Entelektüel Anomi
MAKALE
Paylaş
29.10.2023 16:56
566 okunma
Prof.Dr. Mustafa Tekin

Türkiye yakın tarihinde zorlu süreçler geçirmiştir. 1970’lerden itibaren İslami söylemlerin temel içeriğini eleştirellik oluştururken, geleceğe doğru tarımdan eğitime, ekonomiden gündelik hayata kadar “büyük iddia”lar kendisini göstermekteydi.

1970’lerden itibaren tedrici olarak gelişmeye çalışan İslami entelektüalite (bu kavramsallaştırma ayrıca tartışma konusudur) 1990’larda az veya çok bir canlılık arz etmekteydi. Bunu dönemin İslami iddialı dergilerinde, yapılan tartışmalarda ve yayımlanan kitaplarda izlemek mümkündür.

Başörtüsü ve hatta cemaat konusu başta olmak üzere gündelik hayattaki İslamilik bir sorunsal olarak toplumsaldan siyaset düzlemine kadar yansımalarını bulmakta idi. Bu arada 90’ların ortalarından itibaren “28 Şubat” süreci ismi verilen dönem bu konuyu önemseyen kesimlerin ve hatta uzlaşma arayan kişilerin kendilerini ifade etmeye çalıştıkları bir zaman dilimiydi.

Bu dönemde bu dergiler, yayınlar çerçevesinde Türkiye’nin entelektüalitesi sorunları farklı düzlemlerde tartışmakta ve dillendirmekte idiler. Bu arada cemaatler başta olmak üzere sorunlardan mustarip kesimler de seslerini çıkaramamakta; ancak entelektüalitenin açmaya çalıştığı alanda manevra alanı yaratmakta idiler. Hatta bu entelektüellere teşekkür ediyorlardı.

Fakat 2000’lerden sonra en önemli değişim İslami/İslamcı entelektüalitenin zayıflaması oldu ve bugüne kadar tedrici biçimde ciddi olarak irtifa kaybetti. Bu iki yolla gerçekleşti. Birincisi, gerçekten 90’larda bile varolan entelektüel tartışmalar kayboldu ve gündelik hayatın getirileri çerçevesinde entelektüeller kendilerini konumlandırdılar.

Buna biz entelektüel ilgisizlik diyebiliriz. Nihayetinde bir şeyi tartışmanın ve entelektüelliğin çok fazla gündelik hayat getirisi olmaması ve çok da emek istemesi küreselleşme çağında insanların ilgilerinin kaybolmasına sebep olabilmektedir. Fakat bu entelektüel vazgeçişin bir sebebini de, çevreden merkeze doğru yürüyüş olarak da düşünebiliriz. Nihayetinde toplumun daha itibarlı sayılan alanlarına adım atmak böylece gerçekleşmiştir.

 

 

Yorum Ekle
Adınız :
Başlık :
Yorumunuz :

Dikkat! Suç teşkiledecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

sanalbasin.com üyesidir

ANA HABER GAZETE
www.anahaberyorum.com
İşin Doğrusu Burada...
İLETİŞİM BİLGİLERİMİZ
BAĞLANTILAR
KISAYOLLAR
anahaberyorum@hotmail.com
0312 230 56 17
0312 230 56 18
Strazburg Caddesi No:44/10 Sıhhiye/Çankaya/ANKARA
Anadolu Eğitim Kültür ve Bilim Vakfı
Anadolu Ay Yayınları
Ayizi Dergisi
Aliya İzzetbegoviç'i
Tanıma ve Tanıtma Etkinlikleri
Ana Sayfa
Yazarlarımız
İletişim
Künye
Web TV
Fotoğraf Galerisi
© 2022    www.anahaberyorum.com          Tasarım ve Programlama: Dr.Murat Kaya