Merhum Şair Musa İşleyen ile
Rahmet-i Rahman’a Kavuşmasından Önce
ŞİİR KONULU BİR KONUŞMA
İyi şiirde, metaforlar, mecazlar, istiareler tarizler, tezatlar, cinaslar vs bulunmalı fakat bunlar şiir diline ve şiirin bilinen kurallarına uymalıdır.
RÖPORTAJ
Paylaş
06.03.2021 15:08
2.878 okunma

Konuşan: Durdu ŞAHİN

Durdu Şahin: Musa İşleyen kimdir? Okuyucularımızı bilgilendirir misiniz?

Musa İşleyen: 1955 Ordu doğumluyum. İlkokulu, ortaokulu ve liseyi Ordu’da okudum. 1978’de Atatürk Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden mezunum. Bugüne değin çeşitli okul ve dershanelerde öğretmen ve idareci olarak çalıştım. 2013’te emekli oldum ve sanat faaliyetlerinde yoğunlaşmaya çalıştım. Şiirlerimi kitaplaştırarak okuyucularıma ulaştırdım. Bu süre zarfında yöresel gazete ve dergilerde makale, fıkra vs yazılarımı da yayınladım. 2015 Haziran’ından itibaren yeniden öğretmenliğe başladım. Eğitim ve kültür faaliyetleriyle okuyucularıma, gönül dostları ve ilgilenenlere ulaşacağım, Allah nasip eylerse.

Durdu Şahin: Şiire ne zaman ve nasıl başladınız? Sizi şiire yönelten sebepler nelerdir?

Musa İşleyen: Şiirle ilgim lise yıllarında başladı. Üniversite yıllarındaki şiirlerim daha şiir gibiydi. Pınar dergisi 1976’da bir şiirimi yayınladı. Bu, o dönemde şiirinizin ilgi gördüğü manasındaydı. Yani ‘Pınar Mektebi’nin rahlei tedrisatından geçmeye adaydık ve sonrasında hep yazdık. Şiirlerimiz, yazılarımız bu dergide yayınlanınca özgüvenimiz de arttı. Bilahare deneme ve makale türünde yazılar da yazdık. Sonra öğretmenlik ve dershanecilik faaliyetlerine başladık. Bütün bu yoğunluğa ve eğitim işlerinin bizi yormasına rağmen şiir yazma gayretimizi asla ve asla noktalamadık. Düşünce ve hayallerimizi en etkili biçimde anlatma yolu şiirdir dedik. Şiiri kadim, etkili, faydalı ve zevkli bir uğraş bildiğimizden, hep okuduk, hep yazdık.

Durdu Şahin: Size göre şiir nedir? İyi şiirin özellikleri nelerdir?

Musa İşleyen: Bana göre şiir; “Ayrıntılardan arınmış söz”dür. Sevdaların hasıdır şiir. Şiir az ve öz konuşmaktır.

Şiir, İlmek ilmek dokunmuş nadide bir halıdır.

Şiir, bir arınmadır, bir iç hesaplaşmadır.

Şiir, duadır Yaradan’a. Şükürdür nimetlerine onun…

İyi şiirde, metaforlar, mecazlar, istiareler tarizler, tezatlar, cinaslar vs bulunmalı fakat bunlar şiir diline ve şiirin bilinen kurallarına uymalıdır.

Şiirde öz ile biçimin önemi birbirine denktir. Biri diğerine tercih sebebi değildir. Her şeyde olduğu gibi şiirde de her türlü aşırılık doğru değildir. Şiir yolu, etik ve estetik bir yoldur. Şiirde her kelimeyi, her mısraı beyit ya da dörtlüğü usulüne uygun bir şekilde değerlendirmek şarttır.

Benim şiirim, düşüncenin, etiğin ve estetiğin harmanlandığı bir ‘öz şiir’ anlayışıdır.               

Durdu Şahin: Size göre usta şair kimdir? Şiirinin özellikleri nelerdir?

Musa İşleyen:  Türk şiirini iyi kavrayan iyi ve güzel şiirin özelliklerini şiirinde başarıyla dillendiren ve en önemlisi de etik ve estetiğe ulaşabilen kişi, şiirde ustalaşmış demektir.

Usta işi şiirlerin en belirgin özelliği, biçim ve özü estetik değerlerle sunabilmektir.

Durdu Şahin: Sizin şiirinizin özellikleri nelerdir? Şiirinizde genellikle neleri anlatıyorsunuz, nasıl anlatıyorsunuz?

Musa İşleyen: Şiir, hayatın bizatihi kendisidir. Hayatımda neler yaşamışsam bunları şiirimde estetik değerlerle güzel ve manalı bir şekilde dillendirmişimdir. Acılarım, sevinçlerim, inancım, dünyaya bakış açım şiirlerime yansımıştır bir şekilde… Hatta bazen siyaset bile şiirimin konusu şeklinde okuyucularıma ulaşmıştır. Özellikle hiciv tarzında siyasi konuları yazmışımdır.

Durdu Şahin: Millî şiir, millî sanat, millî edebiyat konusundaki düşünceleriniz nelerdir?

Musa İşleyen: Sanat evrensel bir değerdir fakat millî tarafı da çok kuvvetlidir. Bütün büyük

ustalar ve üstatlarımız insanımızla birlikte bütün insanlığa seslenir. Bu sesi bütün insanlık duyar ve beğeniyle dinler, manasını ve söylediğini en güzel bir şekilde anlar. Şiirin millîliği diğer insanların onu anlamasına, benimsemesine mani değildir. Yeter ki şiirin kurallarına uysun ve güzelce yazılsın…

Durdu Şahin: Yayınlanmış şiir kitabınız var mı? Varsa kitabınızda ne tür şiirler var?  Kitabınıza ilgiden memnun musunuz?

Musa İşleyen: Sırasıyla DARASI ALINMIŞ SÖZ (2010), AHDE VEFA (2013), GÜN DOĞMAK ÜZERE (2014)  isimli üç kitap yayınladım. Birkaç kitaplık şiirim de hazır…

Şiirlerimde insanı ilgilendiren her konuya değindim. Konuları ‘öz şiir’ anlayışına uygun biçimde işledim. Halk şiirine çağdaş bir yorum demektir bu.

Aruzla yazdığım şiirler de, serbest ölçüyle yazdığım şiirler de var fakat daha çok heceyle didaktik tarzda şiirler yazdım.

Durdu Şahin: Hangi şairleri okudunuz, okursunuz?        

Musa İşleyen: Yunus Emre’yi okudum özellikle...  Mehmet Akif, Necip Fazıl, Yahya Kemal, Nazım Hikmet, Orhan Veli, Cahit Sıtkı da okuduğum şairlerdir… Halk şairlerini de ilgiyle okurum… 

Durdu Şahin: Okurlara, genç şairlere tavsiyeleriniz nelerdir?

Musa İşleyen: Şiir okurlarına ve şiir yazmaya çalışan genç şairlere çok okumalarını, hep okumalarını; dinimizin ilk emrinin de ‘Oku’ olduğunu hatırlatırım. Genç şairler özellikle, üslubunu beğendikleri şairleri sürekli okusunlar. Belki başta onlara öykünerek yazarlar şiirlerini. Ziyanı yok. Zaten her usta şair bir başka ustaya öykünerek başlamıştır şiir yazmaya!

Durdu Şahin: Teşekkürler.

Musa İşleyen: Teşekkürler.

Yorum Ekle
Adınız :
Başlık :
Yorumunuz :

Dikkat! Suç teşkiledecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

sanalbasin.com üyesidir

ANA HABER GAZETE
www.anahaberyorum.com
İşin Doğrusu Burada...
İLETİŞİM BİLGİLERİMİZ
BAĞLANTILAR
KISAYOLLAR
anahaberyorum@hotmail.com
0312 230 56 17
0312 230 56 18
Strazburg Caddesi No:44/10 Sıhhiye/Çankaya/ANKARA
Anadolu Eğitim Kültür ve Bilim Vakfı
Anadolu Ay Yayınları
Ayizi Dergisi
Aliya İzzetbegoviç'i
Tanıma ve Tanıtma Etkinlikleri
Ana Sayfa
Yazarlarımız
İletişim
Künye
Web TV
Fotoğraf Galerisi
© 2022    www.anahaberyorum.com          Tasarım ve Programlama: Dr.Murat Kaya