EYYUHADDALLÛN
MAKALE
Paylaş
17.04.2020 19:30
3 yorum
4.966 okunma
Mustafa Yıldız

 

(Ey sapıtan ve saptıranlar)

Âl-i İmran Suresi, âyet: 7

"ODUR İNDİREN SANA BU MUAZZAM KİTABI: BUNUN BİR KISIM ÂYATI VARDIR MUHKEMÂT: ONLAR "ÜMMÜLKİTAB" ANA KİTAB, DİĞER BİR TAKIMLARI DA MÜTEŞABİHATTIR, AMMA KALPLERİNDE BİR YAMIKLIK BULUNANLAR SADE ONUN MÜTEŞABİH OLANLARININ ARDINA DÜŞERLER: FİTNE ARAMAK, TE'VİLİNİ ARAMAK İÇİN, HALBUKİ ONUN TE'VİLİNİ ANCAK ALLAH BİLİR, İLİMDE RÜSUHU OLANLAR DA DERLER Kİ: ÂMENNA HEPSİ RABBIMIZDAN,  MAMAFİH ÖZÜ TEMİZ OLANLARDAN BAŞKASI DÜŞÜNEMEZ"

Bu âyet, Kur'an'ı tefsir etmenin çerçevesini çiziyor. Burada "ilimde rüsuhu olanlar" fıkrası, tefsir yapmanın uzman kişilerin işi olduğunu ifade ediyor. İmam Maturidi tefsir yapmak Hz. Peygamberin ve sahabenin hakkı olduğunu, ondan sonrakilerin yapacakları, tefsir değil, te'vil olacağını söylemiştir. Bu nedenle yazdığı büyük kitabına "Tevilâtül Kur'an" adını vermiştir.

AnaHaberGazete yazarlarımızdan Sayın İbrahim Kumaş, bir ilimizdeki dostlarımızın bazı modernist Kur'an yorumcularının etkisinde kalarak sosyal medya ortamındaki diyaloglarını görerek konuyla ilgili fikrimi sordu.  Ölüm endişesinin bizi evlerimize hapsettiği bu günlerde konuya ilişkin kısa bir cevap vermek, maksadı tam olarak ifade etmez diyerek bir köşe yazısı yazmayı uygun gördüm.

Bu tartışmaları sosyal medya ortamında yapan kardeşlerimin, konulara derinlemesine vâkıf uzman kişiler olmalarını Allah'tan dilerim.

Fakat nefsim de dahil mezkûr zevatın, bu evsafta olmadığını ve bu söylemleri, Kuran ayetlerini bir pazıl gibi birbirine ekleyerek kendi mantık ve arzuları doğrultusunda yorumlayan sözüm ona  modernist akım ricalinin anlatımlarını kopyalayarak aktardıkları kanaatindeyim.

Modernist zevatın en belirgin özelliği "Kuran bize yeter, Kur'an'dan başka kaynak aramaya gerek yok" demeleridir. Peki, öyleyse, madem Kur'ân herşeye yetiyor; ( tabii ki yeter, lakin onun tatbikatını bilmek şartıyla) neden kendileri onlarca kitap yazıyorlar? Eğer bu kitapları Kur'an daha iyi anlaşılsın diye yazıyorlarsa bilmeliler ki tevatür yoluyla bize intikal eden sünnet ve siyret-i nebeviyye de Kur'an'ı anlamak ve uygulama ilmidir.

USULÜDDİN

Metodolojik bir bilgiye sahip olmadan bu konuların içine dalan kişiler, ellerinde pusula, hava tahmin raporu olmadan, sağlam ve donanımlı olmayan bir deniz motoruyla okyanusa dalan  insanlar gibidirler. Artık onları ne gibi tehlikeler bekliyor olduğunu teemmül etmeli.

Uzman olmayan bir kimseyi cerrah yaparsanız insan hayatını nasıl tehlikeye atacağını düşünün.

MÜTEVATİR NEDİR?

Bilgi kaynaklarımız içinde "mütevatir haber"  çok önemlidir.

"Yalan üzerinde ittifak etmeleri mümkün olmayan bir kalabalığın muteselsilen (ardışık olarak) verdikleri habere mütevatir haber denir"

Buna inanmayacak olanlar,  bugün elimizde mevcut bulunan Kur'an mushaflarının Hz. Peygamber tarafından yüzlerce şahit huzurunda okuyup ezberlettigi ve hiçbir zaman ikiden az olmayan kâtiplerine yazdırdığı; Sonra Hz.Ebubekir. Ömer, Osman zamanlarında nasıl cem ve istinsah edildiği bilgisini nereden alacaklardı?

Eğer buna inanmıyorlarsa o zaman ellerindeki Kur'an mushaflarından  da şüphe etmeleri gerekmez mi?

Kur'an, ezan, beş vakit namaz, Cuma ve bayram  namazları, kurban, veda haccı.. Kur'an'da kısaca işaret ve ifade  edilen Hz. Peygamberin hayatının tafsilatı hep tevatür yoluyla bize ulaşmıştır. İlave ve bid'at konuları, "usûlüddin" dediğimiz akaid, kelam,  tefsir usûlü, hadis usûlü, fıkıh usûlü gibi disiplinlerle teyit ve ayıklama çalışmaları ile bugüne ulaşmıştır.

14 asırlık müspet  bir müktesebâtı gözardı ederek, Kur'an âyetlerini birbirine ekleyerek kendine göre bir mantıkla yorumlayan ehl-i dalâlet kişiler maalesef günümüzde de zihinleri bilerek veya bilmeyerek idlâl ve ifsad etmeye devam ediyorlar.

MÜTEVATİR'i  iyi anlamak için modernistlerin de inkâr edemeyecekleri bir misal verelim:

Fatih Sultan Mehmet 29 Mayıs 1453 Salı sabahı İstanbul'u fethetti. Ordusu 100.000 kişiydi. Bizans'ın nüfusu 150.000'di. Anadolu'dan gelen ve Üsküdar sırtlarından fethi izleyen 250.000 kişi ile beraber fethin şahitleri yarım milyon kişiydi.

Bu kadar insanın gözleri önünde cereyan eden bu olay, birileri tarafindan uydurulmuş bir yalan olabilir mi? Yarım milyon insan,  kendi aralarında "Gelin, biz fetih diye bir yalan uyduralım da bizden sonra gelen nesiller de bu yalana inansınlar"  diyebilirler mi? Bu mümkün mü?

İşte Hz. Peygamberin vahyi alışı, Kur'an'ı yazdırıp ezberletmesi, hicreti, savaşları veda haccı; ezan, namaz, oruç, zekât...gibi hayatının tüm bu uygulamaları tevatür yoluyla nesilden nesile bize kadar intikal etmiştir. Böylece dinin hayata uygulanma biçimi, Hz. Peygamberin sünneti ve siyreti hâlinde tebellür etmiştir.

Sünneti ve siyreti bilmeden, usûlüddin ilimlerini bilmeden Kur'an ayetlerinden bir pazıl düzenlemek, dalâlet ve ifsaddan başka bir şey değildir.

Kendilerinin bildiği dinin "indirilmiş din", başkalarının bildiği dinin de "uydurulmuş din"  ve Emevi eklemesi olarak görenler, dinin en iyi takipçileri olan Hz. Ebubekir, Hz. Ömer, Hasan-ı Basri, Ebuhanife, İmam Mâturidi çizgisini takip etselerdi bu dalâlete düşmezlerdi.

Bin yıldan beri beşeriyete mesut bir hayat bahşeden medeniyetimiz, işte bu çizginin eseridir.

Bütün bu ifsadlar, kendi zan ve arzularına tabi olup ilmi ve aklı devredışı bırakmanın sonucudur.

Allah'ın farzını farz bilip, vacibini vacip bilip nevafil (nafileler) olarak anılan sünnetleri kılmanın Allah'a bir zararı olmadığı gibi onu icra edenlere de bir zararı olmadığı gibi "tatavvu" yönüyle faydası vardır.

Bırakın Müslümanlar sünnetlere de riayet etsin. Onun kabul edilip edilemeyeceği sizin elinizde mi?

Esasen Sosyal medya talebeleri, uzaktan eğitim görüp uygulama esnasında bambaşka bir dünya ile karşılaştıklarında şaşıran ve cehaletleri zuhur eden kişiler gibidir.

BU İŞ,  BİR MEKTEP VE TEDRİS İŞİDİR

Ne demis Allah?

 " Eğer bilmiyorsanız, bilenlere sorunuz"

Bu âyet boşuna mı söylenmiş? Sosyal medya  bu işi göremez.

Şimdilik bu kadar.

Selam ve dua ile kalınız

Yorum Ekle
Adınız :
Başlık :
Yorumunuz :

Dikkat! Suç teşkiledecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Toplam 3 yorum yapıldı
Kur'an Baş Tacımız, Kurancı Değiliz.
Kur'an bizim hidayet kaynağımız rehberimizdir. Yolumuzu aydınlatan ışıktır. Bu tartışma konusu yapılamaz. Ama hadisle sünneti birbirine karıştırarak, Kur'an üzerinden tartışma açmak, İslama verilecek en büyük zarardır. Bunun vebali büyüktür. Bu kaş yapayım derken göz çıkarmaktır. Bu konuda doğru bir fikir sahibi olmak için Prof. Dr. Celal KIRCA nın "Hayatın içinde Hayatla birlikte KUR'AN'I ANLAMA" (Anadolu Ay Yayınları)İSİMLİ ESERİNİ okumalarını tavsiye ederim.
Yorum Ekleyen: Ali AY     25.04.2020 14:14:05
KÖRLER VE SAĞIRLAR BİRBİRLERİNİ AĞIRLAR !
Gayet mantıki misallerle desdekli çok güzel bir değerlemdirme olmuş. Bunlar KOLAY VE BASİT BİR DİN ARAUIŞINDALAR. Bunlara takılan saf zihinleri saptırıyorlar. İnsan tabiatı su gibidir; kendi haline (Kur'ansız) bıralışırsa kolay ola tarafa kaçar. Yazınız, sapık düşüncelerin Kur'an yolundan temizlenmesi adına çok güzel bir değerlendirme. Tebrik ederim.
Yorum Ekleyen: Kemal CENGİZ     19.04.2020 23:55:00
Teşekkür
Allah Razı olsun. ANLAYANA SİVRİ SİNEK SAZ,ANLAMAYANA DAVUL ZURNA AZ. Sözde alim türedilerden ilallalah!
Yorum Ekleyen: hasan mutluoğlu     18.04.2020 22:40:06
Mustafa Yıldız
YAZARIN ÖZGEÇMİŞİ

MUSTAFA YILDIZ KİMDİR?

Mustafa Yıldız 1951 yılında Konya'nın Kulu İlçesinin Hisar köyünde doğdu.1963 yılında İlkokuldan mezun olduktan sonra birkaç yıl Arapça okudu.

1967–1968 ders yılında Ankara İmam-Hatip Okulu'na girdi. 1973–1974 yılında bu okuldan mezun olduktan sonra Ankara merkezinde İmam-Hatip olarak memuriyete başladı. Aynı yıl Hacettepe Üniversitesi Sosyal ve İdari Bilimler Fakültesi'ne girdi. Bir yandan memuriyetini sürdürürken diğer yandan öğrenimini sürdürerek mezun oldu.

1981 yılında Erzincan'da kısa dönem askerlik görevini yaptı.

1983 yılında Diyanet işleri Başkanlığı adına Almanya'ya Din Görevlisi olarak gitti. 1988 yılında yurda dönen Yıldız, Diyanet İşleri Başkanlığı'nda Süreli Yayınlar bölümünde Diyanet Gazetesi, Diyanet Çocuk Dergisi... Gibi yayınların hazırlanmasında çalıştı ve adı geçen yayın organlarında yazılar yazdı.

Bir yıl sonra1989 Eylülünde istifa ederek serbest ticarete atıldı. Bu tarihten sonra aktif siyasete atılarak, belediye başkanlığı adaylığı, milletvekili adaylığı ve on yıl boyunca bir partinin Ankara İl Başkanlığını yaptı.

2003 yılında ticaret ve siyasetten ayrılan Mustafa YILDIZ, açıktan atama ile Ankara Büyükşehir Belediyesi Basın Yayın Daire Başkanlığı nezdinde göreve başladı. 2 yıl sonra adı geçen dairede Kamuoyu Değerlendirme Şube Müdürü olarak 12 yıl boyunca anket çalışmalarını ve sanat sergilerinin yöneticiliğini yaptı. Petek adlı şiir kitabını bu görevinde iken yayımladı.

Belediyedeki görevine başladıktan kısa bir süre sonra Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Tefsir Bölümünde master yaptı.

Mustafa Yıldız’ın yayımlanmış 2 kitabı ile yayımlanmamış 5 kitabı; çok sayıda dini, sosyal ve kültürel içerikli yayınlanmış makalesi bulunuyor.

60’lı yıllardan beri muhtelif yayın organlarında şiirler ve yazılar yazmaktadır. Yeniden Milli Mücadele ve Pınar dergilerinde şiir ve yazıları yayımlanan Yıldız, AnaHaberGazete internet gazetemizin de köşe yazarıdır.

Mustafa YILDIZ, Anadolu Eğitim Kültür ve Bilim Vakfı mütevelli heyet üyesidir.

Ankara Büyükşehir Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Dairesi Başkanlığında Şube Müdürü görevinden emekli olan Mustafa Yıldız, 4 çocuk ve 7 torun sahibidir. Ankara’da ve Konya’nın Kulu ilçesinde ikamet etmektedir.

sanalbasin.com üyesidir

ANA HABER GAZETE
www.anahaberyorum.com
İşin Doğrusu Burada...
İLETİŞİM BİLGİLERİMİZ
BAĞLANTILAR
KISAYOLLAR
anahaberyorum@hotmail.com
0312 230 56 17
0312 230 56 18
Strazburg Caddesi No:44/10 Sıhhiye/Çankaya/ANKARA
Anadolu Eğitim Kültür ve Bilim Vakfı
Anadolu Ay Yayınları
Ayizi Dergisi
Aliya İzzetbegoviç'i
Tanıma ve Tanıtma Etkinlikleri
Ana Sayfa
Yazarlarımız
İletişim
Künye
Web TV
Fotoğraf Galerisi
© 2022    www.anahaberyorum.com          Tasarım ve Programlama: Dr.Murat Kaya