliye ayrıldı.

İsmail Aydın çilekeş Anadolu’nun yanık sesi olarak çıkıyor karşımıza. Türkiye’mizin karşı karşıya bulunduğu sorunlara ilişkin çözüm önerileri sunuyor. Üzerine titrediği kesim Gençlik. Ağırlıklı olarak üzerinde durduğu sorun Eğitim.

İsmail Aydın, fakülte yıllarından itibaren yazı hayatının içinde oldu. İlk gençlik yıllarıyla beraber memleket meseleleriyle ilgilendi. Tartışmalı radyo ve televizyon programlarına katıldı. Çeşitli dergi ve gazetelerde yazıları yayımlandı. Şubat 2013’ten beridir, internet ortamında yayın yapan Ana Haber Gazete’de yazmaya devam ediyor.

Meteorolojinin Sesi Radyosu’nda 2013-2016 yılları arasında yayınlanan Kıssadan Hisseler Programı’nın yapım ve sunuculuğunu üstlendi. Türkiye Noterler Birliği’nin Meslekî Forum Sitesi’nde anılarını yazdı.

Ağustos / 2016’da “Batı’nın Gücü Nereden İleri Geliyor?”, Kasım 2016’da “Yeniden Yükselişe Doğru”, Şubat 2017’de “Umut Ülke Türkiye”, Mayıs 2017’de “Bir Noterin Anıları”, Ağustos 2017’de “Kaybettiklerimiz”, Ocak 2018’de “Kıssadan Hisseler”, Mart 2018’de “Niçin Akif? Niçin Safahat?” isimli kitapları yayımlandı.

Yazı hayatını ve kitap çalışmalarını sürdüren İsmail Aydın evli ve dört çocuk babasıdır.

sanalbasin.com üyesidir

ANA HABER GAZETE
www.anahaberyorum.com
İşin Doğrusu Burada...
İLETİŞİM BİLGİLERİMİZ
BAĞLANTILAR
KISAYOLLAR
anahaberyorum@hotmail.com
0312 230 56 17
0312 230 56 18
Strazburg Caddesi No:44/10 Sıhhiye/Çankaya/ANKARA
Anadolu Eğitim Kültür ve Bilim Vakfı
Anadolu Ay Yayınları
Ayizi Dergisi
Aliya İzzetbegoviç'i
Tanıma ve Tanıtma Etkinlikleri
Ana Sayfa
Yazarlarımız
İletişim
Künye
Web TV
Fotoğraf Galerisi
© 2022    www.anahaberyorum.com          Tasarım ve Programlama: Dr.Murat Kaya