Gençliğin sosyolojisi mutlaklaştırılmalı mı?
MAKALE
Paylaş
11.08.2024 18:00
263 okunma
Prof.Dr. Mustafa Tekin

Son dönemlerde dikkat ederseniz bilhassa gençlik ve gençlerle ilgili konuşmalarda “gençler şunlardan şikayet ediyorlar”, “şöyle olmazsa gençlik ateist ve deist olacak”, “gençler gidişattan şikayetçi” türünden ifadeler geçiyor. Bu ifadeleri yakın zamanda daha yoğun dinleyince, hakim söylemin gençliğin şu anda içinde yaşadığı sosyolojiyi mutlaklaştırmak üzerine kurulduğunu gördüm.

Gençlik şu anda önünde iyi bir dünya ve yaşam olmadığını düşünmektedir. Elbette bu düşüncelerinde önemli oranda haklıdır. Fakat hemen belirtelim ki, biz de genç iken iyi bir dünya ve hayat bulmamıştık. Dolayısıyla şikayet etmek yerine iyi bir dünya kurmak için uğraşacaksınız.

İlerleme fikri insanlara ve bilhassa gençlerin zihni arkaplanına öyle işlenmiş ki, şu anda her şeyi kolay elde edeceği bir dünya arıyor. Zahmet etmeden elde etmeyi, her şeyi ayağına getirtmeyi, kolayca kazanmayı düşünüyor. Yapay zekaya o kadar büyük anlamlar yüklenmiş ki, artık Tanrı’nın fonksiyonlarını yapay zeka devralmış görünmektedir.

Öncelikle bu ilerleme fikrini daha doğrusu ideolojisi ya da mitini kafadan bir silmek lazımdır. Pandemi süreci göstermiştir ki, insanlık birden hal değiştirebilir. Dünya bundan sonra krizlerle daha fazla uğraşacak. Dünyanın gidişatı bundan sonra büyük oranda dünya nüfusunun marabalaşması yönünde ilerlemektedir. Bir ilerleme (!) varsa bu olsa gerektir. Postmodern küresel sistem dünyanın geleceğinde büyük bir köleleşme ve marabalaşmanın yolunu döşemektedir. Esasen bunun ciddi olarak başlangıcını yaşamaya başladık bile.

Yorum Ekle
Adınız :
Başlık :
Yorumunuz :

Dikkat! Suç teşkiledecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

sanalbasin.com üyesidir

ANA HABER GAZETE
www.anahaberyorum.com
İşin Doğrusu Burada...
İLETİŞİM BİLGİLERİMİZ
BAĞLANTILAR
KISAYOLLAR
anahaberyorum@hotmail.com
0312 230 56 17
0312 230 56 18
Strazburg Caddesi No:44/10 Sıhhiye/Çankaya/ANKARA
Anadolu Eğitim Kültür ve Bilim Vakfı
Anadolu Ay Yayınları
Ayizi Dergisi
Aliya İzzetbegoviç'i
Tanıma ve Tanıtma Etkinlikleri
Ana Sayfa
Yazarlarımız
İletişim
Künye
Web TV
Fotoğraf Galerisi
© 2022    www.anahaberyorum.com          Tasarım ve Programlama: Dr.Murat Kaya