Şair Bestami Yazgan İle ŞİİR VE ŞAİR KONULU BİR KONUŞMA
Bestami Yazgan: 1957 yılında Osmaniye’nin Toprakkale ilçesinde doğdum. İlköğrenimimi Toprakkale’de, orta ve lise öğrenimimi Osmaniye İmam Hatip Lisesinde tamamladım. 1978 yılında Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesinden mezun oldum. Osmaniye’de on yedi yıl yayımlanan Güneysu Kültür Sanat ve Edebiyat dergisinin genel yayın yönetmenliği görevini yürüttüm. Halen emekli öğretmenim.
RÖPORTAJ
Paylaş
21.02.2021 14:29
3 yorum
33.435 okunma

Konuşan: Durdu ŞAHİN

Durdu Şahin: Kısaca kendinizi tanıtır mısınız?

Bestami Yazgan: 1957 yılında Osmaniye’nin Toprakkale ilçesinde doğdum. İlköğrenimimi Toprakkale’de, orta ve lise öğrenimimi Osmaniye İmam Hatip Lisesinde tamamladım. 1978 yılında Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesinden mezun oldum. Osmaniye’de on yedi yıl yayımlanan Güneysu Kültür Sanat ve Edebiyat dergisinin genel yayın yönetmenliği görevini yürüttüm. Halen emekli öğretmenim.

Şiir, masal ve hikâye türlerinde 100 kadar eserim var. 1994 yılında Türkiye Yazarlar Birliği tarafından Çocuk Edebiyatı dalında “Yılın Yazarı”, 2003 yılında Çocuk Edebiyatçıları ve Yayıncıları Birliği tarafından “Yılın Şairi”, 2011 yılında İLESAM tarafından Çocuk Edebiyatı dalında “Yılın Yazarı” seçildim. 2012 yılında İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından “Yazarlar Okullarda” projesinde Esenler ilçe yazarı olarak görevlendirildim. Şiir dalında yurt içi ve yurt dışında birçok ödül kazandım. Eserlerimin bir kısmı bestelendi; bir kısmı da ders kitaplarında yayımlandı. ESKADER Kurucu Üyesi, İLESAM İstanbul Şb. Danışma Kurulu Üyesi, MESAM ve Türkiye Yazarlar Birliği üyesiyim.

Evli ve dört çocuk babasıyım.

Durdu Şahin:  Size göre şiir nedir?

Bestami Yazgan: Söz, his ve âhenk pınarıdır.

Durdu Şahin: Şiirin hayatı güzelleştirmedeki rolü nedir?

Bestami Yazgan: Şiir, benim hayatımı güzelleştiriyor. İnşallah başkalarının da hayatını güzelleştirir. Matematikte problemler formüllerle çözülür. Hayat probleminin çözümünde şirin büyük bir katkısı vardır.

           Durdu Şahin:  Şiire ilgi neden az?

Bestami Yazgan: Bize düşen görev, güzel şiirler yazmaya çalışmaktır. Şiire ilgi azsa şairler olarak dönüp kendimize bakmalıyız.

            Durdu Şahin:  Bir toplum nasıl şiir seven, şiir yazan hale gelebilir?

Bestami Yazgan: Güzel örnekler sunduğu takdirde şiirin sevildiğini görüyoruz. Bu örnekler okunduğu zaman, kişide Allah vergisi bir yetenek varsa rahatlıkla şiir yazabilir.

  

          Durdu Şahin: Dünümüzde olan büyük şairler günümüzde neden yok? Dünümüzde olan neydi ki o şairler yetişti? Günümüzde şiir açısından noksan olanlar nedir ki yeteri kadar şair yok?

Bestami Yazgan: Bundan 50 yıl sonra da bugünkü şairlerden bahsederek aynı sorunun sorulacağına inanıyorum. Şiir, bir his pınarıdır. İnsanlık var olduğu müddetçe çağlayıp akacaktır.

             Durdu Şahin: Toplumumuzun da şiirimizin de problemleri var mı? Varsa size göre kim, kimi bu problemlerden kurtaracak? Şiir mi toplumu, toplum mu şiiri problemlerden kurtarır?

Bestami Yazgan: Şiire büyük misyonlar yüklenmesine gerek yok. Güzel şairler olabileceği gibi, şiir gibi yaşayan insanlar da olmalıdır. Şiir, birçok güzel “şey”lerden biridir. Bütün güzellikler bir araya geldiğinde problemler sona erebilir.

            Durdu Şahin: Büyük şehirlerde büyük şiir yazılır diye bir kaide var mı? Neden ünlü şairler birkaç şehirde yoğunlaşıyor? Taşranın durumu nedir sizce?

Bestami Yazgan: Büyük şehirlerde değerli şairlerin olduğu bir gerçektir. Başka bir gerçek de o şairlerin çoğunun taşra kökenli olmasıdır. Kıymetli maden nasıl her zaman kıymetli ise, iyi şair de her çevrede şairdir.

            Durdu Şahin: Sizi ve şiirinizi gerçek manada anlayan okuyucularınız oldu mu?

Bestami Yazgan: Şiirlerime gösterilen ilgiden memnunum. Allah cümlesinden razı olsun.

             Durdu Şahin: Şiir ve fikir, şiir ve sembol, şiir ve ideoloji, şiir ve şekil konusunda neler söylemek istersiniz?

Bestami Yazgan: Kendisinden gereksiz bir taş isteyen hocasına Mimar Sinan’ın verdiği cevap, bu sorunun da cevabı olabilir: “Hocam, hangi taşa elimi uzattımsa bana dedi ki, ‘Ustam usta olduktan sonra ben işe yararım.’ ” Yeter ki şair usta olsun, her tarzda güzel şiirler yazılabilir.

            Durdu Şahin: Günümüz sanat-edebiyat dergilerini nasıl buluyorsunuz? Sanat-edebiyat dergisi yayınlayanlara, yayınlamayı düşünenlere hangi tavsiyelerde bulunursunuz?

Bestami Yazgan: Dergiler, sanat tepelerinde yanan birer çoban ateşidir. Ona dönenlerin yüzünü aydınlatır ve özünü ısıtır. Dolayısıyla çoban ateşleri yanmaya devam etmelidir. Dergilerin kime zararı olmuş ki?

           Durdu Şahin: Ömrünüzün bu noktasından sonraki hedefleriniz nelerdir? Nereye ve nelere ulaşmayı düşünüyorsunuz? Okuyucularımıza özellikle söylemek istediğiniz bir husus var mı?

Bestami Yazgan: Allah’ın rızasına uygun daha güzel eserler yazmak için gayret edeceğim inşallah. Okuyucularımızdan dua bekleriz.

            Durdu Şahin: Teşekkürler üstadım.

Bestami Yazgan: Teşekkürler kardeşim.

KAYNAK : 0
Yorum Ekle
Adınız :
Başlık :
Yorumunuz :

Dikkat! Suç teşkiledecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Toplam 3 yorum yapıldı
Bestami Yazgan Üstadım
Hece şiirinin hece kalıplarına uymak şartıyla kafiye ve redif hatası yapmadan, ona gönlünün ve fikrinin güzelliklerini de katarak sunabilen, değindiği millî ve manevî konularla kuvvetlenen, birçok usta şairin de ustalığını severek benimsediği Bestami Yazgan üstadım ile yıllar öncesinde tanışmaktan son derece mutluyum. O, her şeyden önce çok değerli bir insan, eskilerin tabiriyle kadim bir dosttur. Maddi taraflarıyla günümüzde yaşamasına rağmen, günümüzde korudukları, kıymetli bildikleri yüzyıllarca yaşayacak değerlerdir. Mazinin güzelliklerini, en güzel özelliklerini, insanı insan eyleyen ahlak, ilim, erdem, vefakârlık gibi o tertemiz değerleri; günümüzün maveradan habersiz insanlarının aksine özenli bir şekilde korumaktadır. Eserlerinin güzelliği; hem maddî, hem manevî, hem fikrî, hem tasavvufî bakımdan komple bir güzelliktir. Teşekkürler saygıdeğer üstada.
Yorum Ekleyen: Durdu Şahin     27.02.2021 13:28:17
Teşekkür
Teşekkürler Durdu Şahin kardeşim. Selam ve muhabbetlerimle...
Yorum Ekleyen: Bestami Yazgan     24.02.2021 16:22:23
şairler insanların iç duygularını okuyorlar sanki...
2004 yılında eşim vefat ettiğinde evliliğimizin ilk yıllarında çekindiğimiz bir fotoğrafın arkasına Bestami yazgan hocamın "ıpılık nefesin gelecek gibi bekledim ayazda kelebek gibi.."şiirini yazmıştım Doktor olan kızım baba bu şiir sanki bizim duygularımızı aynen anlatmış Bu şiiri senmi yazdın deyince yok kızım ben yazmasamda Bestami amcan zamanımızın yunusu o bizim duygularımızı okumuş galiba...demiştim Bestami YAZGAN ve Durdu ŞAHİN Şairlerimize saygı ve selamlar...
Yorum Ekleyen: salih yener     21.02.2021 14:02:11

sanalbasin.com üyesidir

ANA HABER GAZETE
www.anahaberyorum.com
İşin Doğrusu Burada...
İLETİŞİM BİLGİLERİMİZ
BAĞLANTILAR
KISAYOLLAR
anahaberyorum@hotmail.com
0312 230 56 17
0312 230 56 18
Strazburg Caddesi No:44/10 Sıhhiye/Çankaya/ANKARA
Anadolu Eğitim Kültür ve Bilim Vakfı
Anadolu Ay Yayınları
Ayizi Dergisi
Aliya İzzetbegoviç'i
Tanıma ve Tanıtma Etkinlikleri
Ana Sayfa
Yazarlarımız
İletişim
Künye
Web TV
Fotoğraf Galerisi
© 2022    www.anahaberyorum.com          Tasarım ve Programlama: Dr.Murat Kaya