Yeni Anayasa Yapılırken Yahut Gazze Yanarken
MAKALE
Paylaş
20.12.2023 14:19
844 okunma
Mustafa Yıldız

Evet, 2023’ün 7 Ekim tarihinden 20 Aralık tarihine kadar dünyanın gözü önünde görülmedik bir vahşet ve kanlı bir cinayet işleniyor. İki buçuk aya yaklaşan bu vahşet katliamlarında dünyanın bütün askeri ve teknik güçlerini arkasına alan Siyonist İsrail’’in bir iman ve şehadet gücünün karşısında perişanlığını ve yalnızlığını gördük.

Yeni doğmuş bebeklerin ve hayata yeni adım atmış taze bedenli çocukların parçalandığı ve bugüne kadar 20 bin kişinin katledildiği, bir ülkenin yerle bir edilip kan deryası ve enkaza dönüştürüldüğü; dünyanın ise aciz bir şekilde sadece izlemekle iktifa ettiği bu manzara karşısında vahşeti ifade edebilecek kelimelerin kifayetsiz kaldığını görmek insanı kahrediyor.

Sonucun nereye varacağı meçhul.

Böyle bir zamanda gündemin arkasına düşmüş bir konuyu neden ele aldım?

Cumhuriyetimizin yüzüncü yılı münasebetiyle Anadolu Eğitim Kültür ve Bilim Vakfı gençlik grubunun çıkardığı AYİZİ dergisinin Cumhuriyet özel sayısında Osman Arslan’ın “CUMHURİYETİN KIRILMA NOKTALARI: ANAYASALAR-HÜRRİYET VE SİYASET ARASINDA” başlıklı yazısı, beni bu yazımı neşretmeye sevk etti.

Yazarın derin bir vukufiyetle ifade ettiği konular bilimsel, tarihsel ve sosyolojik mahiyette harika bir sunumdur. Benim ifade etmeye çalışacağım konu, daha çok hukuki ve teknik mahiyette bir sunumdur.

YENİ BİR ANAYASA

Değişen ve dönüşen dünya şartlarında Türkiye’nin yeni bir anayasaya ihtiyacı olduğunu (muhtemelen) düşünmeyen kimse yoktur. Anayasa hukuku ve hukuk alanında yetkin bir kişi olmamakla beraber herkes gibi kanaatlerimi belirtme hakkına sahip olduğumu düşünüyorum.

ÖNEMLİ BAZI KRİTERLER
1- İslam fıkhında haramlar (yasaklar) sayılı, helaller (serbestler) ise limitsizdir. Yüce Yaratıcı, Hz. Âdem ve eşine “Sadece cennetteki şu ağaca yaklaşmayın; onun dışında serbestçe yaşayın!”  Diyerek bir tek yasak koymuş, cennetin diğer bütün yaşam alanlarını serbest bırakmıştır.
14 küsur asır önce Allah’ın gönderdiği yasalar, anayasa tekniği bakımından rakipsizdir.
Önce mevcut anayasanın fert ve toplum hayatında benimsenmeyen, özümsenmeyen ve şikâyet konusu olan yönleri nelerdir? Genel bir tespitten sonra bunları çıkarıp yerine karşıt kavramlarını bulup yerleştirmek gerekir. Yani “bize ne lazımdır?” dan önce” bize ne lazım değildir?” sorusu anayasa çalışmalarının anahtarı olmalıdır.
Belirtmeliyiz ki anayasa, yasalar gibi her şeyi tanımlayan uzunlukta olmamalı; kısa ve sade olmalıdır.
2- Devlet, bütün vatandaşlarının hizmetindeki hiyerarşik bir düzenden oluşmalıdır. Rakip yapıların oluşmasına imkân vermeyen düzenlemeleri içermelidir.
3- Demokratik Seçimlerde seçmenlik şartları nasıl ki belli yaş, vatandaşlık şartlarına bağlanmışsa aynı şekilde “hiç bilenlerle bilmeyenler bir olur mu?” Hikmeti gereğince sadece canlı bir varlık olmaktan başka bir şey olmayan bir seçmenle; bilgi, beceri, sevgi ve sorumluluk bilinciyle donanmış bir vatandaşın aynı olamayacağı gerçeğinden hareketle seçmen kalitesini ve standartlarını yükseltmek gerekir. Bunu yapamazsak söz ayağa, ülke anarşiye düşer.
4- Batı demokrasilerini değil, kendi tarihimizin ve kültürümüzün istişare kurumlarını örnek alan bir anayasa yapmalıyız.
5- Devletin hiyerarşik düzeninde en tepede görev, yetki ve sorumlulukları anayasa ile belirlenmiş bir kurum ve onun başındaki bir kişi olmalıdır. Unutulmamalıdır ki üç kıta yedi deniz hâkimiyetimiz, görev ve yetkileri o günkü yasalarla belirlenmiş tek kişiler yönetiminde gerçekleşmiştir.
6- Yargı ve yürütme, millet adına yasama görevi yapan meclis tarafından seçilmelerine imkân verecek bir düzenleme ile olmalıdır.
7- DEVLETİN GÖREVLERİ

  1. Yasama
  2. Adalet
  3. İç ve dış güvenlik
  4. Sosyal güvenlik
  5. Planlama ve denetlemeden başka görevi olmamalıdır.

Eğitimden ekonomiye, sağlıktan güvenliğe, ziraattan konuta, enerjiden dışsatıma kadar hayatın bütün alanlarında hiçbir boşluk kalmayacak şekilde verilecek olan hizmetler, devletin gerçek bir planlaması ve denetimi altında yerli ve yabancı özel sektörce gerçekleştirilmelidir. Devletin sırtındaki yükler kaldırılarak özel kişilerin ve toplumun enerjisi, ekonomik ve sosyal hayata katılmalıdır. Bütün bunlar “efradını cami, ağyarını mani’ ”  mantık ve tekniğiyle çıkarılacak olan yasalarla düzenlenmelidir.
ÜLKEYİ SEVİYORSANIZ
Anayasa yapıcılar, siyasi rakiplik uğruna ülke geleceğini karanlığa atacak davranışlardan kaçınmalıdırlar. Hiç kimsenin fikri mutlak doğru veya mutlak yanlış değildir. Doğruya doğru, eğriye eğri dememiz gerekir. Unutulmamalıdır ki “müsademe-i efkârdan Barika-i hakikat doğar.”
Üçüncü maddede belirttiğimiz seçmen kriterlerine uygun olarak Anayasa millete sunularak onay alınmalıdır.
Ebu Yusuf’a bir soru sormuşlar. O da “bilmiyorum” demiş. “Koskoca kadılar kadısı olmuşsun, devletten şu kadar maaş alıyorsun, sorduğumuz soruya da bilmiyorum, diyorsun.” Dediklerinde Hazret şu cevabı vermiş:

“Ben bildiklerim kadar maaş alıyorum; bilmediklerim kadar alsam, dünyanın bütün malı bile bana yetmez.”

Bir anayasa üzerinde kısaca düşüncelerim bunlar. Bilmediklerim ise dünya kadardır.

 

Yorum Ekle
Adınız :
Başlık :
Yorumunuz :

Dikkat! Suç teşkiledecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Mustafa Yıldız
YAZARIN ÖZGEÇMİŞİ

MUSTAFA YILDIZ KİMDİR?

Mustafa Yıldız 1951 yılında Konya'nın Kulu İlçesinin Hisar köyünde doğdu.1963 yılında İlkokuldan mezun olduktan sonra birkaç yıl Arapça okudu.

1967–1968 ders yılında Ankara İmam-Hatip Okulu'na girdi. 1973–1974 yılında bu okuldan mezun olduktan sonra Ankara merkezinde İmam-Hatip olarak memuriyete başladı. Aynı yıl Hacettepe Üniversitesi Sosyal ve İdari Bilimler Fakültesi'ne girdi. Bir yandan memuriyetini sürdürürken diğer yandan öğrenimini sürdürerek mezun oldu.

1981 yılında Erzincan'da kısa dönem askerlik görevini yaptı.

1983 yılında Diyanet işleri Başkanlığı adına Almanya'ya Din Görevlisi olarak gitti. 1988 yılında yurda dönen Yıldız, Diyanet İşleri Başkanlığı'nda Süreli Yayınlar bölümünde Diyanet Gazetesi, Diyanet Çocuk Dergisi... Gibi yayınların hazırlanmasında çalıştı ve adı geçen yayın organlarında yazılar yazdı.

Bir yıl sonra1989 Eylülünde istifa ederek serbest ticarete atıldı. Bu tarihten sonra aktif siyasete atılarak, belediye başkanlığı adaylığı, milletvekili adaylığı ve on yıl boyunca bir partinin Ankara İl Başkanlığını yaptı.

2003 yılında ticaret ve siyasetten ayrılan Mustafa YILDIZ, açıktan atama ile Ankara Büyükşehir Belediyesi Basın Yayın Daire Başkanlığı nezdinde göreve başladı. 2 yıl sonra adı geçen dairede Kamuoyu Değerlendirme Şube Müdürü olarak 12 yıl boyunca anket çalışmalarını ve sanat sergilerinin yöneticiliğini yaptı. Petek adlı şiir kitabını bu görevinde iken yayımladı.

Belediyedeki görevine başladıktan kısa bir süre sonra Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Tefsir Bölümünde master yaptı.

Mustafa Yıldız’ın yayımlanmış 2 kitabı ile yayımlanmamış 5 kitabı; çok sayıda dini, sosyal ve kültürel içerikli yayınlanmış makalesi bulunuyor.

60’lı yıllardan beri muhtelif yayın organlarında şiirler ve yazılar yazmaktadır. Yeniden Milli Mücadele ve Pınar dergilerinde şiir ve yazıları yayımlanan Yıldız, AnaHaberGazete internet gazetemizin de köşe yazarıdır.

Mustafa YILDIZ, Anadolu Eğitim Kültür ve Bilim Vakfı mütevelli heyet üyesidir.

Ankara Büyükşehir Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Dairesi Başkanlığında Şube Müdürü görevinden emekli olan Mustafa Yıldız, 4 çocuk ve 7 torun sahibidir. Ankara’da ve Konya’nın Kulu ilçesinde ikamet etmektedir.

sanalbasin.com üyesidir

ANA HABER GAZETE
www.anahaberyorum.com
İşin Doğrusu Burada...
İLETİŞİM BİLGİLERİMİZ
BAĞLANTILAR
KISAYOLLAR
anahaberyorum@hotmail.com
0312 230 56 17
0312 230 56 18
Strazburg Caddesi No:44/10 Sıhhiye/Çankaya/ANKARA
Anadolu Eğitim Kültür ve Bilim Vakfı
Anadolu Ay Yayınları
Ayizi Dergisi
Aliya İzzetbegoviç'i
Tanıma ve Tanıtma Etkinlikleri
Ana Sayfa
Yazarlarımız
İletişim
Künye
Web TV
Fotoğraf Galerisi
© 2022    www.anahaberyorum.com          Tasarım ve Programlama: Dr.Murat Kaya