80 yaşın üzerinde ki bir tanıdığımla aradan birkaç yıl geçtikten sonra karşılaştık. Yürümede güçlük çekiyordu. Koluna torunları giriyordu. Sana ne oldu diye sordum. Dedi ki “doktorlar pandemi sürecinin ilk yıllarında, dışarı çıkma yasağında evde kaldığım sürede hareket etmediğim için hareketsizlikten böyle olduğumu söylediler. Sağlık Bakanlığı bu hatasını anladı ve daha sonra yürüyüş için 65 yaş üstü insanların dışarı çıkması için birkaç saat müsaade etti. Biz de yakında ki markete gittik. Bu süreyi iyi değerlendiremedik. Doktorlar hareketsizlikten bacaklarımda güç kaybı oluştuğunu söylediler. Şimdi yürüme de güçlük çekiyorum. Denge sorunum var. Koluma biri girmezse düşebilirim” dedi.
Bu makalede hareketsizlik sonucu ortaya çıkan güç kaybı veya kas kaybı işlenecek.
Omurgada bel fıtığı, boyun fıtığı ve diğer hastalıklar var ise; Bel fıtığı ve boyun fıtığı gibi omurilikten çıkan ve bacaklara giden sinirlerin sıkışması sonucu bacaklarda ve kollarda güçsüzlük görülebilir. Küçük ve büyük tuvaletini tutamama, altına kaçırma meydana gelirse omurga rahatsızlığı var demektir. Kol ve bacaklarda; karıncalanma, hissizlik, uyuşukluk olursa doktora gitmelidir.
Kol ve bacaklarda meydana gelen güç kaybı; topuklar ve parmak uçlarında yürümede zorlanma varsa, elimizde ki bir şeyi düşürüyorsak güç kaybı var demektir. Geceleri ağrının artması, kalçalarda meydana gelen hissizlik ve uyuşukluk güç kaybının belirtileridir.
Kas güçsüzlüğü olan hastalarda görülen belirtiler; halsizlik, yürürken dengesizlik, merdiven inip çıkarken zorluk, el ve ayakların tutmaması, tutukluk, yorgunluk ve halsizlik görülür.
Kas güçsüzlüğü, kaslarda erime ve incelme görülen hastalar tedavi olmalıdır.
Kas güçsüzlüğüne neler sebep olabilir?
Birçok kronik hastalık kas güçsüzlüğüne sebep olabilmektedir. Hareketsizlik, İnme, Kas distrofisi, Yaşlanma, Kas yaralanması, Hamilelikten de kaynaklanabilir. Uzun süreli şeker (diyabet) hastalarında, Depresyon, Fibromiyalji, Multipl skleroz, Kronik yorgunluk sonucu ortaya çıkabilir. Grip, hepatit C v.b diğer hastalıklar ve infeksiyonlar nedeniyle de kas yorgunluğu oluşabilir. Bunlar için tedavi olmalıdır.
Bu hastalarda; hareketsizlik, akciğer ve kalp hastalıkları, kansızlık, kronik infeksiyon hastalıkları nedeniyle meydana gelen kuvvet kayıpları oluşabilir. Bu hastalarda elektrolit dengesinin bozulması sonucu potasyum, magnezyum ve fosfor gibi minerallerin kan düzeyinde değişiklikler oluşabilir.
Kas güçsüzlüğü oluşmaya başlayan hastalar doktora gitmelidir.
Bacaklarda ki güçsüzlüğün sebeplerinden biri de siyatik olabilir.
Sinir hastalıkları, nörolojik hastalıklar, ağır kireçlenmeler de güç kaybına sebep olabilir. Yaralanma sonucu kas hasarları oluşabilir.
Bacaklarda güçsüzlük hissi sorunu dinlenmeye rağmen geçmiyorsa, birçok ciddi hastalıkların belirtisi olabilir. İhmal edilmemeli ve mutlaka uzman bir doktora gidilmelidir. Güçsüzlüğün nedeni ancak doktor muayenesi sonucunda anlaşılabilir.
Uzun süre bacaklara fazla yük binmesi, uzun süre oturmak, ayakta çalışmak, fazla kilo veya ağır bir egzersizden sonra bacaklarda güçsüzlük ve halsizlik meydana gelebilir. Dinlendikten sonra halsizlik ve güçsüzlük geçmiyorsa bir doktora başvurmalıdır.
Bacaklardaki güç kaybının kısmi felcin belirtisi olabileceği unutulmamalıdır.
Yürürken kalçanın boşalması, merdiven çıkamama, kollarını yukarı kaldıramama, ayakkabının ağır gelmesi, ayak bileğinde burkulma, ayağın yere takılması ve sık sık düşme bacaklarda güç kaybının olduğunu gösterir.
İçme de, yemek yeme de ve yutma da zorluk çekilebilir.
Fizik tedavi ve düzenli egzersiz ile kaslar güçlendirilebilir:
Kaslarda güç kaybının oluşmaması ve kaslarda ki kuvvet kaybının geciktirilmesi için düzenli egzersiz yapılmalıdır. Fizik tedavi kaslarda oluşabilecek güç kaybını, solunum problemlerini ve eklemlerde oluşabilecek bozuklukları da önlemede yardımcıdır.
Bacak Uyuşması: İstirahat edilmeli, masaj yapılabilir, düzenli uyku, sağlıklı ve dengeli beslenme, bacakta uyuşmayı önleyici tedbirlerdir.
Şeker Hastalığı. Bacak güçsüzlüğü şeker hastalığının komplikasyonlarından biridir. Şeker hastalarında görülen sinir hasarı sonucunda bacaklarda güçsüzlük görülebilir. Kan şekeri sürekli yüksek düzeyde kalırsa zamanla sinir liflerine zarar vererek vücudun çeşitli bölgelerinde his kaybı ve uyuşma gibi şikayetlere neden olabilir. Şeker hastalığı ile oluşan his kaybı genellikle bacak ve ayaklarda başlar.
Siyatik: Omur kemikleri arasındaki sinirlerin baskılanması durumudur. Bu sorun, bir çeşit sinirin sıkışmasıdır. Bacak kaslarında ciddi oranda kuvvet kaybına sebep olur. Bel bölgesinden çıkıp bacak boyunca devam eden siyatik sinirinde oluşabilecek olumsuzluklar omuriliğin hangi tarafının etkilendiğine göre tek veya iki bacağın uyuşması, karıncalanması ve kaslarda güçsüzlük gibi şikayetlere neden olabilir.
İnme: Beyne yeterli miktarda oksijen gitmemesi sonucu oluşan inme, bacak güçsüzlüğü sebepleri arasında yer alır. Kas fonksiyonlarında kayıplara yol açar.
“Kemik yumuşaması” olarak bilinen Osteomalazi hastalığı; kalça, bacak, kaburga ve boyun bölgelerinde kemik ağrısı oluşur. Bu hastalık kalçada kas güçsüzlüğüne sebep olur. Bu hastalar, merdiven çıkmada ve ayağa kalkmada zorlanırlar. Bunlar bacak güçsüzlüğü belirtileridir.
Bacaklardaki güçsüzlüğün önemli bir nedeni “kas erimesi” yani “kas atrofisi” hastalığı olarak gösterilmektedir.
Uzun süre hareketsiz kalan ve çalışmayan bir kişi aniden ağır bir işte çalışması, uzun bir aradan sonra aniden ve ısınmadan spora başlayan veya ağır hareketler yapan kişilerin kaslarında laktik asit birikir. Sonuçta, bacaklarda ağrı ve güçsüzlük meydana gelir.