Risk almayan kaybedecek
MAKALE
Paylaş
29.01.2023 22:48
573 okunma
Nasuhi Güngör

AK Parti’nin değişim hikayesi, içinde bulunduğu Milli Görüş hareketindeki ayrışma itibarıyla başlıyor. Partinin kuruluşuyla ve ardından 20 yılı aşan iktidar dönemleriyle devam ediyor. Bu süreçte Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın katkısı ve gücü de tartışılmaz elbette.

2002 yılından sonra hemen her seçim öncesi, AK Parti’nin siyasi merkezdeki varlığının geçici olduğunu ve seçimi kaybedip hızla eriyeceğini savunanlar oldu. Ekonomiden iç siyasete, laiklik tartışmaları başta olmak üzere partinin “müesses nizam”la olan çatışmalarına ve dış politikaya kadar pek çok gerekçe/dinamik üzerinden bu tezler ortaya konuldu.

Ana damarından kopan siyasi partilerin başarılı olamayacağı yönündeki tezlerin yanı sıra, DSP’nin 1999’daki yükselişi ve 2002’de adeta kar gibi erimesi üzerinden yapılan değerlendirmeler de hep aynı noktaya vurgu yapıyordu.

AK PARTİ’NİN SİYASİ MERKEZDEKİ YERİ

Bu tahminler tutmadı.

Erdoğan ve partisi siyasi merkezde kuvvetli bir yer edindi. Deyim yerindeyse onu "merkez arazisinde gecekondu” gibi görmek isteyenleri her seçimde yanılttı. Siyasi krizler, uluslararası çatışmalar, özellikle ABD'yle ilişkilerdeki ciddi gerilimlere rağmen iktidarını sürdürdü.

Ancak bu durumu tespit ederken, liderin ve partinin hep aynı siyasi kodlarla yoluna devam ettiğini söylemek mümkün değil. Aksine Erdoğan’ın liderliğindeki AK Parti, kritik zamanlarda beklenmedik hamlelerle süreci yönetirken; bir anlamda kendisini yeniden tanımladı. Başka bir ifadeyle değişti ve dönüştü.

Bugün, hem 2019 yerel seçimlerindeki Ankara ve İstanbul sonuçlarından, hem de yaşanan ekonomik sorunlardan hareketle Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AK Parti’nin kaybedeceğini düşünenler hayli fazla görünüyor. Ne kadarı gerçek, ne kadarı algı; bunu en kesin cevabıyla sandıkta göreceğiz.

Ancak seçim yaklaştıkça gördüklerimiz de var.

Yorum Ekle
Adınız :
Başlık :
Yorumunuz :

Dikkat! Suç teşkiledecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

sanalbasin.com üyesidir

ANA HABER GAZETE
www.anahaberyorum.com
İşin Doğrusu Burada...
İLETİŞİM BİLGİLERİMİZ
BAĞLANTILAR
KISAYOLLAR
anahaberyorum@hotmail.com
0312 230 56 17
0312 230 56 18
Strazburg Caddesi No:44/10 Sıhhiye/Çankaya/ANKARA
Anadolu Eğitim Kültür ve Bilim Vakfı
Anadolu Ay Yayınları
Ayizi Dergisi
Aliya İzzetbegoviç'i
Tanıma ve Tanıtma Etkinlikleri
Ana Sayfa
Yazarlarımız
İletişim
Künye
Web TV
Fotoğraf Galerisi
© 2022    www.anahaberyorum.com          Tasarım ve Programlama: Dr.Murat Kaya