Sanatsızlık çölleştirir ve çökertir!
MAKALE
Paylaş
11.08.2024 18:03
250 okunma
Prof.Dr. Prof. Dr. Bilal Sambur

Sanat, düşün, düşünmenin, bilginin, öğrenmenin, yapmanın ve yaratmanın olduğu kültürlerde ve iklimlerde gelişir. Sanata ve kültüre hiçbir zaman değer vermemiş, köhnemiş anlayışlara ve kurumlara yüzyıllardır mahkum olmuş toplumlarda, sanat ve kültür adına bir geleneğe rastlamak imkansızdır. Sanatı keyfi bir şekilde yasaklayan, kötülük kaynağı gören kapalı ve katı zihin halinde sanat, bir gereksizlik veya toplumun duygu dünyasını kontrol ve manipüle etme aracından başka bir şey değildir.

Kapalı ve katı zihniyet yapısı, insanın bütün tecrübe alanlarına olduğu gibi, sanat ve kültür alanında da iktidar kurmak ister. İnsanın düşünme dünyasına hakim olmak için, düş dünyasına hakim olmak gerektiğini çok iyi bilen otoriter ve totaliter zihniyet, kendisine hizmet eden köle bir sanat alanı oluşturmak için bütün imkanlarını seferber eder. Köleciliğin, bağımlılığın, bedeviliğin ve fanatizmin bir sanat felsefesi olmadığı gibi, bir sanat tecrübesi de yoktur. Köleci, köhne ve bedevi zihniyetler, tarih boyunca hiçbir zaman sanat tecrübesine sahip olmamışlar, sadece insanlığın sanat tecrübesini iğfal etmişlerdir. Sanatın serpildiği, geliştiği ve üretildiği medeniyet çevrelerinden çaldıkları ve taklit ettikleri sahte sanat faaliyetlerine, kendi köleci, katı ve kapalı anlayışlarını katmışlardır.

Sanat, felsefenin, bilimin, maneviyatın, özgürlüğün ve eşitliğin olduğu yerlerde varolur. Devletler, kabileler, yağmacılar, fetihçiler, talancılar, teröristler, sanat yapamazlar. Kaynakları, kişilik modelleri ve kurumları sanata karşı olan kapalı ve katı zihniyetler için önemli olan sanatın sınırlanması, kontrol altına alınması ve edeblendirilmesidir. Sanatın terbiye edilmesi, kapalı ve katı zihniyetin değişmez önceliğidir. Sanatı terbiye etme sapkınlığı içinde olan bütün katı ve kapalı zihniyetler, aslında güzele, düşe, inceliğe, akla, bilgeliğe, doğaya, kadına ve insana düşmandırlar. Katı ve kapalı zihniyet mensupları arasında öğrenen, bilen, düşünen, arayan ve çalışan gerçek bir intelijansiyanın çıkmasını ummak büyük bir yanılgı olduğu gibi, onların içinde sanat adına gerçek bir tecrübenin ortaya çıkacağını sanmak da büyük bir yanılsamadır.

 

 

Yorum Ekle
Adınız :
Başlık :
Yorumunuz :

Dikkat! Suç teşkiledecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

sanalbasin.com üyesidir

ANA HABER GAZETE
www.anahaberyorum.com
İşin Doğrusu Burada...
İLETİŞİM BİLGİLERİMİZ
BAĞLANTILAR
KISAYOLLAR
anahaberyorum@hotmail.com
0312 230 56 17
0312 230 56 18
Strazburg Caddesi No:44/10 Sıhhiye/Çankaya/ANKARA
Anadolu Eğitim Kültür ve Bilim Vakfı
Anadolu Ay Yayınları
Ayizi Dergisi
Aliya İzzetbegoviç'i
Tanıma ve Tanıtma Etkinlikleri
Ana Sayfa
Yazarlarımız
İletişim
Künye
Web TV
Fotoğraf Galerisi
© 2022    www.anahaberyorum.com          Tasarım ve Programlama: Dr.Murat Kaya