Paris’te Nasıl Kaybettik?
MAKALE
Paylaş
22.12.2024 13:42
245 okunma
İsmail Aydın

“Bu Defa Kaybetmeyim” başlıklı yazı ile Suriye’de kurulacak masada dikkatli olalım, masada kaybetmeyelim, demeye çalışmıştım. Bir hatırlatma babında, Kırım harbi sonunda toplanan kongrede nasıl kaybettiğimizi anlatıyorduk.

İngiltere ve Fransa, kendi menfaatleri için  -Sinop felaketinden sonra- Osmanlı devleti ile Rusya arasında arabuluculuk teklif etmiş ancak bu teklif Rusya tarafından reddedilmişti. Çünkü Rusya’nın Osmanlı devleti üzerindeki emelleri büyüktü.

Osmanlı devleti, Rus filosunun doğurduğu tehdidin baskısı altında idi. Bu filonun tahribiyle İstanbul’un güvenliği sağlanacak; İngiltere’nin Hint yolu emniyeti temin edilecek; Fransa’nın da Akdeniz’deki emellerini suya düşürmeye çalışan bir silah ortadan kalkmış olacaktı. Neticede İngiltere ve Fransa, Osmanlı devletine ait topraklarda Rusya’ya karşı harbe karar verdiler.  Harp, Osmanlı devletinin Rumeli ve Anadolu kıyılarından başka Kırım ve Baltık’da oldu. (1854)

Ruslar, harbe kutsal bir karakter vermeye çalıştılar. Balkanlara sızan Rus ajanları, Ortodoks tebaaya, Çar Nikola’nın İstanbul’u Yunanlılara kazandırmak için silaha sarıldığını yaydılar. Bir yıl içinde Osmanlı hâkimiyetinin sona ereceği ve patriğin Ayasofya’da ayin yapacağı rivayetleri en çok Rumlar arasında kabul gördü.

Ruslar harbin kendi topraklarına nakledileceğini tahmin etmiyorlardı. Kırım’a asker çıkarıldı. Sivastopol müttefiklerce ele geçirildi. İngilizler limanı, dokları, tersaneyi tahrip ettiler. Ömer Paşa da Eupatoria’da Ruslara karşı kesin bir zafer kazandı.

Bu sıralarda Çar Nikola öldü. Yerine geçen yeni Çar Alaksandr II. Barış istedi. Paris Kongresi toplandı. (1856) Kongreye Osmanlı devleti, Rusya, İngiltere, Fransa, Piyemonte  (İtalya), Avusturya ve Prusya katıldı.

Kongreye katılan Osmanlı heyetinin başkanı Ali Paşa, kongre başkanı Fransız Walevski idi.

Napolyon III., Osmanlı devletinin İngiltere’ye meylettiğini düşünerek, Rusya’ya ağır şartlar koşulmasına karşı çıktı ve Rusya’yı okşamaya başladı. Kont Walevski, imparatorunun düşüncesine ortak çıkarak Rus üyelerini, “savaş alanında kazanamadığınız şan ve şeref tacını siyaset alanında kazanacağınıza eminim” sözleriyle karşıladı. Böylece Fransa, masada nifak çıkarıyor, müttefikine ihanet ediyordu.

Andlaşmaya göre Karadeniz tarafsız hale getirilecek ve 9. madde ile de Padişahın tebaasına ıslahat vadeden fermanı,  andlaşmayı yapan devletlere gönderilecektir.

Böylece Osmanlı devleti galip olduğu halde, mağlup Rusya’ya yükletilmek istenen durumu kendisi için kabul etmeye zorlanmıştı. Karadeniz’de gemi bulundurmama yasağı mağlup Rusya için ne kadar tabii idiyse, galip Türkiye için o kadar haksızdı. Islahat Fermanının andlaşma metnine sokulması ise daha büyük facia idi. Çünkü kötü niyetle yürütülmeye elverişli bu hüküm, yabancı devletlerin Hıristiyan tebaayı bahane ederek her fırsatta içişlerimize müdahale etmelerine kapı aralıyordu. Nitekim uygulamalar da öyle olmuştur.

Kısaca,  sahada galip çıktığımız savaşın sonunda kurulan masadan mağlup olarak ayrılıyorduk.

İşte, geçmişte yaşanan bu gibi olayları hatırda tutarak, bugün Suriye için kurulacak masada “Bu Defa Kaybetmeyelim” dedik.

 

Yorum Ekle
Adınız :
Başlık :
Yorumunuz :

Dikkat! Suç teşkiledecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
İsmail Aydın
YAZARIN ÖZGEÇMİŞİ

İSMAİL AYDIN KİMDİR?

İsmail Aydın, Hukukçu yazar. Anacığının anlatımına göre koç katımında doğmuş. Koç katımı, Yozgat’ta ekim ayının sonu ile kasım ayının başında olur. Dolayısıyla doğum günü belli değil ama Aydın, doğum günü olarak 29 Ekimi benimsiyor. Koç katımı, döl almak üzere erkek koyunun (Koç) dişi koyunlar arasına bırakılmasına denir.

Peki, hangi yılın koç katımı? O da belli değil. 1950 olabileceği gibi 1949’a da ihtimali var. Her nasılsa nüfusa 08.02.1953 D.lu olarak tescil edilmiş. Yaşı küçük diye ortaokula kabul edilmemiş, bu defa da mahkeme kararıyla, ay ve gün sabit kalmak üzere 1950 olarak tescil edilmiş. İsmail Aydın, doğum gününün bile doğru dürüst kayıt altına alınamayışını, okur-yazar olmayan tolumun  “hal-i pürmelâli” olarak niteliyor.

İsmail Aydın İlkokulu Sorgun’a bağlı Temrezli köyünde, ortaokul ve liseyi Yozgat’ta okudu. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden 1977 yılında mezun oldu. Yedek subay olarak yaptığı askerlik görevinden sonra Sorgun’da altı yıl avukatlık yaptı. Ekim 1986’da Diyarbakır / Bismil’de Noter oldu. Kastamonu/Tosya, Bolu ve Ankara’da çalıştı, 2015 Şubatında emekliye ayrıldı.

İsmail Aydın çilekeş Anadolu’nun yanık sesi olarak çıkıyor karşımıza. Türkiye’mizin karşı karşıya bulunduğu sorunlara ilişkin çözüm önerileri sunuyor. Üzerine titrediği kesim Gençlik. Ağırlıklı olarak üzerinde durduğu sorun Eğitim.

İsmail Aydın, fakülte yıllarından itibaren yazı hayatının içinde oldu. İlk gençlik yıllarıyla beraber memleket meseleleriyle ilgilendi. Tartışmalı radyo ve televizyon programlarına katıldı. Çeşitli dergi ve gazetelerde yazıları yayımlandı. Şubat 2013’ten beridir, internet ortamında yayın yapan Ana Haber Gazete’de yazmaya devam ediyor.

Meteorolojinin Sesi Radyosu’nda 2013-2016 yılları arasında yayınlanan Kıssadan Hisseler Programı’nın yapım ve sunuculuğunu üstlendi. Türkiye Noterler Birliği’nin Meslekî Forum Sitesi’nde anılarını yazdı.

Ağustos / 2016’da “Batı’nın Gücü Nereden İleri Geliyor?”, Kasım 2016’da “Yeniden Yükselişe Doğru”, Şubat 2017’de “Umut Ülke Türkiye”, Mayıs 2017’de “Bir Noterin Anıları”, Ağustos 2017’de “Kaybettiklerimiz”, Ocak 2018’de “Kıssadan Hisseler”, Mart 2018’de “Niçin Akif? Niçin Safahat?” isimli kitapları yayımlandı.

Yazı hayatını ve kitap çalışmalarını sürdüren İsmail Aydın evli ve dört çocuk babasıdır.

sanalbasin.com üyesidir

ANA HABER GAZETE
www.anahaberyorum.com
İşin Doğrusu Burada...
İLETİŞİM BİLGİLERİMİZ
BAĞLANTILAR
KISAYOLLAR
anahaberyorum@hotmail.com
0312 230 56 17
0312 230 56 18
Strazburg Caddesi No:44/10 Sıhhiye/Çankaya/ANKARA
Anadolu Eğitim Kültür ve Bilim Vakfı
Anadolu Ay Yayınları
Ayizi Dergisi
Aliya İzzetbegoviç'i
Tanıma ve Tanıtma Etkinlikleri
Ana Sayfa
Yazarlarımız
İletişim
Künye
Web TV
Fotoğraf Galerisi
© 2022    www.anahaberyorum.com          Tasarım ve Programlama: Dr.Murat Kaya