Zaman-para denkleminde ekonomik buhran
MAKALE
Paylaş
07.04.2024 20:56
475 okunma
Ferhat Ünlü

Saatin tiktakları, zamanın taktikleri; hayatta sık kullandığım edebi icatlarımın başında gelir. Her insan gibi zaman mefhumunun güçlü, geri döndürülemez etkileri yaşamış, halen de yaşayan biriyim. Ayrıca bir gazeteci, romancı, televizyoncu olarak zaman meselesine fazladan mesai ayırdığımı, kafa yorduğumu da eklemem gerekiyor.

İşin ekonomik boyutuna dikkatle bakarsak zamanın en hızlı etkilerini enflasyon dönemlerinde yaşadığımızı keşfederiz. Bu yazıda zaman-para matematiğine enflasyonist ortamlar/devirler bağlamında bakacağız ve günümüzü bu perspektifle anlamaya çalışacağız. Merkez Bankası'nın politikaları bağlamında makro ekonomiden, zaman baskısıyla enflasyonla mücadeleye geleceğim.

İnsan, zamanının çocuğudur. Zaman dışı, zamanı belirli bir limitte aşan şeyler yapabilir, başarabilir; ama esas olarak zamanının çocuğudur. Bazen içinde bulunduğumuz zaman dilimlerinin matematiğini kaybetmesek bile zamanın görüngülerinin belirsizleştiği dönemler yaşarız. Ekonomik kriz ve buhranlar bunlardan biri, hatta birincisidir.

Mesela Türkiye; pandemi sonrasındaki ekonomik buhranın (ben epeydir kriz değil, buhran diyorum çünkü toplamda beş yıllık bir zaman dilimine yayılmış olacak) etkilerini bertaraf etmek için acele ediyor. Çünkü toplamda beş seneden fazla sürerse zaman iyiden iyiye çar çur olur, dayanma gücümüz azalır.

 

 

Yorum Ekle
Adınız :
Başlık :
Yorumunuz :

Dikkat! Suç teşkiledecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

sanalbasin.com üyesidir

ANA HABER GAZETE
www.anahaberyorum.com
İşin Doğrusu Burada...
İLETİŞİM BİLGİLERİMİZ
BAĞLANTILAR
KISAYOLLAR
anahaberyorum@hotmail.com
0312 230 56 17
0312 230 56 18
Strazburg Caddesi No:44/10 Sıhhiye/Çankaya/ANKARA
Anadolu Eğitim Kültür ve Bilim Vakfı
Anadolu Ay Yayınları
Ayizi Dergisi
Aliya İzzetbegoviç'i
Tanıma ve Tanıtma Etkinlikleri
Ana Sayfa
Yazarlarımız
İletişim
Künye
Web TV
Fotoğraf Galerisi
© 2022    www.anahaberyorum.com          Tasarım ve Programlama: Dr.Murat Kaya