Sözün Gücü
MAKALE
Paylaş
04.06.2023 22:13
3 yorum
784 okunma
Mustafa Yıldız

Söz, iyi veya kötü her oluşun başlangıcıdır.

Söz söyleme (kelâm) yetisi yalnızca insana verilmiştir. Mantık ilminde insanın tanımı yapılırken, varlıklar içinde en öne çıkan özelliğiyle “insan konuşan bir canlıdır” tanımı yapılmıştır. Şüphesiz insanın gülen, ağlayan, düşünen, iradesi olan ve âlet yapan özellikleri de vardır. Fakat en çok farkındalık yaratan özelliği, onun konuşma yönüdür; yani söz söyleme gücüdür.

İnsanın ruh ve düşünce dünyasında oluşan, irade ile ortaya çıkan ve fiile (iş, oluş ve eylem ve davranışa) dönüşen anlamlı seslere söz diyoruz. Her işin temelinde söz vardır. Nitekim yaratılışın temelinde Allah’ın “Kün Feyekün” kelâmı vardır. Yuhanna İncili’nde bile vahyin bu hakikatinin izlerine rastlamaktayız.  

Kelam başlangıçta var idi. Ve Kelam Allah nezdinde idi. Ve kelam Allah idi. O, başlangıçta Allah nezdinde idi. Her şey onun ile oldu ve olmuş olanlardan hiçbir şey onsuz olmadı.”

Evrende iyi kötü, yararlı zararlı, güzel çirkin, sevimli sevimsiz…gibi ilânihaye uzatılacak ikilemler vardır.

Evreni, varlıkları ve hayatı yaratan, insanlara görev ve sorumluluk da yüklemiş. İyiliğin karşılığı iyilik, kötülüğün karşılığı ise kötü akıbettir.

SEÇİM ATMOSFERİ

Seçim atmosferinde iyi-kötü anlamında söylenmedik söz kalmadı.

Geçirdiğimiz 14 Mayıs ve 28 Mayıs 2023 seçimleri öncesi ve sonrasında iyilikle kötülüğün çarpıştığı bir kaos yaşadık.

Her kaosun sonunun bir düzen olduğunu da biliyoruz. Yani su bulanır, bir süre sonra durulur. Durulan suyu bulandırmaya devam edenler, iyi niyetli olmayan zararlı insanlardır.

Aslolan, durulmuş bir ortamda yeni ve müreffeh bir hayat inşa etmektir. Yarışın sonuçlarından kazananın da, kaybedenin de dersler çıkarıp iyiye yönelmesi gerekir.  

Kötü dürtülerin sebebi yalnız şeytan ve nefis değildir. İnsan şeytanları da şeytanlığı meslek edindikleri için âlemin fesadı için uğraş verirler. Sineklerin bataklıktan beslendiği gibi onlar da toplumların bataklık haline gelmesinden beslenirler.

Bütün bu hususları göz önünde bulundurarak yanlışlardan dönmek ve daha iyiye yönelmek erdemliliğinden başka hangi söz ve davranış güzel olabilir ki?

Aynı evin fertleri, aynı ülkenin vatandaşları, aynı dünyanın insanları olduğumuz bilinciyle yanlışı değil, doğruyu tercih etmemizden başka güzel ne olabilir.  

Yüce Allah (c.c.) Yüce kitabında şöyle buyurur:

ARTIK HAKTAN AYRILDIKTAN SONRA ORTADA SAPIKLIKTAN BAŞKA NE KALIR?”

Yunus Sûresi;32. âyet

 

Yorum Ekle
Adınız :
Başlık :
Yorumunuz :

Dikkat! Suç teşkiledecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Toplam 3 yorum yapıldı
Söz
SÖZ Öyle söz söyle ki, utandırmasın. Söylenenler aklı  bulandırmasın.
Yorum Ekleyen: Hasan Mutluoğlu     11.06.2023 18:36:18
Eyvallah
Teşekkürler vekilim. Siz de Allah'ın izniyle güzel söz erbabısınız.
Yorum Ekleyen: Musafa Yıldız     5.06.2023 12:00:58
Güzel söz.
Eline, diline yüreğine sağlık kardeşim. Allah'ım güzel söz söyleyen kullarından eylesin.
Yorum Ekleyen: İbrahim kumaş     4.06.2023 22:36:45
Mustafa Yıldız
YAZARIN ÖZGEÇMİŞİ

MUSTAFA YILDIZ KİMDİR?

Mustafa Yıldız 1951 yılında Konya'nın Kulu İlçesinin Hisar köyünde doğdu.1963 yılında İlkokuldan mezun olduktan sonra birkaç yıl Arapça okudu.

1967–1968 ders yılında Ankara İmam-Hatip Okulu'na girdi. 1973–1974 yılında bu okuldan mezun olduktan sonra Ankara merkezinde İmam-Hatip olarak memuriyete başladı. Aynı yıl Hacettepe Üniversitesi Sosyal ve İdari Bilimler Fakültesi'ne girdi. Bir yandan memuriyetini sürdürürken diğer yandan öğrenimini sürdürerek mezun oldu.

1981 yılında Erzincan'da kısa dönem askerlik görevini yaptı.

1983 yılında Diyanet işleri Başkanlığı adına Almanya'ya Din Görevlisi olarak gitti. 1988 yılında yurda dönen Yıldız, Diyanet İşleri Başkanlığı'nda Süreli Yayınlar bölümünde Diyanet Gazetesi, Diyanet Çocuk Dergisi... Gibi yayınların hazırlanmasında çalıştı ve adı geçen yayın organlarında yazılar yazdı.

Bir yıl sonra1989 Eylülünde istifa ederek serbest ticarete atıldı. Bu tarihten sonra aktif siyasete atılarak, belediye başkanlığı adaylığı, milletvekili adaylığı ve on yıl boyunca bir partinin Ankara İl Başkanlığını yaptı.

2003 yılında ticaret ve siyasetten ayrılan Mustafa YILDIZ, açıktan atama ile Ankara Büyükşehir Belediyesi Basın Yayın Daire Başkanlığı nezdinde göreve başladı. 2 yıl sonra adı geçen dairede Kamuoyu Değerlendirme Şube Müdürü olarak 12 yıl boyunca anket çalışmalarını ve sanat sergilerinin yöneticiliğini yaptı. Petek adlı şiir kitabını bu görevinde iken yayımladı.

Belediyedeki görevine başladıktan kısa bir süre sonra Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Tefsir Bölümünde master yaptı.

Mustafa Yıldız’ın yayımlanmış 2 kitabı ile yayımlanmamış 5 kitabı; çok sayıda dini, sosyal ve kültürel içerikli yayınlanmış makalesi bulunuyor.

60’lı yıllardan beri muhtelif yayın organlarında şiirler ve yazılar yazmaktadır. Yeniden Milli Mücadele ve Pınar dergilerinde şiir ve yazıları yayımlanan Yıldız, AnaHaberGazete internet gazetemizin de köşe yazarıdır.

Mustafa YILDIZ, Anadolu Eğitim Kültür ve Bilim Vakfı mütevelli heyet üyesidir.

Ankara Büyükşehir Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Dairesi Başkanlığında Şube Müdürü görevinden emekli olan Mustafa Yıldız, 4 çocuk ve 7 torun sahibidir. Ankara’da ve Konya’nın Kulu ilçesinde ikamet etmektedir.

sanalbasin.com üyesidir

ANA HABER GAZETE
www.anahaberyorum.com
İşin Doğrusu Burada...
İLETİŞİM BİLGİLERİMİZ
BAĞLANTILAR
KISAYOLLAR
anahaberyorum@hotmail.com
0312 230 56 17
0312 230 56 18
Strazburg Caddesi No:44/10 Sıhhiye/Çankaya/ANKARA
Anadolu Eğitim Kültür ve Bilim Vakfı
Anadolu Ay Yayınları
Ayizi Dergisi
Aliya İzzetbegoviç'i
Tanıma ve Tanıtma Etkinlikleri
Ana Sayfa
Yazarlarımız
İletişim
Künye
Web TV
Fotoğraf Galerisi
© 2022    www.anahaberyorum.com          Tasarım ve Programlama: Dr.Murat Kaya