Örnek Arkadaşlık
MAKALE
Paylaş
13.01.2025 11:24
151 okunma
İsmail Aydın

Benimseyip yapacağımız iyisi de var, kaçınıp yapamayacağımız kötüsü de var örneklerin. Aslında kötü olan bir şey örnek olmamalı. Mecelle’de , “su-i misal emsal olmaz” denir. Ki, bununla kötü örneklerden yola çıkılarak genelleme yapmanın yanlışlığı anlatılmak istenir.

Bu anlamda kelimeler de yanlış kullanılıyor. Mesela, “muvaffak olmak”, yeni tabirle “başarmak” kelimesini kullanırken, “Hırsız polisin elinden kaçmayı başardı” demek doğru bir ifade değildir. Hırsız kaçtı, dersiniz olur biter. Burada “başardı” kelimesi kullanılamaz. Peki, kullandınız! O halde yanlış yaptınız, başardı kelimesine hakaret ettiniz. Başarmak müspet, olumlu sonuçlar hakkında kullanılacak bir kelimedir. Bu türden yanlışlıklarla dolu -ödüllü- kitaplar, şarkılar, türküler, televizyonlarda saçmalayan spikerler, program yapımcıları, hâsılı ne ararsanız var. Neyse!

“Gerçek Arkadaşlık ve Sağlık” başlıklı yazımız ilgi çekince memnuniyet verici tepkiler aldım. Bu arada, geçirdiğim ameliyat için sağlık ve şifa dileklerini ileten değerli okurlarıma buradan peşinen teşekkürlerimi sunuyorum.

Kahramanlar diyarı Erzurum’dan Bekir Hoca aradı, dedesi Mevlit Çavuş ile onun asker arkadaşı Şevket Efendi arasında yaşanan bir olayı anlattı. Ona anlatan da doksanlı yaşlarındaki babası.

Bu iki arkadaş, zaman zaman birbirlerine gider gelirlermiş. Bir defasında Şevket Efendi gelmiş görmüş ki Mevlit Çavuş kısmen felç olmuş. Ekilecekleri tam ekememiş, ektiklerini de tamamen biçememiş. Biçtiklerinin bir kısmını tarlada yığın yapmış, bir kısmını harman yerine getirmiş, sürüp savuracak, taneleri samandan ayıracak. Taneler yemeklik buğday, samanlar da hayvan yemi olarak kullanılacak. Ne var ki Mevlit Çavuş bunları da yapamamış.

Bu arada Şevket Efendi, ahırı, samanlığı gezmiş. Ahırda hayvanlar var ama samanlıkta neredeyse yok denecek kadar az bir saman var. Bu yemle davar-sığır kışı geçiremez. Şevket Efendi, durumu iyice anladıktan sonra Mevlit Çavuşa varmış:

- Mevlit Çavuş, bana müsaade, ben köyüme “cidirem”. Yanımda oğlum var. Senin saman az, hayvanlar o samanla kışı çıkaramaz. Öküzleri bize ver, onlara bu kış biz bakalım.

Hikâyeyi anlatırken yanımda bulunan bir arkadaş:

- Bak hele şimdi, ben bakarım, diyerek adam alıp götürsün de, Mevlit Çavuş öküzlerden de olsun, demez mi?

- Hayır, düşündüğün gibi olmamış, diye cevapladım arkadaşı. Şevket Efendi, öküzleri bakmak üzere götürmüş ve bakmış. Ve ne yazık ki bu arada öküzün biri ölmüş. Ne yapsın Şevket Efendi? Bahar gelince yeni bir öküz almış, getirmiş bir çift öküzü Mevlit Çavuşa teslim etmiş. Hikâye bundan ibaret.

Peki, bu arkadaş niçin böyle dedi? Ne yazık ki sökün eden ve ısrarla televizyonlarda faş edilen ahlak dışı olaylar arkadaşa böyle söyletti. Bu yönde toplumsal algı oluşturuldu, oluşturuluyor. Kimse kimseye güvenmesin isteniyor.

İşte bizim ihtiyaç duyarak anlatmaya çalıştığımız “gerçek arkadaşlık” eskiden böyle yaşanırmış. Bekir Hoca hikâyeyi anlattıktan sonra ilave etti:

- Ağabey, senin anlattığın gibi, Mevlit Çavuş ve Şevket Efendinin torunları olarak birbirimize hâlâ gider geliriz.

Böyle arkadaşlıkların çoğaltılması ve daha da güçlendirilmesi dileklerimle.

 

Yorum Ekle
Adınız :
Başlık :
Yorumunuz :

Dikkat! Suç teşkiledecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
İsmail Aydın
YAZARIN ÖZGEÇMİŞİ

İSMAİL AYDIN KİMDİR?

İsmail Aydın, Hukukçu yazar. Anacığının anlatımına göre koç katımında doğmuş. Koç katımı, Yozgat’ta ekim ayının sonu ile kasım ayının başında olur. Dolayısıyla doğum günü belli değil ama Aydın, doğum günü olarak 29 Ekimi benimsiyor. Koç katımı, döl almak üzere erkek koyunun (Koç) dişi koyunlar arasına bırakılmasına denir.

Peki, hangi yılın koç katımı? O da belli değil. 1950 olabileceği gibi 1949’a da ihtimali var. Her nasılsa nüfusa 08.02.1953 D.lu olarak tescil edilmiş. Yaşı küçük diye ortaokula kabul edilmemiş, bu defa da mahkeme kararıyla, ay ve gün sabit kalmak üzere 1950 olarak tescil edilmiş. İsmail Aydın, doğum gününün bile doğru dürüst kayıt altına alınamayışını, okur-yazar olmayan tolumun  “hal-i pürmelâli” olarak niteliyor.

İsmail Aydın İlkokulu Sorgun’a bağlı Temrezli köyünde, ortaokul ve liseyi Yozgat’ta okudu. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden 1977 yılında mezun oldu. Yedek subay olarak yaptığı askerlik görevinden sonra Sorgun’da altı yıl avukatlık yaptı. Ekim 1986’da Diyarbakır / Bismil’de Noter oldu. Kastamonu/Tosya, Bolu ve Ankara’da çalıştı, 2015 Şubatında emekliye ayrıldı.

İsmail Aydın çilekeş Anadolu’nun yanık sesi olarak çıkıyor karşımıza. Türkiye’mizin karşı karşıya bulunduğu sorunlara ilişkin çözüm önerileri sunuyor. Üzerine titrediği kesim Gençlik. Ağırlıklı olarak üzerinde durduğu sorun Eğitim.

İsmail Aydın, fakülte yıllarından itibaren yazı hayatının içinde oldu. İlk gençlik yıllarıyla beraber memleket meseleleriyle ilgilendi. Tartışmalı radyo ve televizyon programlarına katıldı. Çeşitli dergi ve gazetelerde yazıları yayımlandı. Şubat 2013’ten beridir, internet ortamında yayın yapan Ana Haber Gazete’de yazmaya devam ediyor.

Meteorolojinin Sesi Radyosu’nda 2013-2016 yılları arasında yayınlanan Kıssadan Hisseler Programı’nın yapım ve sunuculuğunu üstlendi. Türkiye Noterler Birliği’nin Meslekî Forum Sitesi’nde anılarını yazdı.

Ağustos / 2016’da “Batı’nın Gücü Nereden İleri Geliyor?”, Kasım 2016’da “Yeniden Yükselişe Doğru”, Şubat 2017’de “Umut Ülke Türkiye”, Mayıs 2017’de “Bir Noterin Anıları”, Ağustos 2017’de “Kaybettiklerimiz”, Ocak 2018’de “Kıssadan Hisseler”, Mart 2018’de “Niçin Akif? Niçin Safahat?” isimli kitapları yayımlandı.

Yazı hayatını ve kitap çalışmalarını sürdüren İsmail Aydın evli ve dört çocuk babasıdır.

sanalbasin.com üyesidir

ANA HABER GAZETE
www.anahaberyorum.com
İşin Doğrusu Burada...
İLETİŞİM BİLGİLERİMİZ
BAĞLANTILAR
KISAYOLLAR
anahaberyorum@hotmail.com
0312 230 56 17
0312 230 56 18
Strazburg Caddesi No:44/10 Sıhhiye/Çankaya/ANKARA
Anadolu Eğitim Kültür ve Bilim Vakfı
Anadolu Ay Yayınları
Ayizi Dergisi
Aliya İzzetbegoviç'i
Tanıma ve Tanıtma Etkinlikleri
Ana Sayfa
Yazarlarımız
İletişim
Künye
Web TV
Fotoğraf Galerisi
© 2022    www.anahaberyorum.com          Tasarım ve Programlama: Dr.Murat Kaya