Susuz Kalmak Unutkanlığa Sebep Olabiliyor
MAKALE
Paylaş
22.10.2022 18:35
1 yorum
1.317 okunma
Necdet Ergün

Yaşlı insanlarda meydana gelen zihin bulanıklığı ve unutma sebepleri arasında susuz kalmak önemlidir.

Susuz kalanlarda şeker hastalığını kontrol edememek ve idrar yolu infeksiyonları oluşabilir.

Unutkanlık sebepleri olarak susuz kalmak, kontrol edilemeyen şeker hastalığı ve idrar yolu enfeksiyonları gösterilmektedir.

Yaşlı insanlarda susuzluk hissinin azaldığını ve vücudun susuz kaldığını belirtiyorlar. Yaşlı insanlar susuz kalsalar da su içme ihtiyacı hissetmezler.

Dehidrasyon(vücudun susuz kalması)  tüm vücudu etkiler.

Susuzluk zihinsel sorunlara, kan basıncında düşmeye ve kalp çarpıntısına sebep olur. Göğüs ağrısı görülür. Akciğer hastalıklarının tedavisinde çok su içmek tavsiye edilmektedir. Günlük 2,5-3 kg su içilmelidir.

Yeterli su içmeyen insanlarda vücutta meydana gelen reaksiyonlar ve kimyasal fonksiyonlar doğru bir şekilde oluşmaz. Bu da vücudun tüm fonksiyonlarını olumsuz yönde etkiler. Kan basıncı azalır.

Sıvı deyince akla gelenler, su, bütün çaylar, süt, sulu yemekler, çorbalar, karpuz, kavun, üzüm, şeftali ve suca zengin bütün meyveler akla gelir.

Bir gün içinde 2 saatte bir su içmek iyidir. Yaşlılara bu hatırlatılırsa iyi olur.

Susuz kalanlarda dikkat eksikliği, nefessiz kalma meydana gelir.

Yeterli su içmemekten dolayı vücutta meydana gelen reaksiyonların ve performansı tüm vücuda zarar verir.

SUYUN ÖNEMİ VE SUYUN KULLANIMI

Beynin %75 i sudur. Beyin susuz kalırsa uyku hali olur.

Suya tarçın ve limon sıkılır tatlıdan sonra içilirse insülin direncine faydası olur.

Su ihtiyaç= Kilo x 30= 2100

70 kg x 30 = 2,10 lt suya ihtiyaç var demektir.

Su hayattır. Dünya da ki bütün canlıların suya ihtiyacı vardır. Susuz hayat olmaz. İnsanlar, hayvanlar ve bitkiler susuz yaşayamaz. İnsan vücudunun çoğu sudur. İnsan vücudunda ki kanın çoğu sudur. İnsan açlığa daha fazla dayanır. Ancak susuzluğa daha az dayanır.

Az su içenlerde baş ağrısı ve birçok sağlık sorunu oluşur.

Sadece katı yiyecekler sebze ve meyveler su ihtiyacımızın %20 si kadarını karşılar. %80’ini su içerek karşılamalıyız.

Yatmadan önce ve sabah kalkınca 1 bardak ılık su içmenin metabolizmayı %10-15 artırdığı kabul ediliyor.

Fazla su içmek su toksisitesi oluşturur.

Susuzluk cilt kırışıklıklarına ve cilt kurumasına sebep olur. Cildin hemen altında olan su cilt için önemlidir.

Kafein idrar söktürücüdür.

Kafeinli çay, kahve ve neskafe idrar söktürücü özelliğinden dolayı vücuttan fazla idrar atılmasına sebep olur.  Dolayısıyla vücutta su eksilir.

Çay, kahve ve neskafe gibi kafeinli içecekler su ihtiyacımız karşılar. Ancak gene de mutlaka su içilmesi gerektiği belirtilmektedir.

Spor yapmadan önce su içmeliyiz. Su içmeden spor yapmak tavsiye edilmez. Spor yaparken vücuttan su ve mineraller eksilir. Daha sonra bu eksiklikleri karşılamak gerekir.

Yemek öncesi 1 bardak su içmek sindirime hazırlık olarak değerlendirilmelidir. Ayrıca midede bir hacim işgal edeceği için iştahı azaltması ve hacim işgal etmesi nedeniyle fazla yemeye engel olduğu kabul edilir.

Sabah işe giderken 1,5 lt suyumu içtim demek yanlıştır. Su gün içinde içilmelidir.

SABAHLARI AÇ KARNA SU İÇMENİN FAYDALARI

Vücudumuz ağırlıklı olarak sudan oluşur. Kaslarımızın yüzde 75’i, beynimizin yüzde 90’ı, kemiklerimizin yüzde 22’si ve kanımızın yüzde 83’ü sudur.

Su, hayat için vazgeçilmezdir ve sağlığımıza olan yararları tartışılmaz. Sorunsuz ve sağlıklı bir şekilde işlemek için bütün organlarımızın suya ihtiyacı vardır.  Suyun insan yaşamındaki önemi tartışılamaz. Her gün yeterli miktarda su içmek, sağlığımız için yapmamız gerekenlerin başında gelir.

Japon su terapisinde 1 ay boyunca sabah kalkınca aç karna 4 bardak su içilir. Sonraki 45 dakika boyunca bir şey yenmez. Suyun sıcaklığı oda sıcaklığında olabilir veya biraz daha sıcak olabilir. Japon terapisi 1 ay boyunca uygulanır sonra bırakılır.

Normal olarak sabahları aç karna 1-2 bardak ılık su içmenin faydaları:

Kilo vermeye yardımcı olur. Tokluk hissi oluşturur. Sabahları su içtiğimizde, tüm toksinler serbest kalır ve sindirim sistemimiz gelişir. Bu sayede daha az açlık hissederiz. Aşırı yeme isteğimiz azalır ve kilo verme sürecimiz kolaylaşır.

Su, vücuttaki toksinleri atmak dışında yağ ve kalori yakımına da katkı da bulunur. Ayrıca, açlık hissini bastırarak gereksiz ve fazla yemenin önüne geçer.

Bağışıklık sisteminin güçlenmesinde faydası vardır: Güçlü bir bağışıklık sistemi bizi hastalıklardan korur.

Vücudumuzu toksinlerden arındırır: Biz uyurken vücudumuz kendini onarır, enerji takviyesi yapar ve hormonları dengeler. Uyandıktan sonra sıvı almamız vücudumuzda dışarı atılmayı bekleyen toksinlerin salınmasını sağlar. Böylelikle daha temiz bir cilde sahip oluruz.

Toksinlerden kurtulmak ve vücudumuzun ihtiyaç duymadığı maddelerin atılımını sağlamak için idealdir. Bu sayede, her günün başlangıcında su, metabolizmamızı hızlandırır ve hastalıklardan korunmamıza yardımcı olur.

Gece boyunca, vücudumuz hücrelerimizi tamir etmek ve kendini yenilemek için çalışır. Bu nedenle sabahları aç karna bir bardak su içmek atık maddelerin idrar yoluyla atılmasını sağlayacağından çok faydalıdır.

Saçları güzelleştirir: Saçların canlı ve parlak görünmesinde faydası vardır. Su, saç teli ağırlığının neredeyse dörtte birini oluşturur. Bol miktarda içilen su, saçı içten besler. Yetersiz su alımıysa kırılgan ve ince saç tellerine neden olabilir. Parlak ve sağlıklı saçlar için her gün 2-3 lt su içmelisiniz.

Su, cildin parlak ve canlı görünmesini sağlar. Su cilt sağlığı için çok faydalıdır. Araştırmalar, aç karna su içmenin kan akışını artırdığı ve cildi daha parıltılı hale getirdiğini ortaya koymuştur.

Gün boyunca su içmek vücudunuzda biriken toksinlerin atılmasını sağlar. Bu da cildin parlak görünmesine katkı sağlar. Aynı zamanda cildin esnekliğini de artırarak kırışıklıkları önler. Aç karna 2 bardak su içmek cildimizin esnekliğini ve gerginliğini korumasına yardımcı olur ve erken kırışıkların oluşmasını engeller.

Cildin nem dengesi düzelir ve parlar.

Böbrek taşlarının oluşumunu ve mesane infeksiyonlarını önler: Aç karna su içmek böbrekte taşlara yol açan asitleri yok eder. Ayrıca toksinlerin neden olduğu çeşitli mesane infeksiyonlarından da korur.

Aç karna 1-2 bardak su içmek; alkol, tütün, kirlilik, kötü beslenme sonucunda vücudumuza giren zararlı maddelerin etkisini azaltmaya yardım eder.

Su içmek, bütün organlarımızın sağlıklı bir şekilde işlemelerine yardım eder.

Su içmek, lenf bezlerimizin ve bağırsak yolumuzun sağlığını koruyarak ve kortizol değerlerimizi kontrol etmemize yardımcı olarak bizi infeksiyonlardan korur ve genel sağlığımıza katkıda bulunur.

Aç karna bir bardak ılık su içmek, güne enerjiyle başlamanın iyi bir yoludur. Sabahları karşılaşabileceğimiz uyku halini ve yorgunluğu gidermeye yardımcı olur.

Metabolizmayı tetikler, metabolizmayı hızlandırır: Uyandıktan sonra bir bardak su içmek kilo vermenin en iyi yoludur. Metabolizma hızınızı % 24 artırır. Aynı zamanda vücudun besinleri emmesini kolaylaştırır. Sabahları su içmek size doğal bir enerji sağlayacaktır.

Kahvaltıdan önce su içmek, bağırsak hareketlerimizi canlandırarak kabızlığı önlemeye yardım eder.

Eğer gastrit ve benzeri sorunlar yaşıyorsanız su en iyi yardımcılarınızdan birisi olabilir. Mide problemleri için faydası vardır. Hazımsızlığa, midede artan asitler neden olur. Aç karna birkaç bardak su içmek midenizdeki asit düzeyini düşürmeye ve gastrite neden olan krampları gidermeye yardımcı olacaktır. Midenizde oluşabilecek problemin önüne geçer.

Bu nedenle aç karna su için ve gün içerisinde de su içmeyi ihmal etmeyin.

 

Yorum Ekle
Adınız :
Başlık :
Yorumunuz :

Dikkat! Suç teşkiledecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Toplam 1 yorum yapıldı
Çok doğru
"Susuz Kalmak Unutkanlığa Sebep Olabiliyor" Herkesin bilmesi gereken gerçek. Ne yazık -ki riayet etmiyoruz. Uyarı yazılarınız için teşekkürler. Allah razı olsun
Yorum Ekleyen: Muatafa Yıldız     27.10.2022 16:43:47

sanalbasin.com üyesidir

ANA HABER GAZETE
www.anahaberyorum.com
İşin Doğrusu Burada...
İLETİŞİM BİLGİLERİMİZ
BAĞLANTILAR
KISAYOLLAR
anahaberyorum@hotmail.com
0312 230 56 17
0312 230 56 18
Strazburg Caddesi No:44/10 Sıhhiye/Çankaya/ANKARA
Anadolu Eğitim Kültür ve Bilim Vakfı
Anadolu Ay Yayınları
Ayizi Dergisi
Aliya İzzetbegoviç'i
Tanıma ve Tanıtma Etkinlikleri
Ana Sayfa
Yazarlarımız
İletişim
Künye
Web TV
Fotoğraf Galerisi
© 2022    www.anahaberyorum.com          Tasarım ve Programlama: Dr.Murat Kaya