Bir Kitabı Oku(t)mak
MAKALE
Paylaş
12.05.2024 22:53
301 okunma
Prof.Dr. Mustafa Tekin

Böyle bir başlığı içeriklendirirken farklı bileşenlerin kavşak noktasında bir hedefi gözetmekteyim. Ya da aslında dayanışma ve toplumsal vicdanın giderek zafiyet geçirmesinin gelecekte toplumda bırakacağı hasarlara dikkat çekmeye çalışmaktayım.

Önce çok güncel bir mesele olarak bugünlerde tedavülde olan “eğitim müfredatı”na değinelim. Son 40-50 yılda eğitimin uzunluğu ya da müfredat üzerine odaklanmanın diğer boyutlar üzerine galip geldiğini görmekteyiz. Bu durum eğitimin uzun vadeli toplumsal çıktıları üzerine tekrar eğilmemizin zaruretini ortaya koymaktadır. Çünkü bireyselleşmenin bencilleşmeye doğru evrildiği, dayanışmanın azaldığı, başarının sadece not ve meslek edinmeye endekslendiği, toplumsal vicdanın bir rant kültürü altında ezildiği durumda eğitimin toplumsal çıktılarında bir problemin olduğu görülmelidir.

Basit bir örnekle toplu taşıma araçlarında büyüklere yer verme davranışlarının azaldığı ve tersi örneklerin sıklaştığı bir durumda eğitimin işlevi nedir sorusunun ciddi olarak sorulması elzemdir. Toplumda büyüklere saygı gibi basit bir kuralın yerine getirilmediği durumda, o kadar kitap okumanın anlamı nedir? Daha doğrusu kitap niçin okunur? Burada toplumsal vicdan nasıl işlemektedir?

Kimileri bu tür zafiyetlerin müfredata “adap” dersi koymakla giderileceğini düşünmektedir. Kesinlikle katılmadığım bu görüş insanların bu kuralları öğrenmedikleri için yapmadıklarını varsaymaktadır. Halbuki bu farklı derslerin kesişme noktasında öğretilen bir şeydir. Bu taktirde bilginin davranışa dönüşememesinin temel sebebini, eğitimin etkinlik düzeyi ile toplumsal hassasiyet ve vicdanda aramak gerekiyor. Çünkü toplumda işleyen enteresan bir bananecilik hakim. Halbuki bir müddet sonra bu bananecilik herkesi bir şekilde negatif olarak etkileyecektir.

 

 

Yorum Ekle
Adınız :
Başlık :
Yorumunuz :

Dikkat! Suç teşkiledecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

sanalbasin.com üyesidir

ANA HABER GAZETE
www.anahaberyorum.com
İşin Doğrusu Burada...
İLETİŞİM BİLGİLERİMİZ
BAĞLANTILAR
KISAYOLLAR
anahaberyorum@hotmail.com
0312 230 56 17
0312 230 56 18
Strazburg Caddesi No:44/10 Sıhhiye/Çankaya/ANKARA
Anadolu Eğitim Kültür ve Bilim Vakfı
Anadolu Ay Yayınları
Ayizi Dergisi
Aliya İzzetbegoviç'i
Tanıma ve Tanıtma Etkinlikleri
Ana Sayfa
Yazarlarımız
İletişim
Künye
Web TV
Fotoğraf Galerisi
© 2022    www.anahaberyorum.com          Tasarım ve Programlama: Dr.Murat Kaya