Hak(ikat)
MAKALE
Paylaş
21.07.2024 23:39
278 okunma
Prof.Dr. Mustafa Tekin

Çağımızda hakikat esaslı bir sorun olarak ve çok boyutlu insan krizlerinin merkezinde yer almaktadır. Bilhassa post/truth denilen hakikat ötesi bir çağda, çıpası olmayan bir evren ya da dünya tüm “doğru”luk ölçütlerini anlamsızlaştırmakta; insanın kayboluşunu trajedik bir olay olarak sahneye koymaktadır.

Eşyanın mahiyeti olarak hakikat, ele alınan eşyanın neliğini tanımlamaktadır. Bu bağlamda bir şeyin hakikati onun içeriğinin neliğine dair bize bilgi vermektedir. Peki hakikat niçin önemlidir? Çünkü eşyanın hakikati dikkate alındığında onunla ilişkiler de sağlıklı kurulabilecektir. Tam da bu sebeple hakikat öncelenmesi gereken merkezi bir konumda durmaktadır.

Felsefi düşünce tarihine bakıldığında, felsefecilerin sıklıkla sordukları soruların başında “hakikat nedir” gelmektedir. Bilhassa toplumlardaki düşünce krizi zamanında bu soru meseleyi tekrar baştan ele almak üzere bir başlangıç noktası oluşturmaktadır. Aslında hakikat üzerine olumlu ya da olumsuz bu kadar tartışmanın olduğu bu kriz döneminde tekrar bu soruya dönmenin tam zamanıdır.

Bugün bilim dünyasında hakikat üzerine birkaç tartışma egemen görünmektedir. Bunların başında artık sabit bir hakikatin ol(a)mayacağı gelmektedir. Doğrusu post/modern zamanların mantığıyla bakıldığında bu önermeye doğru muamelesi yapılmaktadır. Üstelik bunu çoğu zaman içinde yaşadığımız teknoloji çağının değişen formlarına güvenerek söylemektedirler. Halbuki evrendeki tüm eşya fani varlık olarak hakikatin ölçüsü olamaz. Diğer yandan Allah evrenin değişmez bir hak(ikat) olarak bir başlangıç noktası olarak varlığını sürdürmektedir. Henüz bu aşılabilmiş değildir.

İkincisi, buna bağlı olarak ve post/modern çağın gerekliliği olarak post/truth yani hakikat sonrası kavramı gündeme gelmekte; böylece hakikat görelileşmektedir. Fakat henüz bütün sonuçlarıyla ortaya çıkmayan bu anlayış, insan için tüm çıpaların kaybını ifade etmektedir. Giderek sübjektifleşen veya bir başka deyişle keyfi arzulara bağlanan hakikat, artık bir sabite olarak değerini kaybetmektedir. Doğrusu küresel dünyanın gelecek projeksiyonunda onaylanan bu durum, gerçekte küresel aktörlerin arzularının hakikate dönüştürülmesinin manivelasını oluşturmaktadır.

 

Yorum Ekle
Adınız :
Başlık :
Yorumunuz :

Dikkat! Suç teşkiledecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

sanalbasin.com üyesidir

ANA HABER GAZETE
www.anahaberyorum.com
İşin Doğrusu Burada...
İLETİŞİM BİLGİLERİMİZ
BAĞLANTILAR
KISAYOLLAR
anahaberyorum@hotmail.com
0312 230 56 17
0312 230 56 18
Strazburg Caddesi No:44/10 Sıhhiye/Çankaya/ANKARA
Anadolu Eğitim Kültür ve Bilim Vakfı
Anadolu Ay Yayınları
Ayizi Dergisi
Aliya İzzetbegoviç'i
Tanıma ve Tanıtma Etkinlikleri
Ana Sayfa
Yazarlarımız
İletişim
Künye
Web TV
Fotoğraf Galerisi
© 2022    www.anahaberyorum.com          Tasarım ve Programlama: Dr.Murat Kaya