Başka Bir Dünya Mümkün (mü?)
MAKALE
Paylaş
19.05.2024 14:35
510 okunma
Prof.Dr. Mustafa Tekin

Başka bir dünyanın imkanının konuşulabilmesini anlamlı kılan iki önemli öncüle özellikle dikkat çekmeliyiz. Bunlardan ilki, içinde yaşadığımız hayat ve dünya insan için uygun koşullar taşımamaktadır. Aslında oldukça hijyenik olan bu cümleyi, içinde yaşadığımız dünya insan(lığ)ı her bakımdan boşa çıkarmakta ve hasta etmektedir şeklinde açımlayabiliriz. İkincisi, Adalet, bölüşüm, sağlık vb. açısından insani koşulların yaratılması mümkündür.

Cari hayatta en azından zihni düzeyde insanlar “kötü” olan şeylere ciddi bir alışkanlık kesbettikleri için başka bir dünyanın imkanını düşünememektedir. Bu durum uygun koşulların oluşabilmesinin önündeki en yegane zihni direnç noktasıdır. Çünkü bir şeyin daha iyi olabileceğine dair insanlarda inanç kalmamış görünmektedir. Dolayısıyla bugün için temel ihtiyaç, insanların bu ümitsizlikten kurtularak başka bir dünyanın mümkün olduğuna inanmalarıdır. Zira ümit olmadan ve “iyi”ye dair hayal kurmadan içinde bulunduğumuz koşullardan kurtulmamız pek mümkün görünmemektedir.

İnsanların yaşarken elbette dünya ile ilgili çok farklı arzuları bulunmaktadır. Bu arzular kişisel hırs ve taleplerden üretilen sonsuz sayıda maddeyi içerebilir. Fakat “ihtiyaç” bağlamında söyleyecek olursak, adalet, bölüşüm, ahlak, sağlık vb. kavramları etrafında bir literatür ile karşılaşırız. Bu kavramlar insanların dünya hayatındaki asgari beklentileridir. “Asgari” diyoruz ancak gerçekleştirilmesi insanların yoğun çabasıyla ilintilidir.

Çok farklı ideoloji ve dinlerin dünyaya dair yaklaşımları ve tabiri caizse dünya tasarımları vardır. Sol, sağ ve İslam gibi meta anlatılara sahip yani dünyaya dair daha genel teorileri olan yaklaşımlar bugün bunların başında gelmektedir. Türkiye söz konusu olduğunda ve bugün gelinen noktada bunların ortaya koydukları pratikler bir başarıya ulaşabilmiş değillerdir. Belki bunlar arasında neo-liberal yaklaşımların dünya ölçeğinde bir hakimiyetinden bahsedilebilir. Fakat dünyayı bugünkü olumsuz koşullara taşıyan şey; zaten kapitalizm ve onun bugün teorik arkaplanını destekleyen ve güncelleyen neo-liberalizm olduğundan bir başarıdan söz etmek mümkün olmamaktadır.

 

 

Yorum Ekle
Adınız :
Başlık :
Yorumunuz :

Dikkat! Suç teşkiledecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

sanalbasin.com üyesidir

ANA HABER GAZETE
www.anahaberyorum.com
İşin Doğrusu Burada...
İLETİŞİM BİLGİLERİMİZ
BAĞLANTILAR
KISAYOLLAR
anahaberyorum@hotmail.com
0312 230 56 17
0312 230 56 18
Strazburg Caddesi No:44/10 Sıhhiye/Çankaya/ANKARA
Anadolu Eğitim Kültür ve Bilim Vakfı
Anadolu Ay Yayınları
Ayizi Dergisi
Aliya İzzetbegoviç'i
Tanıma ve Tanıtma Etkinlikleri
Ana Sayfa
Yazarlarımız
İletişim
Künye
Web TV
Fotoğraf Galerisi
© 2022    www.anahaberyorum.com          Tasarım ve Programlama: Dr.Murat Kaya