25 yılın ardından, 28 Şubat
MAKALE
Paylaş
28.02.2022 15:39
717 okunma
Yasin Aktay

1000 yıl sürecek denilen Türkiye tarihinin en ibretlik darbesinin ardından tam 25 yıl geçmiş. Aslında 25 yıl içinde bu darbenin vahametini, kötülüğünü hatta ibretlik durumunu gölgede bırakacak çok şeyler yaşadık. Değil bin yıl, beş yıl bile yaşayamadı. 10 yıl sonra 27 Nisan gününü seçerek farklı bir yolla ve farklı bir teşebbüsle tekrar kendini hatırlattı ama 15 yıl sonra hiç kimsenin savunamayacağı bir büyük cürüm, bir büyük ayıp olarak kazındı zihinlere. Bugün aradan geçen çeyrek yüzyıl dolayısıyla tekrar hatırlıyoruz o alacakaranlık kuşağı.

Hatırlamamız da gerekiyor elbet, unutuluyor çünkü nelerin yaşandığı, kimin hangi safta kimlerin yanında ne fırıldaklar çevirdiği.

Darbeler özünde kötüdür, kim yaparsa yapsın, kime yapılırsa yapılsın. Tarihimizde nice darbeler yaşandı. Yeniçeri Ocakları darbe yapmayı mutat işlerinden biri haline getirmişlerdi. Bahane bulmakta hiç zorlanmıyorlardı. Hoşaflarının yağının kesilmesini bile kazan kaldırmak için yeterli bir bahane olarak kullanabiliyorlardı. Cumhuriyet dönemi darbeler tarihi 27 Mayıs ile başlatılıyor ama bir Takrir-i Sükûn, İzmir Suikasti bahanesiyle kapatılan Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası, şu veya bu bahaneyle Serbest Cumhuriyet Fırkası’nın kapatılması esansında yaşananlar darbeciliği bir hak olarak gören bir vesayetin ilk temellerinin atılıp pekiştirildiği pratiklerdir.

Yorum Ekle
Adınız :
Başlık :
Yorumunuz :

Dikkat! Suç teşkiledecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

sanalbasin.com üyesidir

ANA HABER GAZETE
www.anahaberyorum.com
İşin Doğrusu Burada...
İLETİŞİM BİLGİLERİMİZ
BAĞLANTILAR
KISAYOLLAR
anahaberyorum@hotmail.com
0312 230 56 17
0312 230 56 18
Strazburg Caddesi No:44/10 Sıhhiye/Çankaya/ANKARA
Anadolu Eğitim Kültür ve Bilim Vakfı
Anadolu Ay Yayınları
Ayizi Dergisi
Aliya İzzetbegoviç'i
Tanıma ve Tanıtma Etkinlikleri
Ana Sayfa
Yazarlarımız
İletişim
Künye
Web TV
Fotoğraf Galerisi
© 2022    www.anahaberyorum.com          Tasarım ve Programlama: Dr.Murat Kaya