Kısa bir açılış konuşması yapan Anadolu Vakfı Mütevelli Heyet Başkanı Av. Hayrullah Başer’den sonra kürsiye gelen Emekli Müsteşar Fatih Acar Anadolu Eğitim Kültür ve Bilim Vakfı Yüksek İstişare Kurulu toplantısı vesilesiyle Kurul üyeleri ile birlikte seçkin bir bürokrat topluluğunun iştirak ettiği ve Ülkemiz geleceği açısından çok önem arzeden Kayıt dışı ekonominin ülkemiz insanına neler kaybettirdiğini çarpıcı örnekler vererek anlattı.
Kayıt dışı ekonomiyi, belgeye dayandırılmayan ve vergilendirilmeyen gelir olarak tanımlayan Acar, Devletin %32 oranında vergi kaybının olduğunu, bu oranın ülkemiz GSMH 'sını olumsuz yönde etkilediğini, vergi oranlarının düşürülerek öncelikle ekonomik kaynakların kayıt altına alınmasına vurgu yaparak daha fazla devletin gelir elde edebileceğini, yıllık SGK açığının 39 milyar olduğunu, kaçak ekonomiden kaynaklı kaybın ise 42 milyar olduğunu, bu kaybın önlenmesi ile bir çok problemin çözülebileceğini çarpıcı örneklerle ifade etti.
Fatih Acar, Kayıt dışı ekonominin önlenmesi konusunda bazı önerilerde bulundu;
- Türkiyede teknolojik altyapının hızlandırılması, Bankacılık sistemi, Gayrimenkul envanteri, Altın ve Döviz piyasası ve Taşıtlar gibi,
- Kayıtdışı Ekonomi konusunda yeterli bilincin oluşturulması,
- Kurumlararası iletişim ve işbirliğinin sağlanması,
- Vergi, iş ve Sosyal güvenlik yasalarının gözden geçirilmesi,
- Denetimde yaşanan sorunların çözülmesi, veri ve bilgiye dayalı bir modelin uygulanması,
- Rehberlik anlayışının ön plana çıkarılması,
- İş ve Sosyal Güvenlik yasalarının çıkarılması,
- Yeşil kartlılar sorununun çözümü, gerçek ihtiyaç sahiplerinin belirlenerek tespit yapılması,
Bu önerilerin uygulamaya konulması ile sorunun çözüme kavuşturulabileceğini, kaçakların önlenebileceğini, ülke gelirlerinin artırılabileceğini ifade ederek sözlerini tamamladı.
Fatih Acar'ın bu sunumu ile Ülkemiz için kanayan bir yara olan "Kayıt Dışı Ekonomi " Anadolu Eğitim Kültür ve Bilim Vakfı tarafından gündeme taşınmış oldu.