Emekli Müsteşar Fatih Acar Anadolu Vakfında "Kayıt Dışı Ekonomi " konulu bir Sunum Yaptı
Kısa bir açılış konuşması yapan Anadolu Vakfı Mütevelli Heyet Başkanı Av. Hayrullah Başer’den sonra kürsiye gelen Emekli Müsteşar Fatih Acar Anadolu Eğitim Kültür ve Bilim Vakfı Yüksek İstişare Kurulu toplantısı vesilesiyle Kurul üyeleri ile birlikte seçkin bir bürokrat topluluğunun iştirak ettiği ve Ülkemiz geleceği açısından çok önem arzeden Kayıt dışı ekonominin ülkemiz insanına neler kaybettirdiğini çarpıcı örnekler vererek anlattı.
ÖZEL HABER
Paylaş
01.06.2024 17:50
256 okunma

Kısa bir açılış konuşması yapan Anadolu Vakfı Mütevelli Heyet Başkanı Av. Hayrullah Başer’den sonra kürsiye gelen Emekli Müsteşar Fatih Acar Anadolu Eğitim Kültür ve Bilim Vakfı Yüksek İstişare Kurulu toplantısı  vesilesiyle Kurul üyeleri ile birlikte seçkin bir bürokrat topluluğunun iştirak ettiği ve Ülkemiz geleceği açısından çok önem arzeden Kayıt dışı ekonominin ülkemiz insanına neler kaybettirdiğini çarpıcı örnekler vererek anlattı.

Kayıt dışı ekonomiyi, belgeye dayandırılmayan ve vergilendirilmeyen gelir olarak tanımlayan Acar, Devletin %32 oranında vergi kaybının olduğunu, bu oranın ülkemiz GSMH 'sını olumsuz yönde etkilediğini, vergi oranlarının düşürülerek öncelikle ekonomik kaynakların kayıt altına alınmasına vurgu yaparak daha fazla devletin gelir elde edebileceğini, yıllık SGK açığının 39 milyar olduğunu, kaçak ekonomiden kaynaklı kaybın ise 42 milyar olduğunu, bu kaybın önlenmesi ile bir çok problemin çözülebileceğini çarpıcı örneklerle ifade etti.

Fatih Acar, Kayıt dışı ekonominin önlenmesi konusunda bazı önerilerde bulundu;

- Türkiyede teknolojik altyapının hızlandırılması, Bankacılık sistemi, Gayrimenkul envanteri, Altın ve Döviz piyasası ve Taşıtlar gibi,

- Kayıtdışı Ekonomi konusunda yeterli bilincin oluşturulması,

- Kurumlararası iletişim ve işbirliğinin sağlanması,

- Vergi, iş ve Sosyal güvenlik yasalarının gözden geçirilmesi,

- Denetimde yaşanan sorunların çözülmesi, veri ve bilgiye dayalı bir modelin uygulanması,

- Rehberlik anlayışının ön plana çıkarılması,

- İş ve Sosyal Güvenlik yasalarının çıkarılması,

- Yeşil kartlılar sorununun çözümü, gerçek ihtiyaç sahiplerinin belirlenerek tespit yapılması,

Bu önerilerin uygulamaya konulması ile sorunun çözüme kavuşturulabileceğini, kaçakların önlenebileceğini, ülke gelirlerinin artırılabileceğini ifade ederek sözlerini tamamladı.

Fatih Acar'ın bu sunumu ile Ülkemiz için kanayan bir yara olan "Kayıt Dışı Ekonomi " Anadolu Eğitim Kültür ve Bilim Vakfı tarafından  gündeme taşınmış oldu.

 

Yorum Ekle
Adınız :
Başlık :
Yorumunuz :

Dikkat! Suç teşkiledecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

sanalbasin.com üyesidir

ANA HABER GAZETE
www.anahaberyorum.com
İşin Doğrusu Burada...
İLETİŞİM BİLGİLERİMİZ
BAĞLANTILAR
KISAYOLLAR
anahaberyorum@hotmail.com
0312 230 56 17
0312 230 56 18
Strazburg Caddesi No:44/10 Sıhhiye/Çankaya/ANKARA
Anadolu Eğitim Kültür ve Bilim Vakfı
Anadolu Ay Yayınları
Ayizi Dergisi
Aliya İzzetbegoviç'i
Tanıma ve Tanıtma Etkinlikleri
Ana Sayfa
Yazarlarımız
İletişim
Künye
Web TV
Fotoğraf Galerisi
© 2022    www.anahaberyorum.com          Tasarım ve Programlama: Dr.Murat Kaya